Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Komaj so v Stožicah dobro ujeli zalet, že so jih ustavili

Po tretji zaporedni zmagi bo Cedevita OIimpija odigrala naslednjo tekmo v evropskem pokalu šele 11. decembra.
Jaka Blažič in Marko Simonović potrerbujta sveža energijo. FOTO: EuroCup
Jaka Blažič in Marko Simonović potrerbujta sveža energijo. FOTO: EuroCup
20. 11. 2019 | 17:55
20. 11. 2019 | 20:32
4:26
Ljubljana – Kot bi se tekmovalni sistem evropskega pokala poigral s košarkarji Cedevite Olimpije. Prve dvoboje so morali odigrati prezgodaj za popolnoma novo zasedbo, komaj so po uvodnem nizu petih porazov ujeli ritem, pa jih bo presekal daljši premor. Po zmagi nad Brescio, tretjo v nizu, bodo na evropsko sceno znova stopili šele 11. decembra ob novem dnevu D v Nanterru, do takrat pa jih čakajo le tri tekme v ligi ABA v Zadru, s Crveno zvezdo v Stožicah in z Budućnostjo v Podgorici.

Trije tedni do gostovanja v Franciji so lahko po svoje hendikep pred zadnjima dvema koloma v evropskem pokalu, saj je tudi v športu vedno tvegano stopiti na zavoro pri vožnji s polno hitrostjo. Takšen spored je lahko hkrati vendarle koristen, saj bo stožiško moštvo dobilo obilo priložnosti za vadbo, ki jih doslej ni imela, kar se je v torek med drugim videlo v slabši strelski formi ključnih posameznikov.

Proti Brescii so Olimpijini košarkarji metali za tri točke le 5:25 (20-odstotno) ob treh trojkah Filipa Krušlina, kar je njihova druga najskromnejša bera v evropski sezoni po prvem soočenju z Italijani v gosteh, ko so metali zgolj 4:22 (18 %). Tokrat je k skromni učinkovitosti prispeval svoj delež tudi slabši pretok žoge proti trdim tekmecem, še eni sila neugodni oviri brez slovitega imena, ki bi pritegnilo večje število gledalcev. Ljubljančani so zbrali le deset asistenc, šest po zaslugi Ryana Boatrighta, ki pa je bil nekajkrat tudi ozko grlo v moštvu zaradi predolgega mučenja žoge.

»Zadeli smo le pet trojk. Če jih v današnji košarki dosežeš le toliko, a vseeno zmagaš, pomeni, da si dobro opravil delo v obrambi,« je po zadnji zmagi ocenil OIimpijin trener Slaven Rimac, ki je bil lahko vnovič zadovoljen z učinkom košarkarjem s klopi, saj so prispevali kar 41 od skupnih 73 točk in 23 od 44 skokov. Pri slednjih so Ljubljančani tretjič zapored prepričljivo prekosili tekmece, potem ko jim v prvih petih nastopih ni uspelo niti enkrat. Tudi zato so zmagali tretjič v nizu in si za nameček prihranili kar nekaj vidnih rezerv.

Jaka Blažič in Marko Simonović potrerbujta sveža energijo. FOTO: EuroCup
Jaka Blažič in Marko Simonović potrerbujta sveža energijo. FOTO: EuroCup

 

Izkušena asa v črni luknji


Klasičen primer je Marko Simonović, ki je v prvih petih kolih evropskega pokala dosegal v povprečju 14,2 točke, v zadnjih treh pa je zašel v krizo zaradi poletnih obveznosti v srbski reprezentanci in zmogel le 7 točk – v seštevku. Proti Brescii je padel v črno luknjo tudi Olimpijin kapetan Jaka Blažič. V igri je prebil 25 minut, za minuto sta ga prekosila le prva strelca večera Boatright in Codi Miller-McIntyre, a zmogel le eno točko ob metu iz igre 0:4.

Se zgodi, seveda, toda Blejčeva napadalna statistika ni navduševala niti ob boljših večerih. V dosedanjih evropskih nastopih je izkoristil le 18 odstotkov metov za tri točke (6:33) in 43 odstotkov za dve, zbral več izgubljenih žog kot asistenc, po številu prejetih »banan« pa je med vodilnimi na obeh tekmovalnih frontah; v ligi ABA je celo prvi.

Obema izkušenima asoma bo prekinitev evropskega pokala prišla zagotovo prav, celotna stožiška zasedba pa bo lahko izkoristila okoliščine in se osredotočila na tri pomembne nastope v regionalnem prvenstvu. V njem želi ostati na vrhu lestvice, saj se dobro zaveda, da si lahko le tako pribori novo vstopnico za evropsko sceno, ki zahteva vsakoletno dokazovanje. Na to smo se po dolgih letih posebnih vabil, iskanja tolažbe v obskurni Fibini ligi prvakov in letošnjem dedovanju tekmovalnega statusa po zagrebški Cedeviti že nekoliko pozabili.

Ryan Boatright vendarle meni: »Vse je veliko lepše, ko zmaguješ. Za nas je bilo najpomembnejše, da nas začetni niz porazov in razdvojil. Celo nasprotno: ob njih smo se zbližali.«
 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine