Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Evroliga: Dončić popeljal Real v veliki finale (VIDEO)

V finalu evrolige se bosta za naslov pomerila Fenerbahče in madridski Real, v polfinalu je pri zmagi z 92:83 blestel tudi Dončić.
Luka Dončić se dobro bori z visokimi igralci CSKA. FOTO: Andrej Isakovic/Afp
Luka Dončić se dobro bori z visokimi igralci CSKA. FOTO: Andrej Isakovic/Afp
N. Gr.
18. 5. 2018 | 19:51
18. 5. 2018 | 23:12
6:48
Fenerbahče je na prvem polfinalnem srečanju premagal Žalgiris in se uvrstil v finale, za drugo vozovnico sta se v Beogradu pomerila moskovski CSKA in Real Madrid, kraljevi klub je zmagal z 92:83. Španci letos niso bili tako prepričljivi kot v preteklih sezonah, CSKA pa so načenjale poškodbe, zato med sezono nista prikazala najboljše igre. V petkovem večeru je bil Real mnogo boljši nasprotnik, CSKA pa je v drugem polčasu odpovedal met. 

Moskovčani so bili blizu še sredi tretje tretjine in nato še enkrat slabih pet minut pred koncem, a je Real vsakič z rutinirano igro ustavil nalet Moskovčanov. Veliko zaslug za napredovanje v finale evrolige ima tudi Luka Dončić, ki je bil najboljši posameznik pri Špancih. Dončić je pred očmi skavtov iz NBA igral mnogo bolje kot na lanskem zaključnem turnirju, v tridesetih minutah na parketu je dosegel 16 točk, sedem skokov in dve asistence za statistični indeks 18, kakršnega je imel pri Realu še Gustavo Ayon. 

Pri CSKA je Nando de Colo dosegel 20 točk, Will Clyburn pa 16, a je bilo to premalo za zmago Moskovčanov. Real bo igral v velikem finalu v nedeljo s Fenerbahčejem.

»Za nami je težka sezona, zaslužili smo si, da smo tu, imeli smo veliko poškodb. Gre za eno najboljših sezon v evroligi, danes pa smo namesto z napadom zmagali z obrambo. Veliko sem se naučil iz moje slabe lanske predstave v polfinalu evrolige, zdaj se je to poznalo tudi na parketu,« je po tekmi povedal Dončić. 

Prva četrtina

Na začetku tekme je Real v manjši krizi, CSKA pa leti po igrišču na krilih Coryja Higginsa, ki je že v prvih štirih minutah dosegel 10 točk. Dončić je začel v prvi postavi, zgrešil prvi met za tri, nato pa drugega po odličnem "stepbacku" zadel, v prvih minutah je tudi glavni organizator igre pri Realu. V drugi polovici prve četrtine je v igro vstopil Sergio Llull in zdaj si z Dončićem delita žogo, slovenski čudežni deček pa igra odlično, v prvih osmih minutah je zbral pet točk in tri ukradene žoge. 

CSKA zaenkrat blesti pri metu, po prvih destih minutah vodijo s 30:20, Real pa bo moral popraviti igro v obrambi, če želijo ohraniti stik z Moskovčani. 

Druga četrtina

Na začetku drugega dela igre so Madridčani dvignili ritem igre in v ogenj poslali najboljše strelce, preobrat je s tremi trojkami povedel Jaycee Carroll, Real pa je zaostanek desetih točk spremenil v vodstvo z dvema točkama prednosti. CSKA se je po petih minutah vendarle prilagodil in ekipi ostajata povsem izenačeni. Dončić v drugi četrtini ni igral veliko, v napadu trenutno nima osrednje vloge, je pa zelo aktiven v obrambi. Real po prvem polčasu vodi s 47:46, Dončić je zaenkrat pri 10 točkah, skoku in dveh asistencah. 

»V prvi četrtini smo imeli nekaj odličnih metov, a jih nismo zadeli, tako za tri točke kot s črte prostih metov. V drugem delu smo to popravili, zato nam je uspel povratek, zdaj moramo tako tudi nadaljevati,« je med polčasom povedal Dončić.

Tretja četrtina

Po polčasu se zgodba iz druge tretjine nadaljuje, strelci Reala so še vedno razpoloženi, CSKA pa ne najde prave igre v napadu. Veliko poizkušajo tako s trojkami kot pod košem, a žoga noče skozi obroč. Ko je po dobrih sedmih minutah igre v treti četrtini Luka Dončić lepo zadel trojko in povišal vodstvo Reala na +9, je moral trener Moskovčanov Dimitris Itoudis vzeti minuto odmora.

Niti motivacijski govor ni spremenil poteka tekme, pred zadnjimi desetimi minutami Real vodi za sedem in je v odličnem položaju, da si pribori vozovnico za finale.  

Četrta četrtina

V zadnjem delu je Pablo Laso na parket poslal drugo peterko, ki pa je vseeno igrala dobro in zaustavila CSKA, trojki sta zadela Sergio Llull in Trey Thompkins in slabih sedem minut pred koncem tekme je Real povedel za 12, kar je najvišja prednost na tekmi. Luka Dončić je še vedno na klopi. 

Po minuti odmora se je CSKA-ju vendarle odprlo, znižali so zaostanek na 71:75, Dončić pa je že dobri dve minuti na parketu. Do konca tekme je še nekaj manj kot pet minut. CSKA je močno pritisnil na Dončića, poizkuša z igro na robu osebne napake, a je slovenski branilec ostal miren in izjavanjem prostih metov polni statistiko. Trenutno je pri 16 točkah in šestih skokih, Real pa dve minuti pred koncem vodi za 10 točk in je na pragu finala. 

Real Madrid : CSKA 92:83
 

Fenerbahče že opravil svojo nalogo




Košarkarji Fenerbahčeja so na zaključni turnir četverice v Beograd prišli v vlogi prvih favoritov za končno zmago, prvi del naloge so v polfinalu proti Žalgirisu že opravili. Zmagali so s 76:67, vodili so celotno srečanje, a se Žalgiris ni dal, odpor Litovcev so Turki strli šele v zaključku tekme. 

Najboljši strelec tekme je bil Bobby Dixon z 19 točkami, pri Žalgirisu jih je Kevin Pangos dosegel 16, slovenski branilec Beno Udrih pa je v slabih osmih minutah zbral dve točki in skok. 

Polfinalno srečanje je bilo zelo nervozno, svoje so v beograjski Stark Areni dodali še navijači, ki so večinoma podpirali Fenerbahče in roke so se košarkarjem zatresle. Žalgiris je katastrofalno metal za tri točke in izgubljal žoge, a so vse nadoknadili z odlično obrambo, tudi Turki pa niso bili dosti bolj uspešni, le izgubili so manj žog. 
 

Dixon prevesil tehtnico na turško stran


Ob koncu prvega polčasa je Fenerbahče vodil že za 12 točk, a se je Žalgiris vrnil, podobna je bila zgodba na koncu tretje četrtine, ko se je odprlo Bobbyju Dixonu, a Litovci pod vodstvom Šarunasa Jasikevičiusa niso popustili. 

V zadnji četrtini so imeli Turki vseskozi premoč in vodstvo vsaj šestih točk in čeprav je bila končnica napeta, so se košarkarji Željka Obradovića prebili v veliki finale, ki bo v Beogradu v nedeljo.

Fenerbahče : Žalgiris 76:67 (19:13, 39:33, 54:50)

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine