Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

ZDA : Srbija – od 5. do 8. mesta

Francija je izločila branilce naslova in se bo v polfinalu SP udarila z Argentino, Avstralija bo izzvala Španijo.
Evan Fournier je bil pretrd oreh za ameriško reprezentanco. FOTO: Reuters
Evan Fournier je bil pretrd oreh za ameriško reprezentanco. FOTO: Reuters
11. 9. 2019 | 15:30
11. 9. 2019 | 18:08
5:56
Številni ljubitelji košarke so pred letošnjim svetovnim prvenstvom nestrpno pričakovali dvoboj med reprezentancama ZDA in Srbije, ki sta se na SP 2014 in OI 2016 spopadli za zlato kolajno. Želja se jim bo uresničila, a ne v novem velikem finalu, temveč že jutri ob 13. uri v tekmi za razvrstitev od 5. do 8. mesta.



Potem ko so Srbi v torek klonili proti Argentini, so danes izpadli še branilci naslova. Francija, ki je na dosedanjih mundialih osvojila le eno odličje (bron na domačih tleh leta 2014), je Američane prekosila z 89:79 in se bo v petkovem polfinalu udarila z Argentino. Najbolj prepričljivo četrtfinalno zmago je dosegla Avstralija (82:70), ki je proti Češki vodila že s 17 točkami prednosti in se bo v polfinalu pomerila s Španijo.

Gregg Popovich ni imel čarobne paličice. FOTO: Reuters
Gregg Popovich ni imel čarobne paličice. FOTO: Reuters


Gregg Popovich, sloviti trener San Antonia in letos prvič tudi ameriške reprezentance, po porazu ni iskal opravičila. Priznal je: »Vsak poraz boli, ko si v takšnem položaju, pa še toliko bolj. Toda življenje se nadaljuje in to je najpomembnejše. Seveda bi raje videli, da bi zmagali, a tudi po SP nas čakajo naša običajna družinska in poslovna življenja. Ne mislim se sklicevati na odsotnost naših številnih odličnih košarkarjev, to bi bilo nespoštljivo do Francozov. Premagali so nas in danes niso bila pomembna imena. To je najboljša francoska zasedba, kar sem jih videl, saj nima le vrhunskih strelcev, ampak zna odlično igrati tudi v obrambi in se čvrsto postaviti po robu vsakomur. Izkušnje in doslednost njenih košarkarjev pri izvajanju akcij so bile odločilne.«


Francoske izkušnje iz lige NBA


Francosko moštvo, ki ga od leta 2009 vodi selektor Vincent Collet, je zasluženo zadalo ameriški izbrani vrsti prvi poraz na uradnih tekmah po polfinalu SP 2006. Takrat ni bila kos premetenim Grkom, tokrat pa so jo na pleča položili aduti francoske selekcije, ki so si nabrali izkušnje v ligi NBA.

Rudy Gobert je bil odličen v obrambi in napadu. FOTO: Reuters
Rudy Gobert je bil odličen v obrambi in napadu. FOTO: Reuters


Visoki branilec Evan Fournier, ki je z 22 točkami za točko presegel svoje povprečje na letošnjem prvenstvu, ima za seboj sedem opaznih sezon v dresih Denverja in Orlanda, center Rudy Gobert (Utah) je bil najboljši obrambni košarkar v prejšnji sezoni elitne lige, krilo Nicolas Batum (Charlotte) pričakuje svojo 12. sezono v ZDA, organizator Frank Ntilikina se dokazuje v New Yorku, Nando de Colo pa po neuspešnih avanturah pri San Antoniu in Torontu blesti v evroligi, v kateri bo po novem branil barve Fenerbahčeja. Z uvrstitvijo v polfinale so si tako kot Španci že priigrali neposredno vozovnico za OI 2020. Druge evropske reprezentance bodo morale v dodatne kvalifikacije, na katerih se bo 24 moštev potegovalo za štiri mesta v Tokiu.
 

Mitchell je bil premalo


Skupaj so bili kos vzponom in padcem ter 29 točkam Gobertovega klubskega soigralca Donovana Mitchella. Uspehu so se začeli bližati pri vodstvu z 51:41 v 21. minuti, a deset minut pozneje vendarle zaostajali s 67:74. V preostanku igralnega časa so bili Francozi precej bolj konkretni in z delnim rezultatom 22:5 prišli do sladke zmage. Bili so bolj natančni pri metih (iz igre 48:46 %), gladko dobili skok s 44:28 (Gobert 16) in bolj enakomerno razporedili breme kot Američani, pri katerih je vse preveč slonelo na Mitchellu (met 12:23).


Avtralec Jock Landale in soigralci so si dali duška proti Češki. FOTO: Reuters
Avtralec Jock Landale in soigralci so si dali duška proti Češki. FOTO: Reuters

 

Čehi zdržali 25 minut


Čehi so eno od najprijetnejših presenečenj letošnjega SP, toda četrtfinale je bil zanje že pretrd oreh. Z Avstralijo so držali korak do sredine tretje četrtine, po izenačenju na 43:43 pa so močno popustili. Delni rezultat 0:14 je bil zanje že usoden, saj nismo našli moči za morebitni zasuk proti razpoloženemu dirigentu tekmecev Pattyju Millsu (met za tri točke 6:9) in branilcu Chrisu Gouldingu (za tri 4:11).

 

Današnja izida četrtfinala

Francija : ZDA 89:79 (63:66, 45:39, 18:18 – Fournier 22, Gobert 21, De Colo 18, Ntilikina 11, Batum 6; Mitchell 29, Smart 11, Walker 10, Brown 9, Middleton 5)
Avstralija : Češka 82:70 (63:48, 33:30, 17:17 – Mills 24, Goulding 14, Bogut 10, Dellavedova 9, Landale 7; Auda 21, Satoranski 13, Pumprla 10, Bohačik 8, Peterka 7)

 

Sorodni članki

Svetovno prvenstvo brez najboljših košarkarjev

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine