Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Golobradi najstnik na San Siru igral kot na domačem vrtu

Španski selektor Luis Enrique je pohvalil vezista Barcelone Gavija, ki je z vsega 17 leti začel tekmo z evropskimi prvaki Italijani v polfinalu lige narodov.
Alessandro Bastoni (levo) poskuša ustaviti Gavija na prvi tekmi polfinala lige narodov. FOTO: Franck Fife/AFP
Alessandro Bastoni (levo) poskuša ustaviti Gavija na prvi tekmi polfinala lige narodov. FOTO: Franck Fife/AFP
7. 10. 2021 | 17:01
7. 10. 2021 | 17:33
4:28
»To je bila njegova prva tekma z reprezentanco, a o njem smo že vedeli vse,« je po zmagi v Milanu in uvrstitvi v veliki finale dejal španski selektor Luis Enrique. Ta je spet močno utišal svoje kritike, ki jih na Iberskem polotoku nikoli ni manjkalo, potem ko je vezistu Barcelone, šele 17-letnemu Gaviju, ponudil prvi nastop v članski reprezentanci kar na velikem obračunu lige narodov, ki je predstavljal ponovitev letošnjega polfinala eura 2020.

image_alt
Koke: Takšnega večera ne pozabiš

image_alt
Hladna prha za evropske prvake na San Siru


Enrique, ki je pred tekmo dejal, da medijev ne spremlja, saj da ve veliko več o nogometu od večine novinarjev, je sicer priznal, da takšne predstave tako mladih nogometašev (Gavi je imel na dan tekme 17 let in 62 dni) niso nekaj običajnega. Španci so tudi z njegovo pomočjo končali kar 37 tekem dolg nepremagljivi niz Italijanov, v nedeljskem finalu jih čaka zmagovalec četrtkovega večernega obračuna med Belgijo in Francijo v Torinu. Golobradi nogometaš iz okolice Seville, kariero je začel pri andaluzijskem velikanu Betisu, se je k Barci preselil že leta 2015, ko je bil takrat trener članov ravno Enrique. V sredo je podrl rekord španske reprezentance, ki ga je z debijem pri 17 letih in 284 dneh od leta 1936 držal Angel Zubieta (Athletic Bilbao).
 

Ne le prihodnost, tudi sedanjost reprezentance


»Takšne predstave pri tej starosti niso nekaj običajnega. Je igralec s karakterjem, zavidljivo telesno pripravljenostjo in igra naš slog nogometa. Igra kot da bi bil v šoli ali na domačem vrtu. Veseli me, ko imamo igralca takšne kakovosti in karakterja z nami. Lahko rečemo, da je sedanjost reprezentance, ne zgolj prihodnost,« je bil navdušen Enrique.

Nogometaš s polnim imenom Pablo Martin Paez Gavira je za člansko ekipo Barce debitiral avgusta na ligaški tekmi z Getafejem, španski mediji pa so ga v zadnjih tednih omenjali kot eno redkih svetlih točk ob številnih spodrsljajih ekipe Ronalda Koemana. Nizozemski trener ga je že trikrat uvrstil v začetno postavo, vseh 90 minut pa v dresu katalonskega ponosa še ni preživel na zelenici. 85 minut s tekme proti Italiji je celo njegov rekord v članskem nogometu. Še v minuli sezoni je redno igral za ekipo do 19 let, za B-ekipo, ki tradicionalno služi kot odskočna deska za preboj med člane, pa je lani odigral le dve tekmi, letos pa eno.

Enrique zaradi poškodbe tokrat ni vpoklical še enega velikega talenta Barce, 18-letnega Pedrija, ki je bil med vidnejšimi posamezniki njegove reprezentance na euru 2020, medtem ko je priznal, da je želel s seboj v Italijo vzeti tudi Pedrijevega vrstnika Ansuja Fatija, a se na koncu odločil, da bo bolje, če dobi nekaj počitka. Fati se je po dolgotrajnem okrevanju po operaciji kolenskih vezi septembra v izjemnem slogu vrnil v pogon z golom proti Levanteju, nato pa odigral po 30 minut tudi ob porazih z Benfico v ligi prvakov in z madridskim Atleticom v prvenstvu.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine