Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Zadnji gostitelj: Gregor Hrovat

Petrol Olimpija drevi drugič z Bayreuthom
Gregor Hrovat (desno) pričakuje nekdanje soigralce. FOTO: FIBA
Gregor Hrovat (desno) pričakuje nekdanje soigralce. FOTO: FIBA
30. 1. 2019 | 12:01
3:56
Navijači že lep čas ne štejejo več porazov košarkarjev Petrola Olimpije, ob katerih po besedah trenerja Saše Nikitovića skoraj vedno igrajo zelo dobro ali celo odlično, na koncu pa jim nekaj malega zmanjka, da bi lahko zmagali. In tako iz tedna v teden, v drevišnji tekmi 13. kola Fibine lige prvakov v Bayreuthu (ob 20. uri) pa lahko dosežejo nov mejnik v zgodovini kluba. Še nikoli niso namreč izgubili 12 tekem v eni evropski sezoni.

Dosedanji »rekord« sega v sezono 1994/95, ki je bila za Ljubljančane ena skromnejših, leto dni po podvigu v Lozani in dve leti pred razcvetom v Rimu. Takrat so Dušan Hauptman, Roman Horvat, Žarko Đurišić, Jaka Daneu, Boris Gorenc, Vitalij Nosov, Anthony Reed, Vladimir Stepania, Marko Tušek in takrat 17-letni Marko Milič 11-krat klonili v 14 tekmah na mednarodni sceni. Upoštevati pa seveda moramo, da so igrali v evroligi ter da so bili njihovi tekmeci v skupini Panathinaikos, Real, CSKA, Maccabi, Scavolini, PAOK in Benfica; premagali so le tekmeca iz Lizbone (dvakrat) in Soluna. Zdajšnji Olimpijini aduti so v neprimerljivih težavnostnih okoliščinah ugnali le belgijski Ostende, da bi lahko ostali pri zdajšnji beri porazov, pa bi morali v zadnjih dveh kolih v gosteh prekositi Bayreuth, s katerim so izgubili v Stožicah, in doma Bešiktaš, ki se še vedno bori za napredovanje v osmino finala.

Za primerjavo: slovenski prvaki so v prejšnji sezoni prišli do izkupička 4:10 v Fibini LP, dodatno leto poprej je bila njihova bera v Ulebovem evropskem pokalu 1:7. Številke so dodaten argument za zagovornike Olimpijinega umika iz evropskih tekmovanj, da bi lahko normalno tekmovala v ligi ABA in slovenskem prvenstvu, toda pobudo bi precej lažje sprejeli, če bi imeli dovolj ambiciozno in premožno alternativo v kakšnem drugem klubu. Popolna izguba zadnjega stika s kakovostno košarko na stari celini bi lahko imela pogubne posledice, takoj ko bi splahnel prvotni učinek samozadovoljstva, ko bi se domača moštva premagovala med seboj.
 

Brez izkušene trojice


Na prvi tekmi z Bayreuthom je Olimpija ostala praznih rok zaradi slabše igre v zadnji četrtini (18:29), njen nekdanji kapetan Gregor Hrovat pa je bil med najzaslužnejši, da so gostje zmagali s 76:67 (Brooks 13, Hrovat in Thomas po 12; Lapornik 17, Begić in Reynolds po 14). Nemci (4:8) so medtem že izgubili možnosti za napredovanje v LP in so se osredotočili na igranje v domači ligi, v kateri zasedajo 8. mesto z devetimi zmagami v 16 kolih, kar bi lahko pomenilo priložnost za Ljubljančane v dvoboju odpisanih. Toda na zadnje gostovanje v LP so se odpravili brez svojih najbolj izkušenih adutov, Mirze Begića, Domna Lorbka in Dražena Bubnića.

Saša Nikitović vendarle ne želi vnaprej izobesiti bele zastave v tekmovanju, v katerem še ni okusil slasti uspeha: »Na zadnjem evropskem gostovanju v sezoni želimo prikazati dobro igro in zabeležiti zmago, s katero bi si dvignili samozavest pred zadnjimi petimi koli v ligi ABA. Bayreuth ima izkušeno zasedbo, ki jo zelo dobro vodi ustvarjalni organizator David Stockton, izpostaviti pa moram tudi Hrovata, saj spada med košarkarje, ki jih moramo ustaviti. V nedeljo se je Bayreuth dobro upiral evroligašu Bayernu ob porazu z 90:93, to pa je le še en dokaz, da je v zelo dobri formi.«

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine