Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Za Dončića pripravljenih rekordnih 346 milijonov dolarjev

Slovenski as Luka Dončić bo poleti naslednje leto lahko podpisal novo t.i. supermax pogodbo, ki mu bo prinesla 346 milijonov dolarjev v petih letih.
Dončić bo, kot vse kaže, prihodnje poletje postal rekorder. FOTO: Ezra Shaw/AFP
Dončić bo, kot vse kaže, prihodnje poletje postal rekorder. FOTO: Ezra Shaw/AFP
3. 4. 2024 | 11:20
3. 4. 2024 | 11:47
2:29

Plačni sistem v ligi NBA je sila zapleten, predvsem ko govorimo o najvišjih možnih zneskih, ki jih košarkarji lahko dobijo v svoji pogodbi. Luka Dončić je v noči na sredo izpolnil še enega od pogojev in bo naslednje poletje lahko podpisal novo 5-letno pogodbo z Dallas Mavericks, ki bo veljala od poletja 2026 naprej, prinesla pa mu bo kar 346 milijonov dolarjev.

Številko je razkril strokovnjak za plačno kapico v ligi NBA Bobby Marks, ki dela za mrežo ESPN. Dončić bi s to pogodbo postal prvi košarkar v zgodovini, ki bi prejel več kot 70 milijonov evrov letno. Zakaj je bila tekma z Golden Statom pomembna? Z njo je Dončić presegel mejo 65 odigranih tekem in bo lahko izbran v eno od All-NBA najboljših peterk sezone, nobenega dvoma ni, da bo Luka pristal kar v prvi.

S tem bo izpolnil ključni pogoj za supermax pogodbo. Zakaj jo lahko podpiše šele naslednje poletje? Takrat bo v ligi igral že sedem sezon, kar je drugi pogoj, saj ta pogodba lahko pripade le veteranom v ligi NBA. Številka je osnovana na predpostavki o gibanju (navzgor) plačne kapice v prihodnjih sezonah, o tem Marks, ki je eden najboljših strokovnjakov na tem področju, ve zelo veliko. 

Dončić in Jaylen Brown - bodoči in aktualni rekorder v dvoboju. FOTO: David Butler/Reuters
Dončić in Jaylen Brown - bodoči in aktualni rekorder v dvoboju. FOTO: David Butler/Reuters

Dončić bo tako precej presegel trenutnega rekorderja Jaylena Browna, ki bo v petih letih pri Bostonu zaslužil 304 milijone dolarjev. Seveda bi Dallas lahko Dončiću ponudil tudi manj denarja, a se to gotovo ne bo zgodilo, saj si v Teksasu predvsem želijo, da Dončić ne bi počakal na konec veljavne pogodbe in za manj denarja odšel kam drugam. Denimo v New York ali Los Angeles, kjer bi z dodatno medijsko izpostavljenostjo izgubljene milijone hitro nadoknadil. 

Preberite še: Trojni dvojček Luke Dončića premalo za žilave bojevnike

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine