Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Na pragu velika poroka zagrenjenih v Stožicah

Cedevita Olimpija s sedežem v Ljubljani bi s skupnim proračunom 2,5 milijonov igrala v 1. ligi ABA in evropskem pokalu.
Tomaž Berločnik (pri rokovanju levo) in Emil Tedeschi sta si segla v roki že leta 2010 ob prodaji Droge Kolinske. FOTO: Ljubo Vukelič
Tomaž Berločnik (pri rokovanju levo) in Emil Tedeschi sta si segla v roki že leta 2010 ob prodaji Droge Kolinske. FOTO: Ljubo Vukelič
31. 5. 2019 | 17:56
4:30
Zagrebška Cedevita je 10. marca letos primazala košarkarjem Petrola Olimpije eno najbolj bolečih zaušnic v sezoni. V predzadnjem kolu lige ABA je osvojila Ljubljano z 98:70 in potisnila gostitelje na prag regionalnega prepada. Oba kluba sta slednjič pogorela na vseh frontah, zdaj pa bosta očitno združila moči, kader, članstvo v Ulebovem evropskem pokalu in 1. ligi ABA ter predvsem denar pod imenom Cedevita Olimpija. Morda tudi Olimpija Cedevita.

Zgodba, ki so jo načelno potrdili v Stožicah z vabilom na torkovo skupno novinarsko konferenco predsednikov obeh klubov, Tomaža Berločnika in Emila Tedeschija, je nenadoma prišla na plano v hrvaških medijih, a ima razvejane korenine. Zagrebčane namreč vse od leta 2005, ko je podjetje Atlantic grupa s svojo blagovno znamko Cedevita vzelo pod okrilje moštvo Hiron Botinec, spremlja glas, da so umetna tvorba z veliko denarja, a brez duše, športne vizije, navijačev in prave podpore mestnih oblasti. Nezadovoljstvo je doseglo vrhunec letos, po polomu v finalu hrvaškega DP z veliko revnejšo Cibono z 0:4, po izpadu v polfinalu lige ABA in razočaranju v Ulebovem evropskem pokalu, v katerem je dosegla le pet zmag v 16 tekmah; njen izkupiček v top 16 je bil 0:6.

Tedeschi je v minulih mesecih iskal novo zatočišče za svoj košarkarski projekt, neuradno v Sarajevu, Gradcu in Trstu, a najbolj ga je vleklo v Ljubljano. Z Berločnikom sta dobro poslovno sodelovala že leta 2010, ko je bil slednji še predsednik uprave Istrabenza in je prodal Atlantic grupi Drogo Kolinsko. Tokrat sta lahko potožila eden drugemu zaradi nerazumevanja športnega okolja. Berločnik je v minulih mesecih poskušal prepričati številna podjetja v Sloveniji, naj finančno podprejo stožiške košarkarje, a je naletel na gluha ušesa. Zato se je vnovična združitev dveh ambicioznih mož z grenkim priokusom začela ponujati kar sama.

 

Razvejano nasledstvo


Sedež Cedevite Olimpije naj bi bila Ljubljana, predsednik kluba pa bi bil Berločnik. Zagrebški prispevek pa naj ne bi bil zgolj denarne narave – skupaj naj bi zbrali 2,5 milijona evrov na leto –, ampak tudi v vodstvenem kadru. V Stožice naj bi prišla dosedanji direktor zagrebškega kluba Davor Užbinec in trener Slaven Rimac, ki je v minuli sezoni nasledil Jureta Zdovca pri Cedeviti, zdaj pa naj bi ga še v slovenski metropoli in s seboj pripeljal skupino košarkarjev z veljavnimi pogodbami (Andrijo Stipanovića, Filipa Krušlina, Domagoja Bošnjaka in Darka Baja). Moči bi združili z preostankom Olimpijine zasedbe in jo okrepili s tremi, štirimi kakovostnimi tujci, ki bi omogočili boj za vrh lige ABA in konkurenčno igranje v evropskem pokalu, v nekaj letih pa bi začeli resno pogledovati proti evroligi, v kateri je Cedevita igrala v sezonah 2012/13, 2014/15 in 2015/16, Olimpija pa nazadnje v sezoni 2012/13. Od takrat je vodstvo tekmovanja uveljavilo minimalni proračun za igranje med elito stare celine, ki znaša 5,4 milijona evrov, v povprečju pa moštva razpolagajo s 25,8 milijona €.

Na številna odprta vprašanja – tudi glede Olimpijinega direktorja Romana Lisca in Jureta Zdovca, ki je pred tremi meseci sklenil 2,5-letno pogodbo – bo potrebno počakati do torka. Predvsem bo zanimivo slišati, kako bodo pravniki omogočili pravno in športno nasledstvo združenemu klubu. Mesto v 1. ligi ABA in evropskem pokalu naj bi namreč prevzel po Cedeviti, kar bi mu lahko omogočilo, da bi se ognil igranju v uvodnem delu slovenskega DP, v katerem bi prevzel prvoligaški status Petrola Olimpije. Če se bodo ognili vsem formalnim čerem, pa bo napočil trenutek za najpomembnejši razsodišči: igrišče in zahtevno ljubljansko občinstvo.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine