Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Igralci in lige nad Fifo zaradi kršitve predpisov

Svetovna nogometna zveza (Fifa) se bo znašla pod drobnogledom Evropske komisije zaradi uvedbe razširjenega svetovnega klubskega prvenstva.
Predsednik Fife Gianni Infantino (desno, levo nekdanji nogometaš Youri Djorkaeff) med tekmo Uzbekistana in Španije na olimpijskih igrah v Parizu. FOTO: Franck Fife/AFP
Predsednik Fife Gianni Infantino (desno, levo nekdanji nogometaš Youri Djorkaeff) med tekmo Uzbekistana in Španije na olimpijskih igrah v Parizu. FOTO: Franck Fife/AFP
Š. R., STA
24. 7. 2024 | 17:25
24. 7. 2024 | 17:27
2:21

Svetovna nogometna zveza (Fifa), ki jo vodi predsednik Gianni Infantino, se bo znašla pod drobnogledom Evropske komisije zaradi uvedbe razširjenega svetovnega klubskega prvenstva, ki naj bi zaživelo naslednje leto v ZDA. Sindikat evropskih nogometašev FIFPro Europe in združenje evropskih nogometnih lig EPFL sta namreč vložila pritožbo pri Evropski komisiji proti Fifi zaradi prenatrpanega urnika mednarodnih tekmovanj, poroča STA. Fifo obtožujeta kršitve predpisov.

Preberite tudi: Gianni Infantino: Švicar, ki želi spreti Evropo s preostalim svetom

Fifa je »vedno favorizirala lastna tekmovanja in komercialne interese«, opozarjajo pri FIFPro Europe in združenju lig. Pri tem v obeh organizacijah merijo zlasti na prihodnje klubsko svetovno prvenstvo z 32 ekipami. Fifi očitajo, da globalne predpise sprejema enostransko. V svoji zahtevi Evropski komisiji nameravajo pojasniti, da »Fifa krši evropsko konkurenčno pravo«, ravnanje Fife pa pomeni tudi »zlorabo vodilnega položaja«. Pritožbi se je pridružila španska la liga, ki ni članica evropskih lig.

»Določene lige v Evropi, ki so same organizatorji in regulatorji tekmovanj, delujejo v imenu komercialnih interesov, hinavsko in brez upoštevanja preostalega sveta,« pa je odvrnila Fifa: »Te lige imajo očitno raje koledar poln prijateljskih tekem in poletnih turnej, ki vedno vključujejo več potovanj.« Angleško združenje profesionalnih nogometašev in sorodni organizaciji v Franciji in Italiji so že junija sprožili tožbo na belgijskih sodiščih, da bi ugotovili, ali dejanja Fife pomenijo kršitve pravic igralcev po zakonodaji Evropske unije.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine