Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Luki Dončiću so se le delno uresničile ameriške sanje

Mladi slovenski as razočaran po prvem uradnem nastopu v dresu Dallasa, poražen tudi Goran Dragić kljub 26 točkam.
Luka Dončić se je moral spopasti tudi z izkušenim centrom Tysonom Chandlerjem. FOTO: AP
Luka Dončić se je moral spopasti tudi z izkušenim centrom Tysonom Chandlerjem. FOTO: AP
18. 10. 2018 | 21:09
5:30
Ljubljana – »Ko sem prvič zaigral na tekmi lige NBA, sem postal poslovnež,« ocenjuje najboljši košarkar minulega desetletja LeBron James. Kdo ve, kako se bo svojih začetkov v elitni ligi spominjal Luka Dončić, v zgodovini pa bo ostalo zapisano, da je v krstnem nastopu zmogel 10 točk in 8 asistenc, a da je njegov Dallas izgubil v Phoenixu z 21 točkami razlike.

26. novembra bo minulo že 21 let od prvega slovenskega koša v ligi NBA. Dosegel ga je Marko Milič, ki je ob zmagi Phoenixa v New Jerseyju s 111:99 igral eno minuto in prispeval dve točki k uspehu gostov, pri katerih je igrala cela vrsta odličnih košarkarjev: v fantastični navezi branilcev Jason Kidd, Steve Nash, Kevin Johnson in Rex Chapman, bliže obroču Antonio McDyess, Danny Manning, Cliff Robinson, Cedric Ceballos ... Merila za vrednotenje naših igralcev so se od tedaj nenehno spreminjala in ob Dončićevem začetnem iztržku je marsikdo razočarano odmahnil z roko, pa čeprav gre za rekorden debi kakšnega Slovenca v ZDA. Da lahko Goran Dragić doseže 26 točk, kolikor jih je natresel Orlandu v uvodnem floridskem derbiju sezone, pa smo že navadili. Razlika med imenitnim reprezentančnim dvojcem z lanskega eurobasketa je vendarle očitna. Dončić je pri 19 letih prvič zaigral v ligi NBA, Dragić ima pri 32 letih v nogah že 758 tekem v rednem delu prvenstva (723) in končnici (35), skupno pa je dosegel 10.399 točk.

»Seveda sem vesel, ker so se mi uresničile sanje, toda igral sem slabo. Vem, česa sem sposoben, poraz pa me je dodatno spravil v slabo voljo, saj sem zelo tekmovalen. Toda pred nami je še 81 tekem. Predvsem se moramo popraviti v obrambi. Pozna se nam, da imamo veliko novih košarkarjev in da še nismo uigrani,« je poudaril Luka Dončić, potem ko je potegnil krajši konec v bučno napovedani bitki s prvim izbrancem letošnjega ameriškega nabora Deandrejem Aytonom in nekdanjim slovenskim selektorjem Igorjem Kokoškovom, ki je na tekmi z Dallasom postal prvi Evropejec v vlogi glavnega trenerja moštva iz lige NBA. Vse skupaj pa je zasenčil Phoenixov 21-letni branilec Devin Booker, ki je zaradi operacije dlani izgubil celotno pripravljalno obdobje, a dosegel 19 od svojih 35 točk v zadnjih sedmih minutah tekme, na koncu pa zadel šest od kar 19 Phoenixovih trojk. Z njimi je nakazal, da ni kar tako najbolje plačani košarkar v zgodovini kluba, po tem ko je julija podpisal novo petletno pogodbo, vredno 158 milijonov dolarjev.
 

Luka še ni velik košarkar


Dončić se je že v prvi minuti igre izkazal z obrambnim skokom in asistenco, po dveh minutah in 11 sekundah je izkoristil svoj drugi met in dosegel premierni koš, tri minute pred koncem tretje četrtine pa je bil že pri 10 točkah. Pri tej beri je tudi ostal, do konca tekme je zgrešil šest metov in izgubil dve žogi, ob razpletu pa ni mogel biti zadovoljen z 31-odstotnim izkoristkom poskusov iz igre in metom 0:5 za tri točke. Trener teksaških Teličkov Rick Carlisle, ki bo moral še lep čas potrpeti brez poškodovanih Dirka Nowitzkega in Harrisona Barnesa, po porazu ni želel odgovarjati na vprašanja o Ljubljančanovi predstavi: »Pomembno je le, da je Dallas izgubil. V resni košarki ne gre za učinek posameznikov in podobno sranje. Požvižgam se nanj, bolje moramo igrati kot moštvo, ne kot skupina igralcev v enakih dresih. Tokrat smo igrali zelo slabo, naša obramba pa je bila porazna.«

Lastnik Teličkov Mark Cuban je bil nekoliko bolj diplomatski: »Luka še ni velik košarkar, ima pa lepo priložnost, da to postane. Ima dober met, tehniko, višino in pregled nad igro. Do danes pa še ni igral proti vrhunski obrambi, ki se je taktično pripravila nanj. Kot pravega novinca ga pogosto zamika, da žogo vodi med nogami in da se želi izkazati z težkimi meti z ogromne razdalje in brez ravnotežja. Ko mu bomo to izbili iz glave, bomo videli pravega Dončića

Izida – Orlando : Miami 104:101 (Gordon 26 točk in 16 skokov, Fournier in Bamba po 13; Dragić 26 – met za dve 6:7, za tri 3:7, prosti meti 5:7, 4 skoki, 4 asistence in 3 izgubljene žoge v 33 minutah, Richardson 21, Whiteside 12 točk in 18 skokov), Phoenix : Dallas 121:100 (Booker 35, Ariza 21, Ayton 18 točk in 10 skokov; Powell 16, Matthews 15, Dončić 10 – za dve 5:11, za tri 0:5, prosti meti 0:2, 8 skokov, 4 asistence in 4 izgubljene žoge v 32 minutah).

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine