Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Vsaj na nedeljo so lahko zajeli sapo

Po izgubljenem derbiju DP Petrolu Olimpiji v ligi ABA pomembna zmaga.
Koši Domna Lorbka so bili zlata vredni. FOTO: ABA
Koši Domna Lorbka so bili zlata vredni. FOTO: ABA
13. 1. 2019 | 22:59
4:46
Taktiziranje Petrola Olimpije ni naletelo na simpatije, a je bilo vsaj ta konec tedna nujno. Močno oslabljena zasedba je v soboto gladko izgubila derbi vodilnih v ligi Nova KBM s Sixtom Primorsko, ki pet kol pred koncem uvodnega dela ni imel večje tekmovalne teže, zato pa je prvo moštvo dan pozneje dobilo zelo pomemben dvoboj v ligi ABA z Mego Bemaxom in pustilo Krko samo na dnu lestvice. Danes in jutri najboljše slovenske klube čakajo še povratne tekme četrtfinala pokala Spar.


S kančkom rezerve ...


Oba rezultata Ljubljančanov kaže vzeti s kančkom rezerve. Ob prevelikem poudarjanju, da so v Kopru nastopili z »mladinsko« ekipo, ne smemo pozabiti, da je igrala tudi peterica izkušenih mož: Dražen Bubnić je star 33 let, Igor Tratnik 29, Bojan Radulović 26, Jan Rebec 25, Erjon Kastrati, na papirju najmlajši med njimi (24), pa je branil Olimpijine barve že leta 2011. Kakšne so koristi takšnega merjenja moči, v katerem je začela Sixt Primorska igrati z ročno zavoro že po vodstvu s 54:28, lahko le ugibamo.

»Tokrat so priložnost dobili vsi naši fantje, med njimi tudi tisti, ki sicer igrajo manj. Zadovoljen sem s prikazanim,« je skopo ocenil trener Koprčanov Jurica Golemac, ki si je s svojimi košarkarji priigral že štiri zmage prednosti pred sedmim na lestvici in z eno nogo so že v ligi za prvaka, v kateri bo najboljša šesterica začela tekmovati z ničle. Pomemben korak so Primorci naredili tudi v slovenskem pokalu Spar, saj so si na prvi tekmi s Krko prislužili kar 28 točk naskoka.

Novomeščani so medtem negativni fenomen zadnjega obdobja, saj so po presenetljivi zmagi nad Budućnostjo najprej klonili proti Mornarju, nato pa doživeli tri visoke poraze s skupno razliko 90 točk. Pred pokalnim polomom so zaostali za 30 točk za Crveno zvezdo, v soboto pa za 32 točk za Partizanom, ki je presegel svojo najvišjo regionalno zmago v sezoni za 13 točk. Krka je v tem času dočakala okrevanje enega od junakov prejšnje sezone Marka Jošila, a ob odsotnosti Paola Marinellija in Dina Cinca je v Beogradu le Luka Lapornik zmogel več kot devet točk. Potem ko so Dolenjci izgubili 23 žog, zadeli devet trojk manj kot črno-beli (4:13) in dosegli daleč najmanj točk v regionalni sezoni (pred tem 64 v Podgorici v 1. kolu), jih čaka težko delo v boju za obstanek.

»Očitno je Partizan veliko boljše moštvo. Kljub težavam z boleznimi sem načrtoval, da bomo igrali bolje in predvsem pametneje, a to je naša realnost. Na priložnost bomo morali počakati v preostalih sedmih tekmah v ligi ABA,« je poudaril trener Novomeščanov Simon Petrov.
 

Drugi polčas kar 56:35


Olimpija je ugnala Mego Bemax s 13 točkami razlike, a njen začasni pobeg z dna nikakor ni bil lahek. Gostje iz Sremske Mitrovice so namreč v 13. minuti vodili z 29:15 in imeli rezultatsko pobudo do konca tretje četrtine. Ljubljančanom je bilo lažje, ko je moral zaradi poškodbe gležnje z igrišča francoski branilec Adam Mokoka in ko se je razigral Domen Lorbek. V prvem polčasu je dosegel sedem točk, v drugem pa kar 16 in bil najzaslužnejši, da so Ljubljančani dobili tretjo in zadnjo četrtino s 56:35.

»Velika zmaga za nas, še posebej ob peklenskem razporedu tekem. Tehtnica se je prevesila na našo stran v trenutku, ko se je poškodoval najboljši obrambni košarkar naših tekmecev, mi pa smo se s pogumno igro razigrali,« je bil zadovoljen Olimpijin strateg Saša Nikitović.

Drevi ob 19. uri bodo na sporedu tri povratne tekme četrtfinala pokala, v katerih bodo Šenjurčani in Polzelani branili visoko prednost s prvih soočenj. Pomerili se bodo Helios Suns – Šentjur (na prvi tekmi 60:84), Hopsi Polzela – Plama Pur (96:80) in v Stožicah Petrol Olimpija – Rogaška (95:92), jutri se bosta udarila še Krka in Sixt Primorska (55:83).
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine