Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Po prvih žarkih sreče končno prva evropska zmaga v Stožicah?

Petrol Olimpija v 11. kolu Fibine lige prvakov z edinim tekmecem, ki ga je doslej ugnala.
Jan Špan (z žogo) je v Belgiji prekosil Dušana Đorđevića (ob njem). FOTO: FIBA
Jan Špan (z žogo) je v Belgiji prekosil Dušana Đorđevića (ob njem). FOTO: FIBA
16. 1. 2019 | 09:00
16. 1. 2019 | 23:20
4:11
Aleluja, bi lahko zavriskali košarkarji Petrola Olimpije, ki se po devetih porazih v Fibini ligi prvakov približujejo voljnemu dnu in najskromnejši evropski sezoni v zgodovini kluba. Drevi ob 20.30 bodo v Stožicah pričakali Ostende, edino moštvo, ki so ga v minulih desetih kolih premagali, in to v gosteh. Toda za proslavljanje uspeha še pred začetkom tekme ni nikakršnega razloga. Belgijci so namreč veliko boljši, kot so se predstavili pred poltretjim mesecem, Ljubljančani pa so se v pokalnem dvoboju z Rogaško prepričali, kaj lahko sledi zmagi v gosteh.

Vsaj v nedeljo in ponedeljek so imeli Olimpijini košarkarji več sreče kot pameti. Ob zmagi nad Mego Bemaxom se jim je prikazal Domen Lorbek, ob srečnem pokalnem porazu pa so jim pomagali Slatinčani, saj so v zadnji minuti in pol zgrešili vse štiri mete iz igre in oba prosta meta. »Nečloveški napor je odigrati pet tekem v osmih dneh. Tokrat smo prvi polčas nekako spravili pod streho na svežino po dnevu brez treninga, ko pa nas je po vodstvu z 18 točkami razlike ujela utrujenost, je bilo naše igre konec. Zategnilo nam je roke in noge, meti so bili prekratki, nihče se ni odločil za prodor, ker enostavno ni mogel ...« je po uvrstitvi na finalni turnir pokala Spar potožil Olimpijin trener Saša Nikitović. Njegovi košarkarji so največ pretrpeli minuli konec tedna s tremi tekmami v treh dneh, toda od 18 nastopajočih sta na vseh igrala le Marko Simonović in Igor Tratnik, ki prej nista bila pretirano obremenjena, največjo minutažo (60 minut na dveh tekmah) pa je imel Erjon Kastrati, ki je bil v uvodnih mesecih sezone poškodovan.
 

Belgijci po peto zmago zapored


Nosilci igre se v zadnjih treh dvobojih niti niso utegnili docela izčrpati: Jan Špan je v seštevku prebil na parketu 30 minut, Mirza Begić 26, Luka Šamanić 25, Jusuf Sanon 33, Marvin Jones 13, Roko Badžim le 8, nekoliko več časa so igrali Aleksandar Lazić, Domen Lorbek in Miha Lapornik – 54 minut ali v povprečju 27 na tekmo. Zato bi po dnevu počitka lahko zbrali dovolj moči, da bi odločno poskusili doseči prvo domačo zmago v ligi prvakov in nato nadaljevati boj za obstanek v ligi ABA. Zaradi omejitev Košarkarske zveze Slovenije pa bi utegnili imeti veliko preglavic v domačih tekmovanjih, v katerih bodo morali nastopiti z osmimi košarkarji s slovenskih državljanstvom in največ s štirimi tujci. Na plačilnem seznamu pa jih imajo tudi po odhodu Scottieja Reynoldsa in Jaleka Feltona še vedno šest, zato niti ne morejo poiskati onstran državnih meja izkušenega organizatorja igre, ki bi ga krvavo potrebovali.

Ostende pod vodstvom nekdanjega Olimpijinega organizatorja Dušana Đorđevića in črnogorskega krila Nemanje Đurišića prepričljivo vodi v belgijski ligi z izkupičkom 11:2 (v soboto je v gosteh ugnal Antwerp z 82:44), v LP pa je s štirimi zaporednimi zmagami nad Strasbourgom, Promitheasom in Neptunasom na gostovanjih ter Virtusom doma popravil svojo bero na 5:5 in je resno v igri za uvrstitev v osmino finala. V Stožice bo torej prišla drugačna zasedba od tiste, ki jo je Olimpija prekosila z 79:73 s 23 točkami Špana, 18 Lapornika in 12 Jonesa. »Drugemu evropskemu uspehu v sezoni smo bili blizu že prejšnji teden v Bologni, kjer smo igrali fantastično, a nam ni uspelo. Dobre predstave želimo kronati s prvo zmago v Stožicah, a ne bo lahko, saj belgijski prvaki igrajo vse bolje,« opozarja Nikitović, ki drevi ne bo mogel računati na vse boljšega Lorbka, saj ni prijavljen za igranje v LP.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine