Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Če bodo ustavili Ruse, bo prišla tudi Kekova čestitka

Po Cipru je tudi Malta odvzela dve točki enemu od kandidatov za vrh v kvalifikacijski skupini H za nogometno SP, v kateri ne gre najbolje tudi Hrvaški
Slovaška je v uvodnemd elu kvalifikacij namesto špest točk osvojila le dve. FOTO: Radovan Stoklasa/Reuters
Slovaška je v uvodnemd elu kvalifikacij namesto špest točk osvojila le dve. FOTO: Radovan Stoklasa/Reuters
28. 3. 2021 | 21:57
4:57
Brez navijaškega pretiravanja so Slovaki po prvih dveh tekmah načrtovali šest točk. Osvojili so dve in obe proti na papirju največjima avtsajderjema v skupini H, Cipru (0:0) in Malti (2:2). Stanje duha je strupeno: selektor Štefan Tarkovič je tako rekoč pred odstrelom. Jutrišnji dvoboj z Rusijo v Trnavi je odločilen, samo zmaga še kolikor toliko ohranja Slovaško v bitki za Katar 2022.

Slovaškega selektorja Tarkoviča so si privoščili na socialnih omrežjih, med njimi tudi nekdanji reprezentanti.

»Težko je nadomestiti odsotnost devetih igralcev,« je potožil selektor, ki bi ga jutrišnji poraz lahko stal selektorskega stolčka. In potem?

Interjev steber obrambe Milan Škriniar je zabil izenačujoči gol proti Malti in preprečil veliko senzacijo v Trnavi. FOTO: Radovan Stoklasa/Reuters
Interjev steber obrambe Milan Škriniar je zabil izenačujoči gol proti Malti in preprečil veliko senzacijo v Trnavi. FOTO: Radovan Stoklasa/Reuters


Proti Sloveniji z Darkom Milaničem na klopi?


Če ne bo pravega moža, v Bratislavi že zelo uspešno deluje »slovinski« strokovnjak. Darko Milanič je s Slovanom tako rekoč že opravil s tekmeci v domačem prvenstvu. Na Slovaškem uživa veliko spoštovanja in kdo ve, morda bi v prvi tekmi drugega kvalifikacijskega paketa tekem, 1. septembra, Slovaško v Sloveniji lahko vodil kar 53-letni Izolan.

Za uresničitev tega scenarija je treba upoštevati še eno pomembno poglavje, Slovaška poleti igra na euru. Slovaki so se sami zapletli v zanko, po dveh slabih obrambnih posredovanjih so Maltežani ob odmoru imeli visoko prednost z 2:0. V drugem polčasu in z vstopom izjemnega Slovanovega najstnika, 19-letnega Davida Strelca, ki je znižal zaostanek, so v desetminutnem preblisku tudi izenačili. Svojo obrambno napako je popravil Milan Škriniar.

»Žalostno je, če doma igramo neodločeno. Ne želim uporabljati ostrejših besed ...,« jeze ni skrival steber obrambe vodilnega moštva italijanskega prvenstva Interja.


Najstnika svetla izjema


»Priložnosti je bilo dovolj, a jih nismo realizirali. Plačali smo davek za katastrofalne napake,« je povedal Tarkovič in se vseskozi vrtel okoli odsotnosti igralcev. »Razumem bes navijačev, toda smo reprezentanca, ki močno čuti odsotnost devetih reprezentantov.« Ob strelcu Strelcu je selektorja in javnost zelo zadovoljil tudi nastop komaj 18-letnega Tomaša Suslova, napadalca nizozemskega Groningena.
Štefan Tarkovič pogreša igralce. FOTO: Radovan Stoklasa/Reuters
Štefan Tarkovič pogreša igralce. FOTO: Radovan Stoklasa/Reuters


»Oba imata samozavest, a je ne morejo imeti le dva, trije. Če je nimamo, je to težava. Oba sta prihodnost slovaškega nogometa, oba sta vodila tekmo,« je zapihal na dušo mladih sil 48-letni strokovnjak iz Prešova, za katerega bo jutri močno držal pesti tudi naš selektor Matjaž Kek. Če bo Tarkovič ustavil Rusijo, bo prejel tudi njegove čestitke in hrvaškega kolega Zlatka Dalića.

»Izgubili smo točke s slabšimi nasprotniki, toda nam ustrezajo tekme z močnejšimi. Odgovor bo dala tekma z Rusijo.« Na voljo bo imel več igralcev, vrnila se bosta »bundeligaša« Peter Pekarik in Onderj Duda. Slovaki pogrešajo pomoč najboljšega moža, 33-letnega Mareka Hamšika. Poškodba stegenske mišice je člana švedskega IFK Göteborg oddaljila od kvalifikacijskega štarta.


Hrvaška se muči, Modrić rekorder


»Trikrat so neposredno streljali na vrata in dosegli gol,« se tolažijo ali pa so ponosni Ciprčani po minimalnem porazu na reški Rujevici. »Zmaga in Mario Pašalić. To sta edini dobri stvari,« pa so zmago z 1:0 povzeli v hrvaškem taboru. Soigralec Josipa Iličića pri Atalanti Pašalić je z golom v prvem polčasu rešil muk južne sosede.

Svetovni podprvaki Hrvati so sicer v razvojni krizi, toda že jutri bi bili lahko prvi na lestvici skupine H, saj gostijo še Malto. Toda miru ni videti, selektorju Zlatku Daliću očitajo dekadentno in počasno Hrvaško ter da po svetovnem prvenstvu ni naredila koraka naprej.

Mario Pašalić je prebil ciprski bunker. FOTO: Antonio Bronić/Reuters
Mario Pašalić je prebil ciprski bunker. FOTO: Antonio Bronić/Reuters


Rujevica pa je bila tudi v znaku slavnostnega dogodka. Kapetan hrvaške reprezentance in edini dobitnik zlate žoge za najboljšega nogometaša na svetu s področja nekdanje skupne države Luka Modrić je proti Cipru postavil še en mejnik. Zvezdnik madridskega Reala je na lestvici igralcev z največ nastopi za reprezentanco Hrvaške zdaj sam na vrhu, saj je odigral 135. tekmo. Modrić je trenutno na šestem mestu na svetu po številu reprezentančnih nastopov med aktivnimi nogometaši. Pred njim so: Španec Sergio Ramos (179), Portugalec Cristiano Ronaldo (171), Mehičan Andres Guardado (163), Argentinec Lionel Messi (142) in Urugvajec Diego Godin (136).

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine