Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Luka Dončić predal vrh moskovskemu Američanu

Košarkarji CSKA do osme lovorike v evroligi z grškim trenerjem in ameriškim kapetanom.
Kyle Hines in Dimitris Itoudis (v ospredju) sta si dala duška po uspešno opravljeni nalogi v Vitorii. FOTO: AFP
Kyle Hines in Dimitris Itoudis (v ospredju) sta si dala duška po uspešno opravljeni nalogi v Vitorii. FOTO: AFP
20. 5. 2019 | 17:35
20. 5. 2019 | 17:42
5:39
Real, CSKA, Fenerbahče, Real, CSKA … Seznam prvakov evrolige zadnjih petih let ni ravno pisan in za prihodnjo sezono obeta nov uspeh turškim prvakom. Do tedaj pa bodo eno leto uživali na prestolu moskovski košarkarji, ki so se v polfinalnem dvoboju z Madridčani rešili iz izgubljenega položaja, v finalu pa opravili z Anadolujem Efesom z 91:83 in si osmič prislužili naslov najboljših na stari celini.



CSKA je stalnica na evropskem vrhu. V zadnjih 17 sezonah se je kar 16-krat uvrstil na finalni turnir evrolige (izjema je bilo leto 2011), toda po zmagoslavju leta 2016 v Berlinu je moral preboleti dve razočaranji v Istanbulu in Beogradu, preden se je znova prebil v veliki finale v Vitorii in vrnil na Olimp. Njegovi asi so bili po odločilni zmagi v sedmih nebesih, najsrečnejši pa je bil trener Dimitris Itoudis, ki je prevzel krmilo moštva leta 2014 in se moral redno otepati kritik dvomljivcev. Spremljal ga je namreč glas, da je bil odličen pomočnik Željka Obradovića pri Panathinaikosu, a da pri samostojni karieri ne more prikriti značajskih slabosti. Zato ne preseneča, da je po osvojitvi druge šampionske lovorike planil v objem predsedniku kluba Andreju Vatutinu in zajokal kot otrok.

Ameriško krilo v Moskvi, Will Clyburn, se je fotografiral s prestižnim pokalom v družbi svoje družine. FOTO: AFP
Ameriško krilo v Moskvi, Will Clyburn, se je fotografiral s prestižnim pokalom v družbi svoje družine. FOTO: AFP


»Ni lahko voditi CSKA, saj včasih niso dovolj niti najvišja mesta, toda hkrati je tudi veliko zadovoljstvo. Vemo, kaj pomeni naš klub za Moskvo in Rusijo,« je priznal 48-letni Grk, ki je začel trenersko pot pri mladincih zagrebške Mladosti med študijem na kineziološki fakulteti v hrvaški metropoli, nato pa bil kar 13 let desna roka Obradovića, ki mu je bil mentor, prijatelj in poročna priča. V Moskvi je razvil poseben odnos s Kylom Hinesom, ki s pičlimi 198 cm blesti pri centrskih nalogah, od lani pa je tudi kapetan moštva kot drugi tujec v tej vlogi. Pred njim jo je opravljal le Matjaž Smodiš. Hines je osmo sezono zapored nastopil med najboljšo četverico evrolige, letos pa je prišel do četrte trofeje (po dve je osvojil z Olympiakosom in CSKA), s katero je peti na večni lestvici tekmovanja. Pred njim so le Dino Meneghin (7), Clifford Luyk (6), Aldo Ossola (5) in Fragiskos Alvertis (5).


Will Clyburn MVP


»Kyle je živa legenda, fant, ki ga zelo občudujem, saj na neverjeten način drži moštvo skupaj. On je moja desna roka, leva roka, želodec, srce. Ima vse potrebne odlike, da bo po koncu igralske kariere uspešen trener,« je zagotovil Itoudis, ki ima seveda še celo kopico velemojstrov. CSKA po oceni poznavalcev razmer razpolaga s 36 milijoni evrov skupnega letnega proračuna (18 za plače igralcev), toda pred njim sta Real (31 milijonov za igralce, 42 skupno) in Barcelona (27, 36). Po splošni oceni so Sergio Rodriguez, Nando de Colo in Cory Higgins najboljša naveza branilcev v evropski košarki, krilo Will Clyburn pa se je uvrstil v elitno peterko rednega dela evrolige in osvojil priznanje za najboljšega na finalnem turnirju, na katerem se je izkazal z 38 točkami ob metu za tri točke 7:10. Moskovčani so se v finalu odlikovali z veliko natančnostjo pri metih za točke (14:22 ali 64 %), pri katerih sta izstopala Higgins (4:5) in Clyburn (4:6).

Shane Larkin je bil z 29 točkami najboljši strelec pri poraženem klubu Anadolu Efes. FOTO: AFP
Shane Larkin je bil z 29 točkami najboljši strelec pri poraženem klubu Anadolu Efes. FOTO: AFP


MVP turnirja v Vitorii igra v Evropi od leta 2013. Najprej je dve sezoni branil barve Ulma v Nemčiji, nato po eno leto nastopal za Hapoel Holon v Izraelu in Darušafako v Turčiji, predlani pa je sklenil dveletno pogodbo s CSKA in zablestel pred njenim iztekom. »Za mano je dolga pot in hvaležen sem, da sem dočakal ta veliki trenutek. Trener mi zaupa in me usmerja v pravo smer, prav tako pa druge člane, zato na igrišču vsi vemo, kaj moramo storiti v vsakem trenutku. Za nami so tudi padci, a iz vsake krize smo se vrnili močnejši,« je poudaril 29-letni in 201 cm visoki košarkar iz Detroita, ki je na seznamu junakov finalnih prireditev nasledil Luko Dončića, pa tudi velika imena CSKA: Theodorosa Papaloukasa (MVP leta 2006), Trajana Langdona (2008) in Nanda de Coloja (2016).

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine