Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Poezija v Stožicah: Goran Dragić in Luka Dončić zmlela Hrvate

Slovenska košarkarska reprezentanca je visoko ugnala Hrvaško v 5. kolu kvalifikacij za SP 2023 (97:69) in si že zagotovila uvrstitev v drugi krog.
Goran Dragić se je poslovil od Stožic z novo imenitno predstavo. FOTO: Blaž Samec/Delo
Goran Dragić se je poslovil od Stožic z novo imenitno predstavo. FOTO: Blaž Samec/Delo
30. 6. 2022 | 20:04
1. 7. 2022 | 08:38
14:00

Že vse od zgodnjega popoldneva so se kolone navijačev vile proti Stožicam, parkirišča okrog arene so bila nabito polna že debeli dve uri pred začetkom pomembnega dvoboja. Na ogrevanju je bil prvi na igrišču Goran Dragić, ki naj bi v četrtek – kot je večkrat ponovil – odigral zadnjo tekmo na domačih tleh. Šele čez čas so se mu na parketu pridružili tudi soigralci z Luko Dončićem na čelu.

Oba sta se pričakovano znašla v prvi peterki, ob Edu Muriću, Miku Tobeyju in Zoranu Dragiću, potem ko je celotna izbrana vrsta skupaj s polnimi tribunami odpela Zdravljico, v večjem delu »a capella«, medtem ko so navijači na sedežih sestavili tudi mozaik z napisom #mojtim. Slovenci so po ponovljenem sodniškem metu dobili prvi napad na tekmi, ki se je razpletel z zadetim metom za tri točke Murića. Slovenci so s košema Gorana Dragića in prostima metoma Tobeyja povedli s 7:4, Hrvati pa so nanizali nekaj zapravljenih napadov, ki pa jih domači izbrani vrsti ni uspelo izkoristiti.

Dončić je sredi druge minute tekme prvič dvignil dvorano na noge, ko je zadel v visokem loku ob osebni napaki, a je nato zapravil dodaten prosti met. Odkupil se je z zadetim metom z razdalje, ki je pred iztekom prvih štirih minut igre pomenil najvišjo prednost na tekmi +6 (12:6). Ta se je še povišala, in to v izjemnem slogu, saj je po borbi pod košem Tobeyja koš in še osebno napako iztržil Goran Dragić ob seveda huronskem navdušenju občinstva (14:6). Priljubljeni Gogi je ob vzklikih »Goran Dragić, Goran Dragić« zadel dodaten prosti met za novo najvišjo prednost na tekmi, medtem ko Hrvati nikakor niso našli poti do domačega obroča. Njihove težave so se nadaljevale tudi do šeste minute, ko je Dončić z dvema prostima metoma povišal na 17:6.

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo

Hrvaške muke sta še poglobila Goran Dragić (dosegel je 18 točk v 9 minutah) z neustavljivim prodorom, nato še Tobey s košem in osebno napako – kljub zgrešenem dodatnem prostem metu Tobeyja je bil izid že 23:6, nekaj premora pa je dobil Goran Dragić. V igro sta prišla Aleksej Nikolić in Jaka Blažič, medtem ko so nemočni Hrvati še naprej zapravljali napade – po enem od protinapadov je Murić silovito zabil že za 25:6. Po še enem zabijanju, tokrat z »alley-oopom« zabijalca Tobeyja in podajalca Dončića, je bila razlika že +21. Črno serijo je z dvema prostima metoma dobro minuto pred koncem prve četrtine prekinil šele Ante Žižić. Dončić je bil v svojem zadnjem napadu s črte prostih metov dvakrat natančen, selektor Aleksander Sekulić ga je nato potegnil na klop. Hrvati so bili neuspešni tudi v zadnjem napadu, ko je z razdalje iz kota zgrešil Tomislav Zubčić, za nameček pa so gostitelji po osebni napaki Lovra Gnjidića imeli na voljo še dva prosta meta, oba je za končnih 33:8 po prvi četrtini izkoristil Gregor Hrovat.

Druga četrtina

Sekulić si je lahko ob začetku druge četrtine privoščil korenito prevetritev moštva, prvi točki drugih 10 minut pa so bile delo Roka Rogića. Slovenska klop se je po nekaj hitrih osebnih napakah v domačem taboru hitro odzvala z dvojno menjavo, v igro sta že po dobrih 40 sekundah prišla brata Dragić. Starejši Goran je z izjemno finto vrgel iz igre svojega čuvaja in ob ovacijah mirno zadel za 35:11, po novem zapravljenem napadu Hrvatov je po asistenci Blažiča za tri zadel še mlajši Zoran (38:11). V igro se je nato vrnil tudi Tobey, po še eni mojstrovini Gorana Dragića, ki je v 13. minuti zadel iz obrata, je naskok narasel na 27 točk (40:13), zlati kapetan pa je nadaljeval s predstavo kot iz najboljših časov in izsilil tudi tri proste mete. Zadel je sicer le dva za 42:15. Ko se je prednost Slovenije po dolgem času stopila na 23 točk, je Sekulić v 14. minuti takoj vzel minuto odmora.

Hrvatom se je uspelo po nekaj zapravljenih metih sinje modrih približati tudi na –18, ko so po desetih metih zadeli prvi poskus z razdalje. Takrat je selektor Damir Mulaomerović storil neumnost in zaradi pretiranega protestiranja prejel tehnično napako. Hrovat je prosti met zapravil, krajšo črno serijo pa je s popravljenim metom pod košem prekinil Tobey. A Hrvati so kazali nevarne znake prebujenja, za tri je namreč dobre štiri minute pred koncem zadel še Mario Hezonja, a mu je z isto mero takoj vrnil Zoran Dragić (47:27). Ta je nato za »alley-oop« mojstrsko zaposlil še Tobeyja in v hipu je bilo na semaforju 49:27.

Vroč je ostajal Hezonja, ki je z novo trojko znižal na 30:49. Ognjenim je uspelo naskok gostiteljev znižati tudi na 14 točk, ko je ob izteku predzadnje minute druge četrtine še enkrat z razdalje zadel Hezonja (35:49). A spet so Slovenci nemudoma odgovorili z isto mero, Edo Murić je s trojko odlepil svoje moštvo. Dončić je drugo četrtino zaključil z individualnim vložkom, zabijanjem, ki je poskrbelo za miren odhod v slačilnice in izid 54:35. Hrvaški zvezdnik Bojan Bogdanović je prvi polčas sklenil z metom 1:5 iz igre in vsega dvema točkama. 

Tretja četrtina

Kjer je Slovenija prvi polčas zaključila, je drugega tudi nadaljevala z lahkim košem Tobeyja po zdaj že klasični akciji z Dončićem in prednost je spet presegla 20 točk (56:35). Po ukradeni žogi Zorana Dragića in sicer zgrešenem metu, ki ga je popravil Tobey, je bilo na semaforju že 61:38, pred tem je met za tri zadel tudi Dončić. Mulaomerović je takoj vzel minuto odmora, a slovenski udarci so še naprej prihajali z vseh položajev, polnjenju hrvaškega koša se je sredi četrte minute drugega polčasa prvič z zadetim metom s polrazdalje priključil tudi Goran Dragić. Lahko si je privoščil tudi kar dva zapravljena prosta meta pred iztekom prvih petih minut igre drugega polčasa, ko je prednost ostajala varnih 20 točk in več.

To je bilo obdobje raztrgane igre z majhnim številom košev in izdelanih akcij, kar so kockasti dobre tri minute pred koncem tretje četrtine izkoristili s košem in dodatnim prostim metom Hezonje za 50:67. A nato si je neumnost privoščil Bogdanović, ki je po dvoboju z Dončićem izgubil živce nad neodzivnostjo sodnika in se vanj celo zaletel ter si prislužil tehnično napako. Dončić ni grešil in povišal na 68:50, Slovenija je imela tudi napad, ki ga je Dončić s slabo podajo nato zapravil. Nenatančni so bili na drugi strani tudi Hrvati, njihova zapravljena meta je po asistenci Dončića kaznoval Nikolić za +21 (71:50). Ko je še dva prosta meta zapravil Ivica Zubac, je Hrovat z lahkim košem še dodatno povišal prednost domačih. Ta je pred začetkom zadnje četrtine znašala 25 točk po zaslugi prostega meta Dončića, ki je v zadnjih sekundah spet dobil nekaj počitka, in še enega zadetega meta izpod koša Hrovata, ki je pobral skok po sicer povsem zgrešenem metu Blažiča za 76:51.

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo

Zadnja četrtina

V zadnjih desetih minutah so se branilci evropskega naslova podali s precej premešano zasedbo, Bogdanović je z metom za tri točke znižal na 54:76. Toda po trojkah Nikolića in Jakoba Čebaška je bila 7:41 minute pred koncem tekma praktično že odločena (84:56). Slabo minuto kasneje je na igrišče morda zadnjič v športni opremi v Stožicah znova stopil Dragić, ki je bil deležen glasnih ovacij. Hrvatom se je uspelo rahlo približati, ko je za tri prvič na tekmi zadel Zubčić in je Dončić malce pregrobo ustavil Zubca, ki je izsilil celo nešportno osebno napako in zadel oba prosta meta (63:85). Nato je z lahkim košem na okroglih 20 točk zaostanka znižal še Bogdanović in v igro se je vrnil Tobey.

A spet je bil Hrovat tisti, ki je presenetil gostujočo obrambo, ko je pod košem izkoristil vizionarsko podajo Dončića. Tobey je z izjemno blokado dvignil gledalce na noge, a so sodniki aplavze z dosojeno osebno napako hitro spremenili v glasne žvižge, ko so na črto prostih metov poslali Zubca. Naskok Slovenije se ni več spustil pod 20 točk, Dončić je s prepoznavnim step-backom pred začetkom zadnjih treh minut z metom za tri točke povišal na 90:67. A nič se ni moglo meriti z navdušenjem, ko je proti obroču kot hitri vlak krenil Goran Dragić in se z 19 točkami usedel na klop, ko je Mulaomerović vzel svojo zadnjo minuto odmora po zadetem polaganju nepozabnega kapetana.

Ta se je že na robu solz pozdravljal z igralci in tekmo, kot kaže vendarle svojo zadnjo mednarodno, pospremil z roba igrišča, a v nobenem trenutku ni prenehal z dajanjem navodil rojakom. Minuto in 42 sekund pred iztekom tekme je na klop sedel tudi Dončić, podoben prizor smo seveda spremljali tudi v finalu eurobasketa 2017 v Istanbulu, ko so slovenski košarkarji brez svojih največjih asov zdržali nalet Srbije in osvojili prvo zlato kolajno. Tokrat je bilo vzdušje seveda povsem drugačno, Slovenija se je sprehodila do zmage, med strelce pa se je v enem zadnjih napadov vpisal tudi Jurij Macura. Nato je za tri zadel še Gregor Glas, ki je postavil končni izid 97:69.

Visoka zmaga Fincev

Jasno pa je že, da slovenski košarkarji ne morejo več osvojiti prvega mesta v skupini C. To so si z današnjo zmago že pred zadnjim krogom zagotovili Finci, ki so po začetnih težavah in večjem zaostanku vendarle zasukali izid in na koncu pred svojimi navijači v Espooju s 85:69 odpravili večne tekmece Švede.

Najboljši mož v domači zasedbi je bil po pričakovanju Lauri Markkanen, zvezdnik moštva Cleveland Cavaliers v ligi NBA, ki je k uspehu prispeval 22 točk in 11 skokov. Sasu Salin, nekdanji član ljubljanske Olimpije, je dodal osem točk. Za Švede, ki bodo v nedeljo (17.00) v Stockholmu gostili Slovence, je največ točk dosegel Denzel Andersson (18).

Standings provided by SofaScore LiveScore

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo
Goran Dragić se je poslovil od Stožic z novo imenitno predstavo. FOTO: Blaž Samec/Delo
Goran Dragić se je poslovil od Stožic z novo imenitno predstavo. FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine