Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Prvaki so Turki, najbogatejši Rusi, a nimajo Dončića

Današnji začetek finalnega turnirja košarkarske evrolige v Beogradu ponuja spektakla med Fenerbahčejem in Žalgirisom ter CSKA in Realom
Luka Dončić je že pri 19 letih nerešljiva uganka za tekmece. Real je rednem delu sezone ugnal CSKA doma in izgubil v Moskvi.
Luka Dončić je že pri 19 letih nerešljiva uganka za tekmece. Real je rednem delu sezone ugnal CSKA doma in izgubil v Moskvi.
18. 5. 2018 | 09:00
4:48
Beograd – Dolgih 25 let je minilo, odkar je prvi Slovenec (Jure Zdovc v dresu Limogesa) osvojil naslov prvaka evrolige, a tudi osem let, odkar sta se Jaka Lakovič in Erazem Lorbek z Barcelono kot zadnja vpisala na častni seznam. Pred tremi leti mu je bil Luka Dončić že blizu, a ob zmagoslavju Reala na finalnem turnirju v Madridu še ni bil stalni član moštva. Danes bo njegov prvi zvezdnik.

Slovensko zastopstvo v Beogradu po številčnosti zaostaja le za letom 2002, ko so na F4 v Bologni igrali Sani Bečirovič, Matjaž Smodiš (oba Kinder), Boštjan Nachbar (Benetton) in Arriel McDonald (Maccabi). Dončić, njegov klubski in reprezentančni soigralec Anthony Randolph, Beno Udrih in deloma tudi njegov soborec pri Žalgirisu s koreninami v naših logih Kevin Pangos, mariborski sodnik Matej Boltauzer ... Vsi pričakujejo spektakel v Areni Štark z veliki željami, v središču celotnega dogajanja pa bo najmlajši med njimi.

Potem ko je bil Dončić statistično najbolje ocenjeni košarkar rednega dela evrolige, je drugič zapored prejel priznanje za najobetavnejšega igralca in se uvrstil v elitno peterko sezone, danes pa bi lahko dobil še priznanje za najboljšega košarkarja tekmovanja. Klubski vrhunec kariere na evropskih tleh bi lahko doživel v nedeljo, ki utegne biti tudi njegov zadnji delovni dan v evroligi. Pred letošnjim naborom NBA je namreč le vprašanje, ali se bo za 19-letnega Ljubljančana odločil Phoenix s trenerjem Igorjem Kokoškovom, ki bo izbiral prvi, ali Sacramento z glavnim menedžerjem Vladetom Divcem, ki bo prišel na vrsto naslednji.

Obradović po deseti naslov


Dončićeva pot do uresničitve sanj kajpada ne bo lahka. Danes se bo Real spopadel z moskovskim CSKA, prepričljivo najuspešnejšo zasedbo v 30 kolih rednega dela sezone, ob morebitni zmagi pa bi ga v finalu pričakal bodisi branilec naslova in številka dve F4 Fenerbahče bodisi najprijetnejše presenečenje leta Žalgiris. »Osvojiti naslov prvaka evrolige manj kot leto dni po zmagoslavju slovenske reprezentance na EP bi bilo nekaj neverjetnega. Sezona je izjemno naporna, toda če imaš rad košarko, ni nič težko. Ne vem še dokončno, ali sta pred mano zadnji evroligaški tekmi v Realovem moštvu. Odločitev bo padla po koncu španskega DP. Kaj še pričakujem na turnirju? Da bi me gledalci spodbujali. Sem vnet navijač Crvene zvezde in imam rad Beograd, zelo prijetno je biti tukaj,« razmišlja Luka Dončić, ki ima po očetu Sašu srbske gene.

Da si čudežni slovenski deček zasluži lovoriko za najboljšega košarkarja evrolige, se strinja tudi njegov nekdanji madridski mentor Sergio Rodriguez, čeprav bosta drevi ogorčena tekmeca. »Ne samo zaradi odlične statistike, ampak zaradi igralnega sloga in načina, s katerim je letos dobesedno vlekel Real,« je pojasnil bradati »Chacho«, ki zdaj organizira igro CSKA, najbogatejšega moštva zunaj lige NBA. Letošnji proračun Moskovčanov je kljub rahlemu znižanju 36,73 milijona evrov, s čimer prekaša Real in Fenerbahče (oba razpolagata z okoli 30 milijoni), da o Žalgirisu z 8,5 milijona (5,6 milijona za plače igralce) niti ne govorimo, saj je za njim le Crvena zvezda.

Največjo pozornost je v Beogradu razumljivo pritegnil Željko Obradović, ki je v zadnjih sezonah igralske kariere branil barve Partizana in ga ob začetku trenerske poti popeljal do naslova prvaka evrolige 1992. Letos bo lovil že deseti evroligaški naslov. Za začetek ga čaka dvoboj strategov s Šarunasom Jasikevičiusom, njegovim nekdanjim varovancem pri Panathinaikosu, CSKA vodi Dimitris Itoudis, ki mu je bil poročna priča, Realovega stratega Pabla Lasa je pred 23 leti treniral v Madridu ... »S fanti smo se dobili že sinoči v gostilni. A ker so vsi precej mlajši, ne vem, kako sem se odrezal,« se je pošalil trenerski rekorder evrolige.

Spored turnirja, danes: Fenerbahče – Žalgiris (18), CSKA – Real Madrid (21); nedelja: tekma za 3. mesto (17), veliki finale (20).

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine