Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Slovenci z učinkovito predstavo že v prvi četrtini razorožili Angolo

Slovenska košarkarska reprezentanca je prepričljivo dobila uvodno preizkušnjo olimpijskih kvalifikacij proti Angoli.
Luka Dončić se je vrnil v dres z državnim grbom in igra prvo uradno tekmo po finalu eurobasketa 2017. FOTO: Fiba
Luka Dončić se je vrnil v dres z državnim grbom in igra prvo uradno tekmo po finalu eurobasketa 2017. FOTO: Fiba
J. K., STA
30. 6. 2021 | 17:10
30. 6. 2021 | 19:55
3:09
Slovenska izbrana vrsta je že do polovice druge četrtine tekmecem nasula 50 točk in ob polčasu vodila s 64:30. Varovanci Aleksandra Sekulića so nato tudi v drugem polčasu suvereno ohranjali oziroma še večali razliko kljub številnim rotacijam v moštvu in se zasluženo veselili prve zmage na letošnjem kvalifikacijskem turnirju. Luka Dončić je na prvi uradni tekmi za reprezentanco po finalu eurobasketa 2017 na parketu preživel dobrih 17 minut in dosegel 13 točk, ki jim je dodal še devet podaj, šest skokov in pet ukradenih žog. Prvi strelec slovenske izbrane vrste je bil s 16 točkami Zoran Dragić, tekmo pa je z roba igrišča spremljal tudi njegov brat in kapetan zlate reprezentance iz Istanbula Goran Dragić. Priložnosti za igro kot edini ni dobil Klemen Prepelič.

Slovenija z Dončićem na čelu je ob trideseti obletnici samostojne države poskrbela za nekaj novih mejnikov v zgodovini slovenske košarke. Ob polčasu je izenačila najvišje število doseženih točk v prvih dvajsetih minutah na vseh uradnih tekmah.
 

Barkley napovedal težave


Potek tekme proti Angoli odlično ponazarja izjava legendarnega igralca iz lige NBA Charlesa Barkleyja, ki se je leta 1992 na olimpijskih igrah v Barceloni srečal z Angolo. Ko ga je novinar pred tekmo vprašal, ali pozna zasedbo Angolo, je Barkley odgovori: »Ne, a vem, da bodo v težavah.«



Slovenija je tekmo odprla s 13:0, v 10. minuti je vodila 29:9, v 13. minuti pa je imela že 30 točk naskoka (41:11). Preostanek srečanja je bil tako zgolj formalnost in priložnost za selektorja Sekulića, da je preizkusil različice za naslednje, bolj pomembne in izenačene obračune. Kar osem igralcev Slovenijo je imelo dvomestno število točk, le Zoran Dragić, ki je bil s 16 točkami prvi strelec moštva, ter Prepelič, ki v drugem polčasu ni stopil na parket zaradi bolečin v vratu, je imel statistični indeks manj kot deset. Slovenija je dosegla kar 18 trojk, med strelce le teh pa se je vpisalo deset igralcev.

Dončić se je poleg 13 točk izkazal s statističnim indeksom 26. Trinajst točk je prispeval tudi Vlatko Čančar (trojke 3:6), dvanajst sta jih zbrala Mike Tobey (met 5:6, 4 skoke) in Luka Rupnik (6 podaj), deset pa Edo Murić (met 4:5, 4 podaje), Gregor Hrovat (trojke 2:3, 4 skoke) in Jakob Čebašek (met 4:4).

Slovenijo v četrtek ob 15.30 čaka obračun s Poljsko, v soboto je na sporedu polfinale, v nedeljo ob 18.30 pa finale oziroma tekma za napredovanje na olimpijske igre.

Druga današnja tekma v Kaunasu – Venezuela : Južna Koreja 78:72.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Standings provided by SofaScore LiveScore

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine