Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Brez trenerja, Justina Cobbsa in prve evropske zmage

Košarkarji Cedevite Olimpije so kljub zelo dobri predstavi povratnika Klemna Prepeliča doživeli četrti poraz v evropskem pokalu.
Klemen Prepelič je potrdil svojo kakovost, čeprav ni igral od mundiala. FOTO: Cedevita Olimpija
Klemen Prepelič je potrdil svojo kakovost, čeprav ni igral od mundiala. FOTO: Cedevita Olimpija
25. 10. 2023 | 21:26
25. 10. 2023 | 22:25
4:00

Ko je stožiška streha vse bolj začela puščati nad glavami košarkarjev Cedevite Olimpije, se je klubsko vodstvo odzvalo in začelo krpati največje luknje, toda hkrati so se začele pojavljati nove. V 4. kolu evropskega pokala je igral tudi Klemen Prepelič, precej več časa (31 minut) in bolje od pričakovanj, a Ljubljančani so morali nastopiti brez svojega trenerja Simoneja Pianigianija, ki ima zdravstvene težave, že po treh minutah igre pa se je poškodoval prvi organizator in strelec moštva Justin Cobbs. Ukrajinski Prometej je izkoristil priložnost in zadal stožiški zasedbi četrti poraz.

Porazi proti Hapoelu, Joventutu in Bešiktašu na evropski sceni ter Igokei na regionalni so vidno načeli samozavest košarkarjev Cedevite Olimpije, sicer nujna kadrovska rokada pa ne more nemudoma prinesti čudeža. V naboru igralcev tokrat ni bilo niti branilca Seana Armanda, ki je očitno dokončno na izhodnih vratih, toda moštvo je čutilo predvsem posledice Cobbsove nezgode, saj se je od začetka priprav navadilo na njegov ton igre. Za krmilo je poprijel Prepelič in hitro dokazal, da je košarkar višjega kakovostnega razreda kot njegovi začasni soigralci, čeprav je bilo to zanj prva tekma od svetovnega prvenstva.

Težave s skokom in izgubljenimi žogami

Ne le s 16 točkami (za dve 4:7, za tri 1:5, prosti meti 5:7), 11 asistencami in odličnim sodelovanjem s centrom Karlom Matkovićem. Izkazal se je tudi z vlogo moralnega vodja na parketu, s katero je poskušal spraviti v pogon celotno moštvo. Toda vnema ga je stala tudi nekoliko manjše natančnosti pri njegovih običajnih strelskih opravilih in 7 izgubljenih žog, v drugem polčasu tudi popuščanja zbranosti in prepirov s sodniki.

Cedevita Olimpija je v prvem polčasu vodila s 24:15 in 32:22, takrat pa so jo presekale živčne minute, med katerimi je Prometej nadgradil svojo premoč pri skokih (49:39). Kar 22 jih je zbral pod obročem gostiteljev in v 29. minuti je zaostanek znašal že 60:72. Niz 8:0 je obudil upanje na tribunah, toda Ronald March, Marcus Keene in soborci so znali unovčiti svoje prednosti – med drugim so zadeli 12 trojk, Ljubljančani le 6 s 24 meti – in tudi 16 izgubljenih žog tekmecev; sami so jih zapravili le 7.

»Vedeli smo, da so naši tekmeci najboljši pri napadalnih skokih. Tudi 16 izgubljenih žog je preveč, zgrešili smo kar nekaj ugodnih metov, vlogo organizatorja pa je moral prevzeti Prepelič, ki je z nami treniral le v torek. Poskušali smo najti novo kemijo, kar med tekmo ni lahko,« je ocenil Andrea Turchetto, ki je nadomestil Pianigianija.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine