Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Kaj o Parižanih porečejo Barcelona, Liverpool in Manchester City?

Parižani so v prvih 20 kolih ligue 1 zabili okroglih 50 golov (2,5 na tekmo) in jih prejeli le 14.
Tudi občasno kontroverzna Mauro Icardi in Neymar sta se podredila pariškemu kolektivu. FOTO: Reuters
Tudi občasno kontroverzna Mauro Icardi in Neymar sta se podredila pariškemu kolektivu. FOTO: Reuters
17. 1. 2020 | 06:30
4:30
Mesec pred prvim dejanjem lige prvakov v letu 2020 je že možno oceniti, kdo med udeleženci 1/8 finala kotira visoko in koga čakajo zahtevni tedni za nujen dvig forme. Med prvimi izstopa pariški klub PSG, ki s svojo težko artilerijo brez težav maršira čez francosko prvenstvo in »komaj čaka na spopad v ligi prvakov«.



Uefa si upravičeno mane roke: 18. februarja bosta odprla 1/8 finala para Borussia vs PSG in Atletico vs Liverpool. Marsikdo bo ob 21. uri potreboval dodaten televizor … Z najbolj odločnimi koraki je vstopil v novo leto prav Pariz, čeprav po mnenju stavnic kotira šele na četrtem mestu favoritov: za ManCityjem, Liverpoolom in Barcelono. Toda, pozor, Katalonci bi dali ta čas polovico trofej iz svoje vitrine za napadalca kova Kylian Mbappe, Mauro Icardi, Neymar in Angel Di Maria – vsi so člani PSG, ob tem petega, ki je na izhodnih vratih, sploh ne omenjamo (Cavani) …


Mbappe in Neymar kotirata najvišje


Zgodba mlade inštitucije, ki je nastala leta 1970 z združitvijo dveh pariških klubov, je zanimiva. PSG si je zagotovil osmo zaporedno uvrstitev v izločilne boje lige prvakov, toda še nikdar ni premogel tako uigrane, kompaktne in motivirane zasedbe kot letos. Trener Thomas Tuchel, ki se bo v prvem situ soočil z nekdanjim delodajalcem v Dortmundu, je sestavil odlično delujoč stroj, poln zvezdnikov najvišjega formata, ki vsak zase meni, da je »najboljši na svetu«.

Kdo so glavni igralci PSG? FOTO: Delo
Kdo so glavni igralci PSG? FOTO: Delo
»Gotovo smo boljši kot lani v tem času. Fantje so bolj zreli, v poletnem prestopnem roku smo zaostrili konkurenco, kar je bil zadetek v polno. Napadamo in branimo se skupaj, kar je ključno. Pomagal nam je tudi prehod iz sistema igre 4-3-3 na model 4-4-2, v katerem pridejo naši aduti močneje do izraza,« je zatrdil Tuchel, ki je v sredo povozil Monaco z izidom 4:1 (Mbappe 2, Neymar, Sarabia), s čemer je povečal prednost pred Marseillem na osem točk. Počasi se lahko začne pripravljati na ligo prvakov … Kdo bo ustavil razigrane Parižane, ki so v prvih 20 kolih ligue 1 zabili okroglih 50 golov (2,5 na tekmo) in jih prejeli le 14? PSG deluje kot akterji v Labodjem jezeru, čeprav blestita v konici napada Kylian Mbappe, ki je močan kot vol in hiter kot gepard, in neutrudni garač Mauro Icardi. Če jima dodamo še krilna asa Neymarja in Di Mario, je jasno, da si milijardo evrov vredna ekipa zasluži najvišje spoštovanje pred nadaljevanjem izjemno privlačne sezone.


Obrambni zid Silva-Marquinhos


Kylian Mbappe je takole zabil enega od dveh golov Monacu. FOTO: AFP
Kylian Mbappe je takole zabil enega od dveh golov Monacu. FOTO: AFP


»Veseli me, da delujejo kot eno tudi fantje, ki sodijo med glavne zvezdnike. Neymar, Icardi, Di Maria in Sarabia pritiskajo na tekmečeve branilce tako močno, da ti ne morejo razviti svoje igre,« je pojasnil Tuchel, ki ima sladke skrbi tudi z izbiro vezistov. Obrambni zid, ki ga sestavljata odlična Brazilca Thiago Silva in Marquinhos, je v zadnji tekmi v Monte Carlu povezoval z napadalci par Gueye-Kouassi. Nemški trener si je celo privoščil igro brez Marca Verrattija in Andera Herrere.

V zadnjih sedmih letih so PSG prikrajšali za finale lige prvakov (po vrsti) Barcelona, Chelsea, Barcelona, Manchester City, Barcelona, Real Madrid in lani Manchester United, ko je kontroverzno opozoril nase sodnik Damir Skomina. Bomo videli, kako bo ob letu osorej: Tuchel ima po dolgem času na voljo vse igralce, le podvig v Evropi bi ga ohranil na dobro plačanem položaju trenerja PSG.

Thomas Tuchel je odlično uigral pariški kolektiv. FOTO: AFP
Thomas Tuchel je odlično uigral pariški kolektiv. FOTO: AFP

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine