Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Prvi cilj novega kluba je top 16, nato boj za evroligo

Cedevita Olimpija po žrebanju skupin ambiciozno pričakuje začetek evropskega pokala.
Robustni center Andrija Stipanović bo eno od orožij Cedevite Olimpije. FOTO: ABA
Robustni center Andrija Stipanović bo eno od orožij Cedevite Olimpije. FOTO: ABA
12. 7. 2019 | 18:05
12. 7. 2019 | 18:06
5:06
Barcelona – Sila težko je oceniti razplet žrebanja skupin evropskega pokala in možnosti košarkarjev Cedevite Olimpije, saj še zdaleč ni jasno, s kakšnimi zasedbami bodo razpolagala moštva. Lahko pa ocenimo, da bodo v Ljubljani gostovali tekmeci z bogato zgodovino. Joventut (nazadnje 7. v Španiji) je bil denimo leta 1994 prvak evrolige in leta 2008 zmagovalec evropskega pokala, ki sta ga osvojila tudi tretjeuvrščeni v ligi VTB Unics Kazan (2011) in Darušafaka (2018), v prejšnji sezoni članica evrolige, a deseta v turški ligi.

Skupino C dopolnjujejo Nanterre, četrti v zadnjem francoskem prvenstvu, in Brescia, 12. v italijanski ligi. Sestava na prvi pogled obeta kopico zanimivih dvobojev, a tudi realno upanje na uvrstitev v drugi krog tekmovanja, omogočila pa bo tudi vnovično soočenje z nekdanjimi Olimpijinimi košarkarji. Barve Joventuta bo namreč od jeseni branil Alen Omić (v prejšnji sezoni center Budućnosti in Olimpie Milano), Nanterre pa je okrepil Devin Oliver, ki je začel lansko sezono pri Banvitu v Turčiji, dokončal pa pri Würzburgu v Nemčiji.

Sani Bečirovič, športni direktor Cedevite Olimpije, je žrebanje pospremil z naslednjimi besedami: »Pred nami je izredno zanimiva evropska sezona. Naša skupina je zelo atraktivna, v njej najdemo nekdanje udeležence evrolige, kot glavna favorita pa lahko izpostavimo Unics Kazan in Darušufako. Pričakujemo in želimo si, da bi imelo naše moštvo veliko podporo navijačev v Stožicah, saj so tekmeci po kakovosti zelo izenačeni.«

Včeraj je sicer ljubljanska zasedba dobila novega košarkarja, saj se ji je pridružil 24-letni Grosupeljčan Martin Krampelj (206 cm), ki je zadnja štiri leta igral na ameriški univerzi Creighton iz Nebraske, v zadnji sezoni s povprečjem 13,5 točke in 6,9 skoka v prvenstvu NCAA, a ga na letošnjem naboru NBA niso izbrali. Uradno pa je tudi, da se Jan Špan po izteku pogodbe seli v Nemčijo k prvoligašu Crailsheimu.

Martin Krampelj je druga okrepitev stožiškega moštva. FOTO: Creighton
Martin Krampelj je druga okrepitev stožiškega moštva. FOTO: Creighton

 

Tudi Stipanović in Krušlin


Novi stožiški direktor Davor Užbinec je potrdil, da s polno vnemo sestavljajo moštvo, ki bo tekmovalo v ligi ABA, evropskem pokalu in drugem delu slovenske lige Nova KBM: »Za zdaj so z nami novinca Edo Murić in Martin Krampelj ter Andrija Stipanović in Filip Krušlin, ki sta v prejšnji sezoni igrala za Cedevito. Pričakujemo še nekaj nadarjenih košarkarjih in nekaj presenečenj, zato upam, da bodo navijači zadovoljni z našim seznamom igralcev in da bo ekipa konkurenčna.«

Pojasnil je, da so ga na sestankih v Barceloni številni zastopniki drugih klubov spraševali, kam pravzaprav sodi Cedevita Olimpija. In odgovarjal jim je: »Smo klub iz Ljubljane ter predstavljamo ljubljansko ter slovensko košarko v vseh tekmovanjih, v katerih nastopamo. Naš dres bo na domačih tekmah zelene barve in na gostujočih tekmah oranžen. Verjamemo, da bomo rastli iz sezone v sezono in da bodo navijači prepoznali naš trud. Kmalu bomo postali klub z vrha evropskega pokala, ki se bo boril za nastop v evroligi. Že v tej sezoni je naš cilj jasen, preboj v drugi del tekmovanja, morda pa bomo dočakali tudi priložnost za kaj več. «

Druge skupine – A: Promitheas (Grč), Maccabi Rishon (Izr), Ulm (Nem), Andorra (Špa), Monaco (Fra) in Virtus Bologna (Ita); skupina B: Lokomotiv Kuban (Rus), Rytas Vilnius (Lit), Tofaš (Tur), Partizan (Srb) in Reyer Benetke (Ita); skupina D: Unicaja Malaga (Špa), Galatasaray (Tur), Budućnost (ČG), Oldenburg (Nem), Trento (Ita) in Gdynia (Pol).

Vsako moštvo bo odigralo po deset tekem (pet v domači dvorani in pet v gosteh), najboljša štiri iz vsake skupine pa bodo napredovala v drugi krog evropskega pokala s štirimi štiričlanskimi skupinami. Po dve zasedbi iz vsake skupine »top 16« se bosta uvrstili v četrtfinale, v katerem se bodo udeleženci udarili do dveh zmag, enako kot v polfinalu in finalu. Odločilni dvoboj za naslov prvaka bo prinesel pomembno novost, saj si bosta oba finalista prvič priigrala mesto v evroligi; doslej je takšna nagrada pripadla le prvaku.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine