Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Prvi hladilni obliž za Olimpijo po boleči novomeški zaušnici?

Košarkarji Krke v uvodni tekmi 6. kola lige za prvaka danes ob 18. uri v Stožicah.
Paolo Marinelli bo skupaj z Dominikom Mavro vodil Krkine napade. FOTO: Leon Vidic
Paolo Marinelli bo skupaj z Dominikom Mavro vodil Krkine napade. FOTO: Leon Vidic
5. 4. 2019 | 09:01
4:19
Kar 42 porazov so že doživeli košarkarji Petrola Olimpija v vseh uradnih tekmah sezone, a ob vprašanju, kateri jih je najbolj zabolel, bi soglasno potožili: novomeški v zadnjem kolu lige ABA. Razumljivo, saj jih je stal izpada. In če bi vprašali Krkine igralce, katera od dosedanjih 21 zmag jim je najljubša, bi bil odgovor identičen. Le razlog bi bil drugačen, saj so si tik pred zdajci zagotovili obstanek. Manj kot tri tedne po dnevu D se bosta moštvi danes ob 18. uri udarili za točke lige Nova KBM, kar povečuje naboj tekme.

V boju za čim boljše izhodišče pred četrtfinalom končnice DP, v katerem bosta sodelovali tudi najuspešnejši zasedbi iz lige za obstanek, je v rahlo boljšem položaju Olimpija. V štirih je nastopih je izgubila le na Polzeli in preložila derbi s Sixtom Primorsko, osvojila pa je dragoceni točki v Novem mestu z zmago s 70:65 (M. Lapornik 14, Jones 12, Lorbek 11, Bubnić 10; Mavra 13, Marinelli in L. Lapornik po 9, Jošilo 8). Krka je medtem doživela že tri poraze v petih tekmah lige za prvaka, saj je klonila še v Rogaški Slatini in doma proti Sixtu Primorski, je pa v zadnjih dveh sezonah večkrat dokazala, da znajo njeni aduti iz sebe iztisniti največ, ko jim gori pod petami. Odlikujeta jih namreč športni ponos in kolektivna čvrstost, torej odliki, ki jih Olimpijini privrženci v tej sezoni najbolj pogrešajo pri svojih ljubljencih. Kdor je lani poleti sestavljal moštvo, je pač pozabil, da sta ti vrlini pomembnejši kot telesna višina, odriv pri igri brez kontakta ali natančnost na treningih.

V tej sezoni sta se Petrol Olimpija in Krka pomerili že petkrat, s 3:2 v zmagah pa vodi dolenjska zasedba. Po treh spopadih v dvorani Leona Štuklja in dveh v Tivoliju se bosta danes prvič udarili še v Stožicah, kjer sta lani (29. maja) končali finale DP. Spomini na uspešno obrambo državnega naslova so bili od tedaj za Ljubljančane najmočnejši, morda tudi edini pozitivni voljni oprimek. Minulih deset mesecev namreč sodi med najbolj črne v zgodovini kluba, pa čeprav je znal izpasti tudi v časih rajnke Jugoslavije. V letih 1984 in 1986 je moral zapustiti prvoligaško druščino celo dvakrat zapored, a po vrnitvi leta 1988 osvojil četrto mesto za Jugoplastiko, Cibono in Partizanom, ki so takrat sodili na najožji evropski vrh.
 

Zdovc izpadel že v Jugoslaviji


Za Olimpijo je takrat ob Petru Vilfanu, Dušanu Hauptmanu, Matjažu Tovorniku, Slavku Kotniku, Bobanu Petroviću, Žarku Đurišiću, Radisavu Ćurčiću & Co. igral tudi Jure Zdovc. Zdajšnji trener moštva pred današnjo tekmo pravi: »Vsak dvoboj s Krko je pravi derbi in tako se tudi lotevamo priprave na dvoboj. Pričakali jo bomo na domačem parketu, zato upam, da bomo igrali podobno čvrsto v obrambi kot v zadnjih nastopih. Naš drugi cilj je izboljšanje igre v napadu.«

Krkin strateg Simon Petrov dodaja »Osem dni od zadnje tekme je za nas, ki smo igrali dvakrat tedensko, kar dolg premor. Olimpijo smo premagali v najpomembnejši bitki za obe moštvi, zato bo zagotovo še bolj motivirana. Veliko spremembo pomeni tudi odhod Mirze Begića, saj bo igra Ljubljančanov hitrejša, hkrati pa se nam bo ponujalo več prostora pod košem, kar bomo poskusili izkoristiti.«

Pari 6. kola lige za prvaka, danes: Petrol Olimpija – Krka (18.30); sobota: Helios Suns – Rogaška (19); preloženo: Sixt Primorska – Hopsi Polzela; vrstni red: Sixt Primorska 4:0, Petrol Olimpija 3:1, Hopsi Polzela, Rogaška in Krka po 2:3, Helios Suns 1:4.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine