Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Hrvaški dan D, Anglija in Češka za prvo mesto

Naši južni sosedje danes v Glasgowu proti Škotom za preživetje na Euru 2020. Na Wembleyju pogled že usmerjen v osmino finala in proti najtežjim možnim tekmecem.
Za selektorja Hrvaške Zlatka Dalića in za kapetana Luko Modrića je danes dan D, slovo od Eura najbrž pomeni tudi njuno slovo od hrvaške reprezentance. FOTO: Lee Smith/Reuters
Za selektorja Hrvaške Zlatka Dalića in za kapetana Luko Modrića je danes dan D, slovo od Eura najbrž pomeni tudi njuno slovo od hrvaške reprezentance. FOTO: Lee Smith/Reuters
G. N.
22. 6. 2021 | 07:26
22. 6. 2021 | 08:05
3:23
Wales – Danska in Italija – Avstrija, to sta že prva znana para osmine finala na evropskem prvenstvu v nogometu. Prav tako je Švica že napredovala kot ena od štirih najboljših tretjeuvrščenih reprezentanc. Belgija in Nizozemska še čakata na tekmeca.

Sinoči sta v bitki za najboljše tretje mesto krajšo potegnili Ukrajina in Finska, presenetljivo zadnji v svoji skupini pa so bili Rusi.


Kot pred 25 leti


Danes sta na sporedu tekmi v skupini D, obe na Otoku. V Londonu se bosta pomerila Češka in Anglija, v Glasgowu pa Hrvaška in Škotska. Na Wembleyju dvoboj odloča o zmagovalcu skupine, na Hampden Parku pa o tem, kdo bi lahko bil tretji.

Čehi so nekoč na Wembleyju že pisali zgodovino. Pred 25 leti so se uvrstili v veliki finale, kjer so bili v podaljšku boljši Nemci. Zdajšnji češki rod nima tako imenitnih nogometašev, kot so bili Pavel Nedved, Pavel Poborsky, Vladimir Šmicer, Patrik Berger, Radek Bejbl, Miroslav Kadlec ..., a ima kompaktno in homogeno moštvo, ki bi utegnilo še bolj v ospredje poriniti Patrika Schicka, strelca doslej najlepšega gola na Euru.

Patrik Schick je najmočnejši adut homogenih Čehov. FOTO: Matt Dunham/AFP
Patrik Schick je najmočnejši adut homogenih Čehov. FOTO: Matt Dunham/AFP


Oboji so se že uvrstili v osmino finala, toda prav zanimivo bo videti, kdo bo želel zmagati. Zmagovalec skupine se bo namreč v osmini finala pomeril z drugouvrščenim iz skupine smrti, Francijo, Nemčijo ali Portugalsko. Morda tudi Madžarsko, če bi se ji izšel sanjski načrt. V trenutno boljšem položaju so Čehi, z drugim mestom bi se pomerili z zmagovalcem skupine E, Švedska, Slovaška, Španija ali Poljska.

Kakšna simbolika, tudi Hrvaška in Škotska sta bila pred 25 leti v Angliji. Naši južni sosedje so prvič igrali na velikih tekmovanjih in kot prva reprezentanca iz nekdanje skupne države. Pod taktirko Miroslava Blaževića so se uspešno predstavili, s precej smole pa v četrtfinalu izgubili z Nemčijo. Svoje mojstrstvo je takrat pokazal zdajšnji predsednik hrvaške nogometne zveze Davor Šuker, ki je navdušil z mojstrskimi goli, dva je dosegel proti Danski, enega proti Nemčiji.


Kakšno bo kapetanovo slovo?


Četrt stoletja pozneje Hrvatje ne blestijo, a še upajo. Selektor Zlatko Dalić ima največ težav z izbiro napadalcev in neučinkovitostjo, a v ospredju je le naslednje vprašanje: se bo del igralcev srebrnega rodu s svetovnega prvenstva, med katerim je prva violina kapetan, od reprezentančnega dresa poslovil še z enim napredovanjem iz skupinskega dela tekmovanja? Pred 13 leti se je na svojem prvem euru v Avstriji in Švici zvezdnik Reala veselil uvrstitve v četrtfinale.

V osmino finala so se sicer že uvrstili: Italija, Wales, Nizozemska, Avstrija, Belgija, Danska, Anglija, Češka, Francija in Švedska.

Skupina D, 3. krog:

21.00 Glasgow: Hrvaška – Škotska
21.00 London: Češka – Anglija

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine