Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Euro 2024

Selektor Kek po dragoceni točki: Odbitek Janže je nagrada za prikazano

Slovenska nogometna reprezentanca je na uvodu v evropsko prvenstvo remizirala z 1:1, gol za Slovence je dosegel Erik Janža.
Slovenci so zaploskali tudi navijačem, ki so preglasili Dance. FOTO: Angelika Warmuth/Reuters
Slovenci so zaploskali tudi navijačem, ki so preglasili Dance. FOTO: Angelika Warmuth/Reuters
16. 6. 2024 | 13:30
16. 6. 2024 | 23:02
12:40

Slovenska nogometna reprezentanca je evropsko prvenstvo 2024 odprla z remijem proti Danski z 1:1 in osvojila zelo dragoceno točko. Prav remi je bil osnovni cilj Slovencev, vendarle Dancev še nikoli niso premagali, a tudi brez zgodovinske zmage so varovanci Matjaža Keka z opravljenim lahko zelo zadovoljni. Slovenija s točko ostaja povsem v igri vsaj za tretje mesto v skupini in napredovanje v osmino finala, morda še za kaj več.

Slovenia's supporters wave during the UEFA Euro 2024 Group C football match between Slovenia and Denmark at the Stuttgart Arena in Stuttgart on June 16, 2024. (Photo by MIGUEL MEDINA/AFP) Foto Miguel Medina Afp
Slovenia's supporters wave during the UEFA Euro 2024 Group C football match between Slovenia and Denmark at the Stuttgart Arena in Stuttgart on June 16, 2024. (Photo by MIGUEL MEDINA/AFP) Foto Miguel Medina Afp

V prvem polčasu so bili Danci boljši nasprotnik, v igri Slovenije je bilo prisotnih preveč napak, ki so bile posledica živcev pred prvencem na velikih tekmovanjih, pokazali so premalo odločnosti v igri in niso dovoljkrat ogrozili vrat Kasperja Schmeichla. Prejeli so poceni zadetek, po hitro izvedenem avtu je Christian Eriksen potisnil žogo v mrežo nemočnega Jana Oblaka. Na srečo drugega gola v slovenski mreži ni bilo, po premoru so Slovenci zaigrali povsem drugače.

Iz minute v minuto so bili bolj podjetni, prihajali so bližje danskim vratom in spremembo izida je s projektilom, ki je končal v vratnici, napovedal Benjamin Šeško. Minuto kasneje je po kotu žoga prišla do Erika Janže in slovenski levi bočni branilec je streljal z roba kazenskega prostora, žoga se je od Mortna Hjulmanda odbila in končala za hrbtom Schmeichla. Janža je proti Danski zadel že na štadionu Parken, tudi tokrat je bil slovenski junak.

Prijateljski pozdrav obeh selektorjev. FOOT: Lluis Gene/AFP
Prijateljski pozdrav obeh selektorjev. FOOT: Lluis Gene/AFP

Slovenija je začutila svojo priložnost tudi ob odlični podpori s tribun, nekaj minut so celo lovili zmagoviti zadetek, nato pa so se vendarle povlekli bolj nazaj in tekmo mirno pripeljali do konca. »Čestitke fantom, nismo bili v vseh položajih najboljših, nekaterih se je dotaknila atmosfera, že v prvem polčasu bi morali realizirati kakšno priložnost, odbitek Janže nas je nagradil za vse, kar smo dali na igrišču. Spoštujem vsakega, ki je danes navijal za Slovenijo, fantastična atmosfera je bila, mislim, da smo si zaslužili to točko. Odigrali smo dobro tekmo, po golu se nismo povlekli nazaj, šli smo po drugega in za karakter fantom res čestitam. Energija je prišla s tribun, škoda, ker nismo realizirali še kakšne priložnosti, je pa res, da so jih tudi Danci imeli nekaj. To je bila prava tekma, pravo evropsko prvenstvo,« je za nacionalno televizijo takoj po tekmi ocenil selektor Kek.

Z remijem je tekmovalni cilj izpolnjen, predstava predvsem v drugem polčasu pa lepa popotnica za četrtkovo tekmo s Srbijo, ki bo za Slovenijo odločilna.  Zvečer bo v skupini C na sporedu še tekma med Anglijo in Srbijo.

2. polčas

94. minuta: Konec! Brez zgodovinske prve zmage proti Danski, a cilj je izpolnjen, s točko je Slovenija še vedno v igri za osmino finala. Končni izid: 1:1.

92. minuta: Tudi Danci poskušajo. Še dve minuti.

90. minuta: Še štiri minute igre v Stuttgartu. Slovenija prevladuje.

88. minuta: Obe ekipi ne želita več veliko tvegati, spremljamo taktično igro med obema kazenskima prostoroma.

82. minuta: Slovenci so začutili priložnost, še eno priložnost si je ustvaril Šporar, a je Schmeichel žogo odbil v kot. Danci so nekoliko izgubljeni, a je do konca tekme še veliko.

79. minuta: Danci so v šoku, Šporar je imel spet priložnost za gol, a je meril prek vrat. Danes je res nerazpoložen. Slovenci iščejo drugi zadetek.

77. minuta: ERIK JANŽA! Po podaji iz kota je žoga prišla do Erika Janže, ki je sprožil z leve strani, žoga se je od Hjulmanda odbila in spremenila smer, Schmeichel je bil nemočen in Slovenija je prišla do izenačenja. Zdaj na štadionu vrši, Slovenci so dobili krila.

77. minuta: Šeško vratnica! Nov projektil z 18 metrov, le za las Slovenija ni izenačila. JANŽAAA!

FOTO: Miguel Medina/AFP
FOTO: Miguel Medina/AFP

76. minuta: V igro Žan Celar in Jon Gorenc Stanković, iz igre Jan Mlakar in Timi Max Elšnik. Slovenija s tremi napadalci v igri.

73. minuta: Znova se je tempo umiril, je pa na obeh straneh veliko nervoze. Šporar je imel na nogi izenačenje na 1:1, a je s 5 metrov meril mimo vrat, lepa priložnost je splavala po vodi.

68. minuta: Adam Gnezda Čerin je imel z glavo lepo priložnost za izenačenje, a je zgrešil vrata. Petra Stojanovića je zamenjal Benjamin Verbič.

66. minuta: V Stuttgartu je vse več raztrgane igre in napak na obeh straneh, dvakrat pa je bilo vroče pred slovenskim golom, a je Rasmusu Hojlundu Oblak z dobro obrambo preprečil zadetek. Ostaja 0:1, Slovenci pa bodo morali zaigrati bolj napadalno.

Marsikaj bo potrebno izboljšati v drugem delu. FOTO: Lee Smith/Reuters
Marsikaj bo potrebno izboljšati v drugem delu. FOTO: Lee Smith/Reuters

58. minuta: Slovencem ne uspe kontinuiran pritisk proti danskim vratom, Matjaž Kek pa pripravlja prvo menjavo, v igro naj bi vstopil Josip Iličić.

54. minuta: Scharer jezi Slovence, najprej je dosodil prekršek Stojanovića in mu pokazal še rumeni karton. Morda bo to še dodatno zbudilo slovenske nogometaše.

52. minuta: Dve priložnosti za Slovence, dvakrat Danci niso bili prepričljivi po predložkih v kazenski prostor, a zaključnega strela ni bilo. So pa Danci ovirali Andraža Šporarja s prekrškom, a ga Švicar ni dosodil in enajstmetrovke ni bilo.

49. minuta: Nevaren protinapad Šeška je prekinil Morten Hjulmand in prejel rumeni karton, sicer pa tudi na začetku drugega dela Danci nadzorujejo igro.

1. polčas

46. minuta: Po minuti sodniškega dodatka se je prvi del tekme končal. Slovenija ima veliko prostora za izboljšave v igri, Šporar ni najbolj razpoložen, tudi Elšnik in Adam Gnezda Čerin v sredini igrišča sta v duelih z Danci premalo uspešna. Več žog bo potrebno spraviti do Šeška, prav tako si novih napak v obrambi Slovenci ne smejo privoščiti, če želijo uprizoriti zasuk v Stuttgartu, kjer je slišati tudi slovenske navijaške napeve.

41. minuta: Znova imajo pobudo Danci, v obrambi pa je nekaj negotovosti, a zaenkrat še brez nove nevarne priložnosti za Skandinavce. V izteku prvega polčasa je prvi cilj Slovencev, da ne prejmejo drugega zadetka.

33. minuta: V slovenski igri je kar nekaj napak in negotovosti, a na drugi strani tudi številne lepe podaje v prostor. Najlepšo je dobil Andraž Šporar, ki pa si žoge ni dobro zaustavil, sicer bi šel sam proti golu Schmeichla.

Slovenci so imeli nekaj priložnosti v 1. polčasu. FOTO: Damien Meyer/AFP
Slovenci so imeli nekaj priložnosti v 1. polčasu. FOTO: Damien Meyer/AFP

28. minuta: Z veliko sreče je še vedno 1:0 za Dansko, po novem predložku Eriksena je Šeško žogo izbil v Mlakarja, odbila pa se je nekaj centimetrov mimo slovenskih vrat. V naslednjem kotu so Danci prišli do strela z glavo iz dobrega položaja, a prav tako niso bili natančni.

26. minuta: Slovenci so se otresli začetne nervoze in iščejo priložnosti s hitrimi protinapadi in podajami v prostor, danska obramba stoji precej visoko.

22. minuta: Po hladnem tušu je Slovenija takoj pritisnila in si priigrala dve podaji iz kota, a brez nevarnega zaključnega strela. Danci nekoliko umirjajo ritem igre.

Christian Eriksen je dosegel prvi gol na tekmi. FOTO: Thomas Kienzle/AFP
Christian Eriksen je dosegel prvi gol na tekmi. FOTO: Thomas Kienzle/AFP

17. minuta: Praktično iz nič je Slovenija prišla do najlepše priložnosti na tekmi, Benjamin Šeško je z 20 metrov iz obrata odlično sprožil, žoga je šla za las mimo leve vratnice Kasperja Schmeichla. Nato pa šok, 1:0 za Dansko, Christian Eriksen. Že v naslednji akciji je Slovenija zaspala ob izvajanju iz avta, žoga je v kazenskem prostoru prišla do izkušenega Eriksena, ki je brez težav zadel za vodstvo z 1:0.

16. minuta: Večino časa se igra med obema kazenskima prostoroma, nevaren je predvsem Christian Eriksen, ki pošilja nevarne podaje v kazenski prostor. Jaka Bijol je bil na robu rumenega kartona, a mu je švicarski sodnik Sandro Scharer pogledal skozi prste.

Jeza Timija Maxa Elšnika po prejetem golu. FOTO: Angelika Warmuth/Reuters
Jeza Timija Maxa Elšnika po prejetem golu. FOTO: Angelika Warmuth/Reuters

10. minuta: Še naprej Danci pritiskajo proti slovenskim vratom, zaenkrat so imeli slovenski reprezentanti žogo malo časa v svojih nogah. Danska si je že priigrala dve polpriložnosti in prvi kot, a Janu Oblaku še ni bilo potrebno posredovati.

4. minuta: Danska je takoj prevzela vajeti igre v svoje roke in stisnila Slovenijo na svojo polovico. Danci pošiljajo predložke v kazenski prostor, a se zaenkrat Slovenci dobro branijo.

Napoved tekme

Po dolgi sezoni in pripravah je napočil čas, da tudi Slovenci slišijo prvi sodnikov žvižg in se evropsko prvenstvo tudi za četo Matjaža Keka začne zares. V Stuttgartu jih bo bodrilo skoraj 10.000 rojakov, v lepem sončnem vremenu pa Slovenija na štadion ne prihaja z belo zastavo.

»Vsi nas imajo za avtsajderje, Danska sodi med top 10 reprezentanc na svetu, marsikdo jih ima za tihe favorite,« je v pogovoru pred začetkom eura dejal Matjaž Kek, na vprašanje, če Slovenija res nima nič za izgubiti, pa odgovoril: »S tem se ne bi strinjal, zagotovo pa bi bili vsake točke zelo veseli.«

Slovence čaka reprezentanca, ki jo zelo dobro poznajo, dvakrat so se z Dansko merili v kvalifikacijah, a tekma na euro bo povsem nekaj drugega. Kek se je odločil za preizkušeno postavo, nekoliko pa je vendarle presenetil z izbiro centralnega branilca, ob Jako Bijola je postavil Vanjo Drkušića. Drugih presenečenj ni, na levem krilu začenja Jan Mlakar, na desnem Petar Stojanović. Tudi pri Dancih presenečenj ni bilo, začenjajo v postavi, ki s(m)o jo napovedovali.

»Privilegij je, da smo v tem položaju, fantje so vse naredili že v kvalifikacijah. Danci so velesila, poznamo njihov način igre, če bodo igrali kot v Kobenhavnu, jim lahko le čestitamo, če pa nas bodo malo podcenjevali, se da marsikaj postoriti. Vanja Drkušić je na treningih najbolje izgledal, Miha Blažič je bil veliko poškodovan, tako da smo se odločili za Drkušića,« je za TV Slovenija tik pred tekmo povedal član strokovnega štaba Milivoje Novaković.

Skrivnosti na igrišču ne bo, že prve minute pa bodo pokazale, kako odločno bodo eni in drugi krenili po zadetek. Tudi najboljše štiri tretjeuvrščene reprezentance se uvrstijo v osmino finala, zato bo štela vsaka osvojena točka in za Slovenijo bi bil remi odlična popotnica za nadaljevanje tekmovanja.

Slovenski navijači so v velikem številu dopotovali v Stuttgart. FOTO: Leon Vidic
Slovenski navijači so v velikem številu dopotovali v Stuttgart. FOTO: Leon Vidic

Na štadionu že pred tekmo vlada odlično vzdušje, prevladujejo navijači Danske, a so tudi Slovenci glasni, iz zvočnikov na štadionu je donelo »Slovenija gre naprej«, na velikem zaslonu so predvajali tudi nagovor Tadeja Pogačarja slovenski izbrani vrsti. Vse je torej pripravljeno za nogometni spektakel. 

Postavi:

Slovenija: Oblak; Janža, Drkušić, Bijol, Karničnik; Mlakar, Elšnik, Gnezda Čerin, Stojanović; Šporar, Šeško.
Danska: Schmeichel; Andersen, Christensen, Vestergaard; Kristiansen, Hjulmand, Eriksen, Hojbjerg, Bah; Hojlund, Wind

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine