Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

V Nišu tokrat drama s srečnim koncem

Slovenske košarkarice so v 2. kolu EP ugnale Turčijo in si zagotovile napredovanje, v nedeljo z Italijo za 2. mesto v skupini.
Nika Barič ni bila pri metu (3:11), a je zbrala 12 asistenc. FOTO: FIBA
Nika Barič ni bila pri metu (3:11), a je zbrala 12 asistenc. FOTO: FIBA
29. 6. 2019 | 00:11
4:33
Niš – Še ena drama slovenskih košarkaric na evropskem prvenstvu, a vendarle veliko srečnejši razplet kot dan poprej ob tesnem porazu z Madžarsko. Po ogorčeni bitki so tudi brez poškodovane Eve Lisec ugnale Turčijo, ki se je na prejšnjih štirih EP vselej uvrstila med najboljšo peterico (leta 2011 je osvojila srebrno kolajno, dve leti pozneje bronasto), in si že zagotovile mesto v repešažu za uvrstitev v četrtfinale.

Brez Eve Lisec, ki ima načeto mečno mišico, slovenska reprezentanca nima košarkarice, višje od 189 cm, kolikor jih meri rezervni center Teja Goršič. Zato je pričakovano imela težave v zračnih dvobojih in prepričljivo izgubila skok s 35:46, a s srčnostjo prevladovala pri številnih drugih prvinah. Turkinje je ustavila pri pičlih 55 točkah, jih prisilila k 20 zapravljenim žogam in dobila zadnjo četrtino kar s 16:8. Premostila pa je tudi vse večjo kadrovsko stisko, saj so tudi mlajše članice ekipe prispevale pomemben delež. Pri Turčiji so se medtem vpisale med strelke le igralke začetne peterke, nadomestne sile s klopi niso dodale niti ene točke.

Po začetnem zaostanku z 9:14 je bilo hitro jasno, da se Slovenke niso prepustile malodušju po žalostnem začetku njihove druge avanture na evropskih prvenstvih. Potegnili sta Teja Oblak in Annamaria Prezelj ter s soigralkami prišle do obetavne prednosti 28:20 v 18. minuti. A pred njimi je bilo še veliko dela, čeprav so bile Turkinje nezbrane pri podajah in nenatančne pri metih za tri točke (do polčasa 1:10, na koncu 3:24). V prvi polovici tretje četrtine so pod taktirko izkušene dirigentke Isil Alben in naturaliziranega ameriškega centra Kiah Stokes, ki je zbrala kar 19 skokov, pripravile zasuk za prednost 44:37 in pričakale začetek zadnje četrtine z minimalnim naskokom.

Slovenske košarkarice so po pomembni zmagi planile v objem tudi navijačem. FOTO: FIBA
Slovenske košarkarice so po pomembni zmagi planile v objem tudi navijačem. FOTO: FIBA

 

Zadnje minute slovenske


Pri zaostanku z 48:51 v 34. minuti pa se je začelo še slovensko obdobje, med katerim so pobudo in odgovornost prevzeli zunanji aduti selektorja Damirja Grgića. Prezljeva in Oblakova sta zadevali, kapetanka Nika Barič je nanizala 12 asistenc, obramba pa je delovala malone nepredušno, zato se je zadnjih šest minut tekme končalo z delnim rezultatom 14:4 za Slovenijo. Potem ko je Prezljeva s svojo tretjo trojko le 5,1 sekunde pred iztekom igralnega časa potrdila drugo zmago v petih tekmah na dosedanjih EP, so si lahko vsi skočili v objem. Košarkarice na parketu, strokovni štab ob njem, okoli 300 glasnih navijačev pa na tribunah dvorane Čair.

»Zelo smo vesele. Dale smo vse od sebe in pustile srce na igrišču, zato je bila tekma pravi užitek. Po Evini nezgodi smo pričakovale, da bomo morale mlajše košarkarice prispevati večji delež, in tokrat nam je uspelo. Upam, da bo tako tudi v prihodnje,« je potrdila 19-letna branilka Zala Friškovec, ki se je izkazala s sedmimi skoki.

Damir Grgić je pristavil: »Vsa čast puncam, pokazale so veliko srce in pravi značaj. Ponosen sem, da sem njihov trener. Razmere pred tekmo, ko smo spoznali, da Eva Lisec ne bo mogla igrati, niso bile rožnata, toda dekleta so pokazala ogromno znanja in srčnosti ter dokazala to, kar poudarjam že nekaj let, da lahko igramo z vsemi reprezentancami na svetu. Premagati takšno ekipo, kot je Turčija, in to v nepopolni postavi, je zgodovinski dosežek. Zahvaliti se moram tudi navijačem na tribunah. Takšnega vzdušja še nisem doživel v svoji karieri in verjamem, da bo na naslednjih tekmah še boljše.«

V nedeljo ob 18.30 bo Slovenija v dvoboju za 2. ali 3. mesto v skupini C igrala še z Italijo, ki se je danes pomerila z Madžarsko. Slednja je zmagala z 59:51.

 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine