Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Luka Dončić bogataš brez pravih pomočnikov

Zatišje med košarkarji Dallasa, klubski šefi bi lahko kupovali, toda najboljši so že oddani.
Stephen Curry (levo) bo še naprej zaslužil več kot Luka Dončić. FOTO: Jerome Miron/USA Today Sports
Stephen Curry (levo) bo še naprej zaslužil več kot Luka Dončić. FOTO: Jerome Miron/USA Today Sports
20. 8. 2021 | 06:00
4:44
Mark Cuban, lastnik košarkarske franšize Dallas Mavericks, je delno potešil pričakovanja navijačev s čistko v strokovnem štabu in upravi kluba, predvsem pa s prihodom v Slovenijo in podpisom nove pogodbe z Luko Dončićem do konca junija 2027 za najvišjo možno plačo. Da bi lahko napovedal večje tekmovalne ambicije v ligi NBA, pa bi moral dodobra prevetriti tudi igralski kader. Letos mu očitno ne bo uspelo, saj so največje proste ribe že podaljšale sodelovanje z dosedanjimi delodajalci ali našle nove pristane.

Ker mora Dončić odslužiti še zadnjo sezono v obvezni štiriletni pogodbi za novince, ki je bila po pravilih lige NBA odvisna od njegove uvrstitve na naboru, ga na trenutni finančni razpredelnici Dallasovega moštva najdemo na četrtem mestu. V prvenstvu 2021/22 bo zaslužil 8,7 milijona evrov bruto, pred njim so latvijski krilni center Kristaps Porzingis s 27 milijoni evrov, branilec Tim Hardaway z 18,2 milijona in center Dwight Powell z 9,5 milijona evrov.



V seštevku letni zaslužki teksaških košarkarjev za naslednjo sezono ta hip znašajo 101,2 milijona evrov, kar pomeni šele 21. mesto med 30 zasedbami v elitni ameriški ligi (prvi je Brooklyn s 152 milijoni) in v teoriji kar nekaj manevrskega prostora. V praksi pa so njihove možnosti za iskanje dodatnih okrepitev zelo omejene in ni pričakovati revolucionarnih novosti ali bistveno boljšega izhodišča za tekmovalni napredek.

Giannis Antetokounmpo iz Milwaukeeja bo v petih letih zaslužil  195 milijonov evrov. FOTO: Jonathan Daniel/AFP
Giannis Antetokounmpo iz Milwaukeeja bo v petih letih zaslužil  195 milijonov evrov. FOTO: Jonathan Daniel/AFP

 

Nowitzki je bil veliko cenejši


V zadnjih dveh sezonah so košarkarji Dallasa obakrat obtičali že v uvodnem krogu končnice po dvobojih z LA Clippers. V poletnih mesecih je branilec Josh Richardson, v prejšnjem prvenstvu peti strelec moštva s povprečjem 12,1 točke, prestopil k Bostonu, kot zamenjava pa je prišel center Moses Brown, ki je lani prispeval pri Oklahoma Cityju 8,6 točke in 8,9 skoka v 32 nastopih. S svojimi 218 cm bo dodatno dvignil višinsko povprečje adutov novega trenerja Jasona Kidda, v katerem najbolj izstopata Srb Boban Marjanović z 224 cm in Porzingis z 221. Odločilnega kakovostnega preskoka pa bržkone ne more jamčiti, prav tako ne krilo Reggie Bullock, lani član New Yorka.



Dallas bo vkorakal v novo sezono 21. oktobra v Atlanti, kdaj jo bo končal, pa bo odvisno od številnih dejavnikov. Luka Dončić se lahko po svoje bolj veseli prvenstva 2022/23, ko bo tudi formalno stopila v veljavo nova pogodba, ki jo je sklenil prejšnji teden v Ljubljani in mu bo v petih letih prinesla 176,7 milijona evrov. Po skupni vrednosti gre za trenutno tretji najvišji odprti zajamčeni znesek, pred njim sta le dva asa, ki dlje igrata v ligi NBA in imata pravico do višjih prejemkov: MVP letošnjega finala Giannis Antetokounmpo iz Milwaukeeja s 195 milijoni za pet let in Golden Statov zvezdnik Stephen Curry s 184 milijoni evrov za štiri leta.

V povprečju bo Curry zaslužil 46 milijonov evrov na sezono, drugi bo Philadelphiin center Joel Embiid z 42,7, Dončić pa 12. s 35,3 milijona evrov. Že v prvi sezoni po izboljšani tržni ceni mu bo v žep kapnilo 30,5 milijona evrov, torej devet milijonov več, kot je v svojem najboljšem letu zaslužil Dallasova ikona Dirk Nowitzki.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine