Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Po novem porazu za četrtfinale z Belgijo

Slovenske košarkarice po bledi igri proti Italiji v Beograd kot tretje v skupini C evropskega prvenstva.
Shante Evans je bila vnovič med najboljšimi pri Sloveniji. FOTO: FIBA
Shante Evans je bila vnovič med najboljšimi pri Sloveniji. FOTO: FIBA
30. 6. 2019 | 22:46
3:42
Niš – Drugi nastop na evropskih prvenstvih ima za slovenske košarkarice sumljivo podoben scenarij kot krstni v Pragi 2017. Po nesrečnem uvodnem porazu proti zmagovalcu skupine je sledila zmaga, za konec prvega dela tekmovanja gladek poraz. Razlika je vendarle pomembna: pred dvema letoma so se morale vrniti domov že po treh tekmah, letos so si kot tretje v skupini C prislužile pot v Beograd, kjer se bodo za napredovanje v četrtfinale v torek pomerile z Belgijo, tretjo na zadnjem EP in četrto na lanskem SP.

Ob vnovičnem nastopu brez poškodovanega centra Eve Lisec se je selektor Damir Grgić zelo zgodaj začel odločati za menjave. Ocenil je, da so nosilke igre, ki so nosile veliko večino bremena v dvobojih z Madžarsko in Turčijo, porabile ogromno energije in da ekipa potrebuje nekaj sveže krvi s klopi. Precej slabše kot na na prvih tekmah je tokrat igrala predvsem prva strelka reprezentance Teja Oblak, ki je proti Italiji prvič zadela tik pred polčasom in do konca zmogla le 4 točke ob metu iz igre 2:7 v 32 minutah igre. A še vedno le dve točki manj kot vse nadomestne košarkarice skupaj.
 

Hitro začele popuščati


V takšnih razmerah je bila rezultatska krivulja Slovenije razumljiva. Najboljšo igro so prikazale v prvi četrtini, po zadnjem vodstvu s 23:21 pa so začele vse bolj popuščati. V drugi in tretji četrtini so dosegle po 11 točk in jih skupaj prejele 38, igra tekmic pa je bila tehnično in taktično precej bolj raznolika. Tekma se je začela lomiti že kmalu po glavnem premoru, ko slovenska obramba ni bila več kos Italijankam, ki so pod spretnim vodstvom organizatorke Francesce Dotto zadevale z vseh položajev in prevladovale tudi pri skokih po zaslugi temnopolte, a na Apeninskem polotoku rojene Olbis Futo Andre (10). Po tretji četrtini so vodile s 13 točkami razlike in pred koncem povišale naskok na 73:54.

»Tekma je imela takšen potek in končni rezultat, kot si ga nismo želele. V tretji tekmi v štirih dneh se nam je poznala utrujenost, delale pa smo tudi nepotrebne napake in Italijankam podarile preveč prostih metov. To ni bil naš dan, zato se moramo spočiti in pripraviti za repešaž, kvoto slabih dni smo porabile. Za uvrstitev v četrtfinale nas čakajo zelo zahtevne tekmice, kar bo velik izziv,« je po porazu priznala Shante Evans, ki je prispevala v slovensko bero 13 točk in 9 skokov.

Damir Grgić mora po porazu spodbuditi košarkarice za dan D. FOTO: FIBA
Damir Grgić mora po porazu spodbuditi košarkarice za dan D. FOTO: FIBA


Selektor Grgić se je posul s pepelom: »Prevzemam krivdo za poraz. Glave enostavno niso bile na pravem mestu. Delno smo pokvarili vtis na tem EP, vseeno pa moramo biti ponosni, da smo se uvrstili med dvanajst najboljših ekip v Evropi. Zdaj imamo en dan počitka, nato pa nas čaka glavna tekma na prvenstvu. Verjamem, da bomo v Beogradu odigrali veliko boljšo tekmo.«

V drugi tekmi dneva v skupini C je Madžarska izgubila s Turčijo z 58:59, a razplet ni vplival na vrstni red. Madžarke so si že prej zagotovile prvo mesto in neposredno uvrstitev v četrtfinale, Turkinje so ostale zadnje in izpadle.
 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine