Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

V Dallasu še niso videli košarkarja, ki bi tako užival v igri

Potem ko je Luka Dončić v Evropi osvojil vse možne lovorike, je začel navduševati v ZDA in postal slovenski športnik 2018.
Luka Dončić navdušuje mlado in staro na vseh celinah. FOTO: AFP
Luka Dončić navdušuje mlado in staro na vseh celinah. FOTO: AFP
19. 12. 2018 | 21:13
19. 12. 2018 | 22:14
4:49
Tudi letos je najboljši slovenski športnik po izboru društva športnih novinarjev košarkar, le da v kontrastni zgodbi kot lani. Goran Dragić je bil režiser in glavni junak imenitne pravljice na evropskem prvenstvu 2017, na katerem je naša košarka dosegla vrhunec. Le leto dni pozneje preživlja bržkone najtežje čase doslej, toda v Madridu in pozneje še Dallasu se je nenehno lesketal diamant, kakršnega svet zlepa ne vidi. Luka Dončić.

Lani je bil čudežno nadarjeni Ljubljančan že med najboljšimi košarkarji v Evropi in se uvrstil v elitno peterko eurobasketa. Še preden bo 28. februarja zapustil svet najstnikov, pa ga občudujejo tudi na najzahtevnejšem odru, ligi NBA. Nanj se je podal obtežen z vsemi možnimi lovorikami, saj je z madridskim Realom proslavil naslov španskega prvaka in osvojil lovoriko za košarkarja sezone, popeljal pa ga je tudi na prestol v evroligi in si rezerviral vse posamične trofeje: drugič zapored je bil izbran za najboljšega mladega igralca tekmovanja, prvič pa tudi za MVP tekmovanja in nato še finalnega turnirja v Beogradu. Pri pičlih 19 letih je že prerastel staro celino. Nad njim sta bila le elitna ameriška scena in nebo, vendar ne za dolgo.

Dončić se je kot otrok preizkusil v številnih športih. Pri plavanju, odbojki in rokometu ni izstopal, kot si je želel, za nogomet je bil kmalu previsok. Zato je vztrajal pri košarki, za katero ga je navdušil oče Sašo. Mnogi pa so prepričani, da je košarka izbrala njega, saj je bil vedno korak ali dva pred drugimi. Pri osmih letih je že vadil z enajstletniki, pri 13 se je preselil v Madrid in leto dni pozneje že pritegnil pozornost Dallasovih šefov, pri 16 letih je igral v polnih dvoranah za najslovitejši klub v Evropi in na tekmah najvišje ravni. »Naš športni direktor Donnie Nelson mi je pripovedoval, da je v Španiji našel izjemnega fanta s svojevrstnim slogom igre, ki ga ne moremo primerjati z nikomer. In hitro sem se prepričal, da je imel prav,« se spominja Dallasov trener Rick Carlisle in zavrača poskuse, da bi mladega asa primerjali s strojem za doseganje košev Draženom Petrovićem ali s Tonijem Kukočem, ki je lahko zaradi kombinacije talenta in višine blestel na vseh petih igralnih položajih.

Potem ko je njegova mama Mirjam prevzela priznanje za športnika leta v Cankarjevem domu, je Luka Dončić pozdravil prisotne prek videozaslona. FOTO: Leon Vidic
Potem ko je njegova mama Mirjam prevzela priznanje za športnika leta v Cankarjevem domu, je Luka Dončić pozdravil prisotne prek videozaslona. FOTO: Leon Vidic

 

Drugi najmlajši med zvezdami?


Kaj bo Luka Dončić prinesel slovenski košarki, s katero je imel pravi stik le na lanskem EP, lahko le ugibamo. Zagotovo pa vemo, da v ligi NBA ni projekt za prihodnost, ampak že zdaj smrtonosna grožnja za slehernega tekmeca. Če so ga na letošnjem naboru elitne lige izbrali kot tretjega po vrsti, ker je večina moštev iskala centre, po tretjini prvenstva nima konkurence med kandidati za najboljšega novinca sezone. In ker po povprečju v treh ključnih prvinah (točkah, skokih in asistencah) sodi med najboljšo deseterico lige, ga mnogi že vidijo na tekmi All-Star NBA, ki jo bo 17. februarja gostil Charlotte. Če mu bo uspelo, bo postal drugi najmlajši udeleženec spektakla doslej. Rekorder bo ostal Kobe Bryant, ki se je pred dvema desetletjema preizkusil med zvezdami pri 19 letih in 170 dneh.

Dončić je v prejšnjem letu odigral kar 97 tekem, a se še zdaleč ni naveličal košarke. Nekaj oddiha je potreboval le poleti, zato je prišel na Dallasove priprave z nekaj odvečne teže, a je hitro izgubil sedem kilogramov. Zagrabil ga je namreč vrtinec navdušenja, ko se je začel dokazovati med najboljšimi na svetu. »Nisem še videl košarkarja, ki bi tako užival v igri. Če mu uspe dobra poteza, se kar ne more prenehati smejati. Tudi na treningih, saj ne mara običajnih potez. Raje ima podaje med nogami in za hrbtom ali mimogrede osmeši tekmeca,« pojasnjuje Dallasov organizator Jose Barea. Dončić je zato pogosto tarča ostre nasprotne obrambe, soigralci pa so ga sprejeli za svojega. Uvideli so, da imajo njegove ekshibicije smisel in učinek.
Carlisle se strinja: »Če takšnega košarkarja preveč omejiš, mu odvzameš največje darove. Luka pa je zares nekaj posebnega. Pristen original.«

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine