Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Doma so blesteli kot sanjsko moštvo, kako v Stožicah?

Slovenski košarkarji bodo za konec kvalifikacij za SP gostili Ukrajino, ki se je novembra poigravala z njimi
Tekma v Zaporožju je ena od tistih, ki bi jih želeli izbrisati iz zgodovine slovenske košarke. FOTO: FIBA
Tekma v Zaporožju je ena od tistih, ki bi jih želeli izbrisati iz zgodovine slovenske košarke. FOTO: FIBA
25. 2. 2019 | 09:01
5:16
Ljubljana – Za konec neslavnih kvalifikacij za letošnje SP čaka slovenske košarkarje drevi ob 19. uri še en nastop brez usodnega tekmovalnega naboja. Turčija si je zagotovila pot na Kitajsko že pred petkovim dvobojem v Ankari, danes pa bo Stožicah gostovala Ukrajina, ki je s porazom s Črno goro izgubila zadnji ščepec možnosti. V Ljubljano pa je prispela kot nesporna dolžnica.

Novembra je namreč ugnala Slovenijo kar z 28 točkami razlike, kar je njen najhujši poraz v zgodovini uradnih tekem, če odštejemo četrtfinale SP 2014 proti ZDA (-43). Ukrajinska zasedba, ki se v kvalifikacijah ni mogla ogniti znanim težavam zaradi odsotnosti najboljših košarkarjev, tudi centra Aleksa Lena (Atlanta) in krila Svija Mihaljuka iz lige NBA, se je v Zaporožju dobesedno poigravala z evropskimi prvaki, kot da bi bila pravo sanjsko moštvo. V resnici pa so svetlobna daleč od ameriških velezvezdnikov s Jamesom Hardnom, Stephenom Curryjem, Kyriejem Irvingom, Anthonyjem Davisom, DeMarcusom Cousinsom, Klayem Thompsonom & Co., ki so nam pred petimi leti pripravili masaker v Barceloni in zmagali s 119:76.

Pred tremi meseci je bil za četo Rada Trifunovića nerešljiva uganka celo Jusuf Sanon, ki ima pri Olimpiji velike težave z vsemi igralnimi prvinami. Ob zmagi nad Slovenijo z 82:54 (Kobec 13, Sanon, Bobrov in Bližnjuk po 11; Hrovat 13, Mesiček 12, Rebec 9) je bil med najboljšimi in zbral svoj celoten strelski izkupiček pri poskusu preboja na SP. Očitno je nekaj v košarkarskem ozračju pri nas, kar po zmagoslavju na EP ustvarja psihoze, travme in negativno vpliva na predstave klubov in reprezentance, čim se podajo na mednarodna prizorišča.

»Pozabili smo že na poraz v Ankari. Zdaj se moramo zbrati za zadnjo tekmo, da bi se oddolžili Ukrajini za hud poraz, ki smo ga doživeli na prvi tekmi, nato pa čim prej pozabiti te kvalifikacije in jeseni misli usmeriti v boj za EP 2021,« razmišlja Edo Murić. Rado Trifunović pa dodaja: »Čeprav obe reprezentanci nimata možnosti za uvrstitev na SP, se želimo odkupiti za slabo igro v Zaporožju, in tudi Ukrajinci očitno želijo dostojno končati kvalifikacije, zato po petkovem odločilnem porazu s Črnogorci niso spremenili moštva. Tekme se bomo lotili pogumno, tako kot smo se gostovanja v Turčiji, kjer nam je zmanjkalo visokih orožij, zato smo se zanašali predvsem na mete za tri točke. Ukrajinci so visoki, a upam, da nas bodo tribune ponesle. Vlatko Čančar je poskusil vaditi, a še ne bo mogel igrati. Žiga Dimec pa je po zvinu gležnja skupil še trebušno virozo, zato bo šele pred tekmo jasno, če nam bo lahko v nuji priskočil na pomoč.«

Jusuf Sanon je bil med najboljšimi na prvi tekmi Ukrajina - Slovenija. FOTO: FIBA
Jusuf Sanon je bil med najboljšimi na prvi tekmi Ukrajina - Slovenija. FOTO: FIBA

 

Tudi Rusi in Srbi


Pred današnjimi zadnjimi šestimi tekmami evropskih kvalifikacij za SP je odprta le še ena uganka. V »slovenski« skupini I bosta Črna gora in Latvija med seboj odločili, komu bo pripadla 12. vstopnica za reprezentance s stare celine. V prednosti so Črnogorci, saj imajo zmago prednosti in bodo tekmeca pričakali v Podgorici. Da bi se uvrstili na mundial, Latvijci potrebujejo zmago z več kot devetimi točkami razlike, saj so na domačem parketu klonili s 75:84. Pot na Kitajsko so si že pred zadnjim kolom zagotovile Španija, Turčija, Češka, Francija, Grčija, Nemčija, Litva, Italija (prvič po letu 2006) in Poljska, ki je čakala kar 52 let, a zaokrožila podvig z zmago nad Hrvaško v Varaždinu. Reprezentanca, ki ima v lasti štiri kolajne z EP (srebro 1963, bron 1939, 1965 in 1967) in je šestkrat nastopila na OI, se je pred tem uvrstila na SP le leta 1967 v Montevideu. Včeraj sta si mesto med najboljšimi 32 reprezentancami na svetu priigrali Rusija, ki je v odločilni tekmi v Permu zaostajala za Finsko za 18 točk, a zmagala z 91:76, in Srbija z domačim uspehom nad Izraelom s 97:76.

Današnji pari v skupini I: Slovenija Ukrajina (19), Črna gora – Latvija (19), Španija – Turčija (19.30); vrstni red: Španija 9:2, Turčija 8:3, Črna gora 7:4, Latvija 6:5, Ukrajina 5:6, Slovenija 2:9.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine