Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Bo nagrada ostala v košarkarskih rokah?

Danes v Cankarjevem domu razglasitev najboljših slovenskih športnikov v letu 2018.
Luka Dončić je eden glavnih kandidatov za športnika leta v Sloveniji. Lani je naziv pripadel Goranu Dragiću. FOTO: Blaž Samec/Delo
Luka Dončić je eden glavnih kandidatov za športnika leta v Sloveniji. Lani je naziv pripadel Goranu Dragiću. FOTO: Blaž Samec/Delo
19. 12. 2018 | 06:00
3:59
Goran Dragić, Ilka Štuhec in košarkarska reprezentanca so pred letom dni dobili najprestižnejša priznanja na prireditvi Društva športnih novinarjev Slovenije Športnik leta, danes pa bodo znani njihovi nasledniki. Letos sicer ni bilo ob nobenem športnem dosežku takšne vsesplošne evforije, kot je zavladala lani, ko so košarkarji osvojili naslov evropskih prvakov, vseeno pa odmevnih rezultatov na mednarodnem prizorišču ni manjkalo.

Pred današnjo razglasitvijo – prireditev v Cankarjevem domu se bo začela ob 20. uri – najboljših v 2018. se zdi, da bi bil lahko izbor kar nepredvidljiv. Letošnje leto je bilo pač leto olimpijskih iger, a zimskih, ki po svetovni odmevnosti vendarle precej zaostajajo za letnimi, v Pjongčangu pa sta bila slovenska junaka biatlonec Jakov Fak, ki je osvojil srebrno kolajno, in deskar Žan Košir, ki se je okitil z bronom, oba sta morala za slavje v Južni Koreji prehoditi trnovo pot in prebroditi številne zdravstvene težave.

A po drugi strani Slovenija še vedno diha »košarkarsko«, četudi so zlati časi naše reprezentance ob zdajšnjih rezultatih, ko se ni uvrstila na svetovno prvenstvo prihodnje leto, le še oddaljen spomin. Vendar pa iz dneva v dan oziroma noč za nočjo navdušuje v dresu Dallasa Luka Dončić, tretji nabor letos v NBA, kjer je bil že izbran za novinca meseca v zahodni konferenci. Prek luže se je slovenski košarkarski biser odpravil z zmago Reala v španskem prvenstvu ter evroligi, ki jo je končal še s košem posamičnih priznanj – bil je MVP rednega dela evrolige kot tudi zaključnega turnirja, najboljši mladi igralec tega tekmovanja ter MVP španske lige … Ob vsem naštetem se zdi Dončić zelo resen kandidat, da nasledi svojega lanskega »partnerja v zločinu« Gorana Dragića, pri čemer bi bil v samostojni Sloveniji tretji športnik iz kolektivne panoge, ki bi dobil to posamično priznanje. Prvi je bil šele pred šestimi leti Anže Kopitar, lani torej Dragić in zdi se, da se tu pogledi nekoliko spreminjajo.

A Dončić bo imel vendarle še nekaj resnih tekmecev. Spet je namreč blestel tudi kolesar Primož Roglič, saj je nekdanji smučarski skakalec dobil kraljevsko etapo na Tour de Franceu, ki ga je v skupnem seštevku končal kar na 4. mestu, Jan Oblak je z madridskim Atleticom osvojil nogometno evropsko ligo itd.

Infografika Delo
Infografika Delo

 

Brez Ilke Štuhec


Potem ko se je olimpijska sezona končala, še preden se je začela za smučarsko šampionko Ilko Štuhec, so bili letos dosežki slovenskih športnic nekoliko manj odmevni. Je pa svoj pohod nadaljevala športna plezalka Janja Garnbret, ki je osvojila dva naslova svetovne prvakinje in enega podprvakinje, prav tako je še tretjič zapored zmagala v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnostnem plezanju. Tudi judoisti so že tradicionalno osvajali kolajne na največjih tekmovanjih, tako na evropskem (2.) kot svetovnem (3.) prvenstvu se je na zmagovalni oder denimo povzpela Tina Trstenjak. Tik pod njim je na EP ostala metalka kopja Martina Ratej, lep napredek so pokazale tudi teniške igralke (Dalila Jakupović, Tamara Zidanšek in Kaja Juvan).

Zelo nepredvidljiv pa se zdi razplet glasovanja pri ekipah, saj naši paradni konji letos niso blesteli, košarkarji so torej ostali brez SP 2019, enako velja za rokometaše, ki bo bili na EP osmi, hokejisti, sicer 9. na OI, si na SP skupine B niso zagotovili napredovanja, odbojkarji so bili na SP 12., nogometna reprezentančna zgodba je bila veliko razočaranje ...

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine