Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Eriksen že čaka na rojake, Angleži proti zgodovini

Kdo se bo v velikem finalu evropskega prvenstva v nogometu pomeril z Italijo? Na Wembleyju nocoj (21) domača Anglija proti Danski.
Ob zadnjem nastopu na Wembleyju so angleški reprezentanti svojim navijačem priredili nepozabno popoldne s težko pričakovano zmago nad Nemčijo (2:0). Sledil je še obisk Rima in visoka zmaga nad Ukrajino (4:0). FOTO: Carl Recine/Reuters
Ob zadnjem nastopu na Wembleyju so angleški reprezentanti svojim navijačem priredili nepozabno popoldne s težko pričakovano zmago nad Nemčijo (2:0). Sledil je še obisk Rima in visoka zmaga nad Ukrajino (4:0). FOTO: Carl Recine/Reuters
STA, J. K.
7. 7. 2021 | 07:43
7. 7. 2021 | 10:07
3:18
Italijanski nogometaši so si po torkovem zmagoslavju nad Španci s 4:2 po enajstmetrovkah priigrali prvo vstopnico za nedeljski veliki finale evropskega prvenstva, za drugo se bodo v sredo udarili Angleži in Danci. Njihov dvoboj na londonskem Wembleyju se bo pričel ob 21. uri.

Danska se je skozi šivankino uho prebila v izločilne boje. Po šoku na uvodni tekmi proti Finski in drami prvega zvezdnika Christiana Eriksena ter uvodnih porazih proti Finski z 0:1 in Belgiji z 1:2 je v nadaljevanju turnirja nanizala same zmage. V Koebenhavnu je na kolena položila Rusijo s 4:1, v osmini finala v Amsterdamu odpihnila Wales s 4:0, v četrtfinalu v Bakuju pa premagala še Češko z 2:1.

Senzacionalni evropski prvaki iz leta 1992, ko so na turnirju na Švedskem v zadnjem hipu nadomestili Jugoslavijo, so se četrtič prebili v polfinale. V Španiji 1964 so v polfinalu morali priznati premoč nekdanji Sovjetski zvezi, v Franciji 1984 po izvajanju 11-metrovk klonili proti Španiji, na letošnjem turnirju pa jih v polfinalu čaka izjemno močna in motivirana Anglija.
 

Prvi angleški polfinale EP po 1996


Gostitelji najpomembnejših tekem na letošnjem turnirju so se prvič po letu 1996 prebili v polfinale. Izbranci Garetha Southgata želijo na letošnjem turnirju narediti korak naprej in izboljšati dosežek iz Italije 1968, ko so v svojem prvem polfinalu izgubili proti nekdanji Jugoslaviji, na drugem polfinalnem nastopu na domačih tleh 1996 pa po izvajanju enajstmetrovk klonili proti kasnejšim zmagovalcem iz Nemčije.

Svetovni prvaki iz leta 1966 na letošnjem turnirju kažejo sijajne predstave. V skupinskem delu so Hrvate in Čehe premagali z 1:0, s Škoti pa so se razšli brez golov. V osmini finala so premagali Nemce z 2:0, najbolj učinkovito predstavo pa so prikazali v četrtfinalu, ko so v Rimu premagali Ukrajince s 4:0.

Princ Charles je z ženo, vojvodinjo Camillo, angleški reprezentanci priredil prav posebno izvedbo priljubljene pesmi Football's Coming Home, ki je po domačem euru 1996 zaznamovala tudi letošnji turnir: 





Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine