Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Batigol in Cholo sta bila prvaka, Messi še ne

Kar tri četrtfinalne tekme so se razpletle brez golov in po 11-m. Brazilija in Argentina se bosta pomerila v noči na sredo, Čile in Peru pa na četrtek.
Gabriel Batistuta in Diego Simeone sta bila med ključnimi igralci pri zadnji zmagi Argentine na »Copa America«. FOTO: Reuters
Gabriel Batistuta in Diego Simeone sta bila med ključnimi igralci pri zadnji zmagi Argentine na »Copa America«. FOTO: Reuters
30. 6. 2019 | 20:03
30. 6. 2019 | 20:29
5:09
Nogometni sladokusci so v pokalu Amerike dobili, kar so želeli, polfinalni dvoboj Brazilije in Lionela Messija z njegovimi Argentinci. V drugem polfinalu bo branilca naslova Čile izzval presenetljivi zmagovalec zadnje četrtfinalne tekme Peru. Veliki južnoameriški spektakel bo v noči na sredo (ob 2.30 po slovenskem času, Belo Horizonte), drugi dvoboj pa bo v četrtek zjutraj v Portu Alegreju.

Luis Suarez je zgrešil prvo in odločilno enajstmetrovko proti Peruju, dan prej je Kolumbijo, ki ni prejela gola na turnirju, izločil Čile. Prvenstvo zelene celine s povabljencema iz Japonske in Katarja so v četrtfinalu z edino zmago in dvema goloma po 90 minutah igre polepšali le Messijevi fantje. Tudi Brazilija, ki prav tako še ni prejela gola, se je proti Paragvaju reševala z bele točke.



Argentinske delnice so se dvignile


Četudi so imeli na papirju najlažjega tekmeca v Venezuelcih, so se delnice »gavčev« močno dvignile. V Južni Ameriki se je takoj po slavju Argentincev v četrtfinalu življenje zasukalo za 180 stopinj. Copa America je šele zdaj dobila pridih južnomeriškega nogometnega spektakla, ki bo še en preizkus za najboljšega nogometaša na svetu.

V Argentini ni nobenega dvoma o tem, kaj prinaša polfinalna bitka.
»To je tekma, v kateri bo moral vajeti prevzeti Messi,« so si enotni navijači.



Se bo Messi uvrstil ob bok Diega Maradone in bo Argentina pod njegovo taktirko končno osvojila vsaj eno lovoriko, ali pa bo najboljši ostal debelo v senci ljubljenca argentinskih src?

Marsikaj gre v prid Argentini. Zgodovina pravi, da je svoj zadnji naslov osvojila takrat, ko je Urugvaj izpadel po kazenskih strelih in ko je v četrtfinalu izločila prav velike tekmece Brazilce po strelih z bele točke. V Ekvadorju leta 1993 so Argentinci prišli do zadnje velike zmage (v finalu so premagali Mehiko z 2:1) z bojevniki, malo manj z umetniki. Na čelu zmagovalnega moštva sta bila zdajšnji trener madridskega Atletica Diego Simeone Cholo in bombarder Gabriel Batistuta Batigol. Vratar Sergio Goycochea, ki je bil junak četrtfinalnih in polfinalnih strelov z bele točke, je bil najboljši nogometaš turnirja.


Gabriel Batistuta in Diego Simeone sta bila med ključnimi igralci pri zadnji zmagi Argentine na »Copa America«. FOTO: Reuters
Gabriel Batistuta in Diego Simeone sta bila med ključnimi igralci pri zadnji zmagi Argentine na »Copa America«. FOTO: Reuters


Thiago Silva: Messi je najboljši


Ob obeh zmagah na letošnjem pokalu Amerike je bil Messi le eden od igralcev v enajsterici, proti Braziliji to ne bo dovolj. Velezvezdnik Barcelone je priznal, da na prvenstvu, na katerem je dosegel le en gol (z bele točke proti Paragvaju), ni v najboljši formi. »Ne igram na takšni ravni, kot sem upal, da bom. Toda obrambno smo zelo dobri,« je bil odkrit nogometaš, ki je v Braziliji dopolnil 32 let in živi za trenutek, ko bo tudi v reprezentančnem dresu dvignil pokal za zmagovalca. Ne želi se namreč upokojiti kot nesrečni poraženec, ki je z Argentino klecnil v kar štirih finalih: treh v Copi America (2007, '15, '16) in na svetovnem prvenstvu prav v Braziliji (2014).

Podobno kot Argentinci tudi Brazilci že predolgo čakajo na veliko zmagoslavje. Njihova suša traja že 12 let. Vloga gostiteljev jim ne ustreza, breme pričakovanje je veliko, saj spomini na polfinale domačega SP leta 2014 še skelijo. Kapetan Thiago Silva, ki je pred petimi leti izpustil polom z Nemčijo (1:7), s hvaljenjem Messija ne kaže zgolj spoštovanja, marveč tudi strah pred vnovičnim neuspehom. »Za mene je Messi najboljši nogometaš v zgodovini, najboljši, kar sem jih videl. Privilegij je igrati poti njemu,« je povedal 34-letni steber obrambe.

Brazilija in Argentina sta se pomerili že 110-krat. Brazilija je zmagala na 45 tekmah, 26 se jih je razpletlo brez zmagovalca. Zanimivo, razlika v golih je 166:165 za Argentino, ki je tudi krepko uspešnejša na celinskem prvenstvu, saj je osvojila 14 naslovov, Brazilija je pri osmih. Najuspešnejši je Urugvaj s 15 trofejami.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine