Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Tudi v Litvi ostali v Dantejevem peklu

Petrol Olimpija obsojena na 11. poraz v ligi prvakov po zgodnjem primanjkljaju 14 točk.
Marvin Jones je bil prvi Olimpijin strelec v Klaipedi. FOTO: FIBA
Marvin Jones je bil prvi Olimpijin strelec v Klaipedi. FOTO: FIBA
23. 1. 2019 | 20:55
23. 1. 2019 | 22:18
3:57
Opustite vsako upanje, vi, ki odhajate prek slovenske meje, bi bržkone priredil svojo znamenito misel Dante Alighieri pred 12. kolom Fibine lige prvakov. Košarkarji Petrola Olimpije so namreč po načelih Božanske komedije obtičali v peklu, na skupno 14 evropskih in regionalnih gostovanjih v tej sezoni so zmagali le enkrat (v LP proti Ostendeju) in tradiciji ostali zvesti tudi v Litvi.

Neptunas je na prvi tekmi v Stožicah gladko vodil s 36:19 in 74:56 ter gladko zmagal z 97:88, po zelo nadzorovanem scenariju pa je zanesljivo ubranil tudi domači parket in ohranil možnosti za napredovanje v osmino finala. Ljubljančani, ki so se odpravili v Klaipedo brez Mirze Begića, Aleksandra Lazića in za LP neregistiranega Domna Lorbka, so zadnjič vodili z 12:11, po zaostanku z 20:34 pa so bili obsojeni na lov za gostitelji, ki so jim občasno ponudili kakšen bonbonček, ko so se jim približali pod mejo desetih točk, pa so grozeče pokazali zobe in se znova odlepili. Tekma se resda ne bo uvrstila med lepotice tekmovanja, saj je ponudila precej več zgrešenih »zicerjev« in zapravljenih žog (Olimpija jih je izgubila 19 – branilci Jan Špan, Jusuf Sanon in Roko Badžim po 3) kot domiselnih akcij, toda razlika v zrelosti in zanesljivosti moštev je bila opazna že s površnim pogledom. Tudi takrat, ko se je stožiška zasedba približala gostiteljem na pičle štiri točke; denimo pri 44:40 ali 76:72 poltretjo minuto pred koncem.
 

Po prvi četrtini izenačeni

Neptunas, pri katerem je po vrnitvi iz vrst turškega Pinarja Karsiyake zaigral domačin Deividas Gailius, ki je v sezoni 2013/14 branil Olimpijine barve, je vselej pravočasno našel ustrezen odgovor. Bodisi z metom za tri točke bodisi z nasprotnimi napadi, pri katerih je močno prekašal mlade Ljubljančane, ki bi morali biti po vsej logiki bolj agresivni in hitrejši. »Preslabo smo začeli, dobili veliko lahkih košev in dodatnih točk po osebnih napakah, 51 prejetih točk do polčasa je preveč, če želiš razmišljati o zmagi na gostovanju. Nadaljevali smo bolje, a nismo mogli odločilnega zasuka,« je priznal Miha Lapornik, ki je v Stožicah natresel Litovcem 22 točk, v revanši pa se je moral zadovoljiti z osmimi ob metu za tri točke 1:6. Enaka je bila bera pri trojkah Sanona, Špan je bil le za malenkost natančnejši (2:6), Luka Šamanić pa je bil premalo zbran pri metih z vseh razdalj (4:13), a marsikaj nadomestil z devetimi skoki.

»Na poraz smo bili obsojeni že v prvi četrtini, po njej sta bili moštvi izenačeni. Upoštevati pa moramo, da smo pogrešali tri košarkarje iz naše začetne peterke ter da ni lahko odigrati tolikšnega števila tekem na visoki ravni in vsakič dati vse od sebe,« je oceno zaokrožil Olimpijin trener Saša Nikitović.

Drugi izidi v skupini D – Ostende : Bayreuth 82:62 (Hrovat 4 za Bayreuth), Promitheas : Strasbourg 77:64, Virtus Bologna : Bešiktaš 70:71; vrstni red: Virtus 9:3, Promitheas 8:4, Bešiktaš in Ostende po 7:5, Neptunas in Strasbourg po 6:6, Bayreuth 4:8, Petrol Olimpija 1:11.
 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine