Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Luka Dončić bo stopil na čelo Sveta in naskočil Američane

Mladega Dallasovega asa čaka vznemirljiv vikend All-Star NBA, čeprav se ni uvrstil na glavno tekmo spektakla v Charlottu.
Luka Dončić bo v Charlottu združil moči z najboljšim novincem prejšnje sezone v ligi NBA, 208 cm visokim branilcem Benom Simmonsom (v ozadju). FOTO: USA Today
Luka Dončić bo v Charlottu združil moči z najboljšim novincem prejšnje sezone v ligi NBA, 208 cm visokim branilcem Benom Simmonsom (v ozadju). FOTO: USA Today
14. 2. 2019 | 13:01
5:21
Že 55 tekem je odigral Luka Dončić v prvih štirih mesecih krstne sezone v ligi NBA, želja po dokazovanju pa je kljub utrujenosti kvečjemu vsak dan večja. Medtem ko je večina košarkarjev komajda dočakala prekinitev prvenstva zaradi vikenda All-Star, se mladi Ljubljančan veseli nastopov na ekshibiciji vzhajajočih zvezd v noči na soboto in v spretnostnem poligonu dan pozneje. Dal pa bi skoraj vse, da bi se lahko predstavil še na glavni tekmi prireditve v Charlottu.

A brez skrbi, zvezde ne bodo Dončiću nikamor pobegnile in v prihodnosti se utegne celo naveličati spektaklov najboljših, kar jih premore liga NBA. Res pa je, da jih Slovenci še niso utegnili pretirano zaznamovati. Led je leta 2005 prebil Beno Udrih, ki se je uvrstil v selekcijo takratnih novincev in dosegel pet točk ob porazu njegovega moštva (106:133) proti košarkarjem, ki so si drugo leto služili kruh v elitnem prvenstvu; zanje so med drugimi igrali LeBron James, Dwyane Wade, Carmelo Anthony in Chris Bosh.

Kot drugi je prišel na vrsto Goran Dragić, ki se je pred petimi leti preizkusil v košarkarskih veščinah: metih z raznih razdalj, vodenju žoge med ovirami in natančnih podajah. Takrat so se nastopajoči izjemoma merili v parih in Dragić je v navezi z Reggiejem Jacksonom izpadel v prvem kolu, a z drugim časom dneva. Na svoj račun pa je zato prišel lani, ko se je po nizu odpovedi zaradi poškodb uvrstil na osrednji dvoboj All-Star v Los Angelesu, v katerem so se namesto reprezentanc vzhodne in zahodne konference NBA prvič pomerila mešana moštva, ki sta ju sestavila košarkarja z največjim številom glasov pri javnem izboru. V svojo ekipo ga je vzel LeBron James, s soigralci pa sta se veselila zmage s 148:145 nad zasedbo Stephena Curryja, h kateri je Dragić prispeval dve točki.

Mnenja, ali bi ga moral že letos v noči na ponedeljek naslediti Luka Dončić, so deljena. Navijači in mediji so odločno rekli da, košarkarji in trenerji so ocenili, da se mora kljub nadarjenosti in odličnim predstavam v Dallasovem dresu lotiti kariere po logičnih stopničkah. »Ponosen sem, ker so me omenjali med vsemi slovitimi imeni. V prvem poskusu se nisem uvrstil v dvanajsterico najboljših v zahodni konferenci, morda pa mi bo uspelo prihodnje leto,« se je tolažil razočarani 19-letnik, ki bi lahko postal drugi najmlajši udeleženec glavne tekme vseh zvezd vseh časov – za Kobejem Bryantom. A v Charlottu mu vseeno ne bo manjkalo priložnosti za uživanje in dodatno uveljavitev.

Pred dvema letoma je v spretnostnem poliganu zmagal kar 221 cm visoki Kristaps Porzingis. FOTO: USA Today
Pred dvema letoma je v spretnostnem poliganu zmagal kar 221 cm visoki Kristaps Porzingis. FOTO: USA Today

 

V poligonu proti dolginom


V mestu v Severni Karolini, ki košarkarsko diha po notah legendarnega Michaela Jordana, od leta 2010 lastnika lokalnih Sršenov, se bo najprej predstavil v dvoboju asov, ki prvo in drugo sezono igrajo v ligi NBA, porazdeljenih v selekciji ZDA in preostalega sveta. Lani so Američani okusili boleč poraz s 124:155, zato se bodo poskusili oddolžiti, a Svet ima znova močne adute. Poleg Dončića, denimo, še tri vidne junake lanske zmage v Los Angelesu, Srba Bogdana Bogdanovića (lani 26 točk), Finca Laurija Markkanena (15) in Avstralca Bena Simmonsa (11), lanskega novinca leta, ki bo letos nastopil tudi na glavni tekmi All-Star.

Vikend vseh zvezd prirejajo od leta 1951 in sčasoma je začel vse bolj spreminjati podobo, da bi pritegnil čim večje množice. Leta 1984 so vanj uvrstili tekmovanje v zabijanju, dve leti pozneje v metanju trojk, leta 2003 še spretnostni poligon. V zadnjem so sprva prevladovali urni organizatorji igre, denimo Jason Kidd in Steve Nash, v zadnjih letih pa so na svoj račun prišli tudi dolgini. Pred tremi leti je zmagal 213 cm visoki Karl-Anthony Towns, naslednje leto še osem centimetrov višji Latvijec Kristaps Porzingis, novi Dončićev soigralec v Dallasu. In letos Ljubljančan še zdaleč ne bo najvišji s svojim 201 centimetrom. Poleg branilcev Mika Conleyja (Memphis), De'Aarona Foxa (Sacramento) in Traeja Younga (Atlanta) bodo njegovi tekmeci 203 cm visoko krilo Jayson Tatum (Boston), krilni center Kyle Kuzma (LA Lakers, 206 cm) ter centra Nikola Vučević (Orlando, 213 cm) in Nikola Jokić (Denver, 213 cm). Kdor zna, pač zna.


graf All-Star
graf All-Star

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine