Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Črnogorski mornarji so prvi osvojili stožiško trdnjavo

Cedevita Olimpija je v derbiju 12. kola lige ABA zaostajala že za 21 točk, tri dobljene četrtine so bile premalo za zasuk.
Jaka Blažič se je trudil na vso moč, a je ostal v senci Jacoba Pullna (desno). FOTO: ABA
Jaka Blažič se je trudil na vso moč, a je ostal v senci Jacoba Pullna (desno). FOTO: ABA
27. 12. 2020 | 21:30
27. 12. 2020 | 22:08
5:30
Ljubljana – Slovenski košarkarski klubi so nekaj posebnega tudi v najbolj nenavadnih časih. Ne le zaradi Kopra Primorske, prve v zgodovini lige ABA, ki je omagala sredi sezone in so jo morali izključiti iz tekmovanja. Cedevita Olimpija je v 12. kolu nastopila šele osmič (in okusila drugi poraz), najmanjkrat med vsemi, saj je zaradi okužb s koronavirusom morala preložiti tekme z Budućnostjo, FMP, Zadrom in Crveno zvezdo. Krka pa je ena redkih, ki je v tej sezoni odigrala prav vse dosedanje regionalne dvoboje.

Minuli konec tedna je »preživelima« slovenskima zasedbama v ligi NBA ponudil dvojni spored s črnogorskima tekmecema. Krka je že v petek gostovala v Podgorici in nudila dostojen odpor Budućnosti (62:70), ki je doslej izgubila le proti Megi, Cedevita Olimpija pa je v merjenju moči z Mornarjem prvič klonila na stožiškem parketu v celotni sezoni, tako na evropski kot regionalni ravni. Zmaga košarkarjev iz Bara je bila povsem zaslužena, saj so vodili od prve do zadnje minute, največ z 21 točkami prednosti. Glavnino dela so vendarle opravili v uvodni četrtini, ki so jo dobili kar s 33:15, pri tem pa metali za tri točke 7:11. Preostale tri dele tekme so dobili Ljubljančani, vendar so lahko le ublažili poraz.
 

Pullen najbolje proti Slovencem


V oči bode predvsem 93 prejetih točk Cedevite Olimpije v domači dvorani, a če se gostje ne bi prezgodaj zadovoljili z visokim vodstvom, jim ne bi ušla niti stotica. Njihova igra je bila precej bolj raznovrstna in čvrsta, v svojih vrstah pa so imeli neustavljivega Jacoba Pullna. Izkušeni 31-letni branilec, visok le 183 centimetrov, je v sezonah 2015/16 in 2018/19 branil barve zagrebške Cedevite, kar ga je morda spodbudilo k še boljši predstavi. Slednjič se je izkazal s 36 točkami (met za dve 6:9, za tri 5:12, prosti meti 9:10), kar je njegova druga najučinkovitejša tekma v štirih sezonah v ligi ABA; pred dvema letoma je Krki nasul 41 točk.



Po visokem zaostanku z 29:50 so Ljubljančani zaigrali sproščeno in pod vodstvom Jake Blažiča (24 točk – za dve 5:9, za tri 3:8, prosti meti 5:6) hiteli manjšati zaostanek, kar jim je uspelo le delno. Ko so se približali na 55:61, je Pullen potegnil še nekaj adutov iz rokava in do 35. minuti je Mornar znova pobegnil na 86:70.

Olimpijin trener Jurica Golemac je po porazu z udeležencem top 16 evropskega pokala poudaril: »Začeli smo s premalo energije v obrambi in preveč razmišljali o napadu. Gostje so bili bolj energični. Intenzivna obramba jim je pomagala do razpoloženosti v napadu. Nam do konca dvoboja ni uspelo nadomestiti uvodnega zaostanka. V treh četrtinah tekme smo pokazali, da se lahko kosamo z moštvi takšne kakovosti. Prva četrtina je bila katastrofalna, a moramo verjeti vase in biti boljši iz dneva v dan. Košarka je šport, pri katerem moraš gledati naprej. Naslednja tekma, na kateri moramo biti boljši, nas čaka čez tri dni na gostovanju pri FMP.«

Čeprav bodo moštva šele prihodnji konec tedna prišla do »polčasa« lige ABA, so najbolj nestrpni v Srbiji že zamenjali trenerje. Ob začetku novembra je Sašo Filipovski nasledil Vlada Šćepanovića na Partizanovi klopi, nato je moral Vladimir Jovanović prepustiti mesto Bojanu Đeriću pri FMP, po božičnem odhodu Saše Obradovića pa je košarkarje Crvene zvezde znova vodil Dejan Radonjić. Toda ob vrnitvi je doživel manjši polom na gostovanju pri Igokei (65:85).



Standings provided by SofaScore LiveScore

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine