Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Koprčani kot Golden State, stava nanje ne bi prinesla zaslužka

Drevi prve tekme četrtfinala končnice lige Nova KBM.
Marjana Čakaruna tekmeci v glavnem gledajo od spodaj. FOTO: Sixt Primorska/Žiga Mikeli
Marjana Čakaruna tekmeci v glavnem gledajo od spodaj. FOTO: Sixt Primorska/Žiga Mikeli
30. 4. 2019 | 12:02
4:38
Če bi stavnice v Las Vegasu uvrstile v svojo ponudbo napoved letošnjega zmagovalca slovenske lige Nova KBM, bi košarkarjem Sixta Primorske bržkone namenile podobno negativno kvoto kot Golden Statu v ligi NBA. Koprčani so v tej sezoni osvojili vse možne lovorike (v slovenskem superpokalu, pokalu Spar in 2. ligi ABA) in prvo mesto v obeh delih rednega dela DP, zato bi bila velika senzacija, če bi ostali brez prvega naslova državnega prvaka. Odštevanje se bo začelo drevi s prvimi tekmami četrtfinala končnice, končalo pa najpozneje 28. maja z morebitno peto tekmo finala.

Sixt Primorska je nastala šele leta 2016, ko se je domžalska Lastovka združila s KOŠ Koper, zato (še) nima bogate zgodovine med slovenskimi prvoligaši. V krstni sezoni je zasedla 7. mesto, lani je izpadla v polfinalu proti Krki, letos pa bo poskusila obogatiti seznam šampionov. Na njem so se v 27 letih nabrala le štiri različna imena, ki pa so se hkrati zvrstila na vrhu tudi v zadnjih petih sezonah: leta 2014 je bila najboljša Krka, nato Tajfun iz Šentjurja, Helios Suns in dvakrat zapored Petrol Olimpija.
Marš Koprčanov do meseca odločitve je bil sila prepričljiv. V ligi za prvaka so dobili vseh deset tekem, odlikovali so se z najučinkovitejšim napadom, najboljšo obrambo, na lestvicah skokov in asistenc, imeli so najboljše posameznike z Marjanom Čakarunom na čelu, a tudi največjo ponudbo kakovostnih košarkarjev in trenerja leta v Jurici Golemcu, ki ima iz igralskih dni bogate izkušnje z izločilnimi boji. V novi vlogi, ki jo je prvič samostojno prevzel oktobra 2016 na klopi Tajfuna, pa se šele dobro privaja na vse pasti.

»Končnica prvenstva je poseben del tekmovanja, na vsak dvoboj se moraš kar najbolje pripraviti. V zadnjem obdobju smo dobro trenirali, pred četrtfinalom smo zdravi in samozavestni,« razmišlja nekdanji slovenski reprezentant, ki se dobro zaveda, da se lahko prvi nosilec končnice hitro znajde v težavah. V zadnjih desetih letih so moštva šestkrat unovčila štartno številko 1 z naslovom prvaka, spodletelo je Olimpiji leta 2010 in Krki kar trikrat zapored v letih 2015–17.
 

Najtežja pot za Krko


Čeprav so košarkarji odigrali v DP že 28 tekem, si z doseženimi rezultati ne moremo kaj prida pomagati, saj je tekmovalni sistem dopuščal ogromno taktiziranja in obilo porazov brez posledic. Sixt Primorska se je denimo dvakrat srečala s svojim četrtfinalnim tekmecem Zlatorogom in v domači dvorani zmagala s 84:53, v Laškem pa klonila kar z 72:92. Še bolj izrazito je v uvodnih mesecih špekulirala druga nosilka končnice Petrol Olimpija, ki je v Šenčurju izgubila kar s 23 točkami razlike in se v revanši oddolžila Gorenjcem z 82:70. Polzelski Hopsi v tej sezoni vodijo proti Heliosu kar s 4:1, Krka in Rogaška pa sta si v štirih soočenjih razdelili izkupiček.

»Za osvojitev naslova smo 'izbrali' najtežjo možno pot. A če hočeš postati prvak, moraš biti boljši od vseh tekmecev. Rogaško smo dvakrat gladko ugnali v domači dvorani in dokazali, da se na našem parketu ne smemo nikogar bati. A po drugi strani moramo igrati tako, kot da prejšnjih tekem ni bilo. Odgovorno, zbrano in premišljeno, tako v obrambi kot v napadu,« je prepričan Krkin trener Simon Petrov. Novomeščani so v zadnjem desetletju najuspešnejši s petimi naslovi državnega prvaka, toda na skupno sedmo lovoriko čakajo že pet let in potrpljenje počasi popušča.

Pari prvih tekem četrtfinala (na dve zmagi): Sixt Primorska (1) – Zlatorog (8) ob 18. uri, Petrol Olimpija (2) – Šenčur GGD (7) ob 18.30, Hopsi Polzela (3) – Helios Suns (6), Krka (4) – Rogaška (5) obe ob 19. uri.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine