Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Med sijajno predstavo je že dišalo po četrtfinalu

Slovenske košarkarice so s porazom proti Belgiji končale svoj drugi nastop na evropskih prvenstvih.
Nika Barič (levo) je igrala dobro, a puščala preveč prostora Julie Allemand (desno).FOTO: FIBA
Nika Barič (levo) je igrala dobro, a puščala preveč prostora Julie Allemand (desno).FOTO: FIBA
2. 7. 2019 | 21:05
3:55
Beograd – Po tretjem porazu v štirih tekmah so slovenske košarkarice končale svoj drugi nastop na evropskih prvenstvih, a prav nič ne bi bilo nezasluženo, če bi premagale bronaste iz Prage 2017 in si priigrale četrtfinalno soočenje s Francijo. Prikazale so namreč svojo najboljšo predstavo pod srbskimi obroči in spravile Belgijke v velike težave. Vodile so 26 minut, tekmice le osem, in imele minimalno prednost še 48 sekund pred koncem.

Slovenska reprezentanca je z izjemno srčno igro potrdila, da je imela ob nedeljskem visokem porazu z Italijo le slab dan. Po dveh tekmah prisilnega počitka se je že sredi uvodne četrtine pridružila soigralkam rekonvalescentka Eva Lisec in se imenitno vključila v sanjski obrambni ritem, ki je do tedaj dodobra zbegal favorizirane tekmice. Tudi po tri obrambne igralke so obkrožale drugo najboljšo strelko EP Emmo Meesseman, pa vendar so ji soigralke lep čas na vsak način poskušale podati žogo in se čudile gneči pod obročem.

Ko so Belgijke uvidele, da tako ne bo šlo, so se spustile v drugo skrajnost in v niz metov za tri točke, a vnovič le z majhnim učinkom. Do 12. minute se je namreč med strelke vpisala le branilka Julie Allemand, a z 10 točkami ni mogla ogroziti slovenskega vodstva, ki je dve minuti pozneje znašalo že 27:12. Niko Barič, Tejo Oblak, Annamario Prezelj, Shante Evans in Evo Lisec je namreč defenzivni uspeh opogumljal k drznejši igri v napadu. Koš so polnile s posrečeno kombinacijo protinapadov in metov s srednje razdalje.
 

Po 65:63 – zaton


Ko je Belgija nekako uravnotežila svojo igro, saj je Allemandova še naprej zadevala, hkrati pa je sredi druge četrtine prišla do prvič točk tudi Meessemanova, je bilo vse veliko težje in Slovenija je po delnem rezultatu 5:22 odšla na glavni premor s primanjkljajem dveh točk. O vdaji pa ni razmišljal nihče. V 26. minuti so izbranke selektorja Damirja Grgića po koših Prezljeve vodile s 47:41 in se znale pobrati po slehernem kriznem obdobju.

Prebrodile so tudi dokaj zgodnji četrti osebni napaki Baričeve (v 30. minuti) in Oblakove (32.) ter poldrugo minuto pred koncem vodile s 65:63. Po eni zapravljeni akciji vsake ekipe pa so si Slovenke privoščile taktični spodrsljaj, saj je Baričeva še enkrat pustila preveč prostora za met Allemandovi, ki je s svojo tretjo trojko prevesila psihološko tehtnico na belgijsko stran. V preostalih 48 sekundah naše košarkarice niso več zadele iz igre, tekmice pa so izkoristile domala vse proste mete. Tudi oba odločilna po nešportni osebni napaki Aleksandre Krošelj deset sekund pred zadnjim zvokom sirene.

Najboljša slovenska strelka na EP Teja Oblak je s kislim obratom ocenila: »Zelo sem razočarana, saj smo do zadnje minute imele tekmo pod nadzorom. Ne vem, kaj se je zgodilo na koncu, da nismo še malo stisnile tekmic. Na voljo smo imele dovolj metov, pri nekaterih bi se lahko oglasili tudi sodniki, zato je škoda zapravljene priložnosti. Naredile smo korak naprej v primerjavi s prejšnjim EP in izpolnile osnovni cilj, a očitno še nimamo takšnega ugleda, kot so si ga priigrale Belgijke v zadnjih letih. Nekoliko bomo morale še počakati, saj vsako leto želimo doseči več.«
 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine