Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Kavboj Luka s soigralci v tretji četrtini prestrelil mrežico Jamesa & Co.

Dallas Mavericks so z izjemno tretjo četrtino (51 točk) v svoji dvorani dobili božični obračun z LA Lakers (124:115). Luka Dončić na pragu trojnega dvojčka.
LeBron James je igral odlično, a zgolj njegove mojstrovine so bile premalo za Dallas in Luko Dončića. FOTO: Jerome Miron/USA Today Sports
LeBron James je igral odlično, a zgolj njegove mojstrovine so bile premalo za Dallas in Luko Dončića. FOTO: Jerome Miron/USA Today Sports
Š. R., STA
25. 12. 2022 | 17:09
26. 12. 2022 | 12:13
9:42

Luka Dončić tekme v domači dvorani ni začel najbolje, potem ko se je dopoldne udeležil odkritja kipa legendarnega Dirka Nowitzkega, ki je dvoboj z Los Angeles Lakers nato seveda pospremil s tribun. Dončić je že v nekaj uvodnih napadih zapravil dve žogi in Lakers so hitro prevzeli pobudo. Dobro je slovenskega asa pokril tudi Patrick Beverley in gostje so s svojo nizko peterko po slabih petih minutah igre povedli že s 17:6, ko je domači strateg Jason Kidd vzel prvo minuto odmora. Večjih sprememb to ni prineslo, je pa vsaj Dončić s svojim sploh prvim metom na tekmi s silovitim prodorom ob Russllu Westbrooku slabe štiri minute pred koncem četrtine dosegel svoji prvi točki.

Prihod Luke Dončića v garažo dvorane American Airlines Center:

Kmalu je sledila tudi prva trojka iz prvega poskusa za približanje na 16:23. Ko je Dončić z zadetima prostima metoma približal Dallas že na vsega štiri točke zaostanka (21:25), se je v igro vrnil tudi LeBron James, ki je silovito odprl obračun in že v uvodnih napadih dosegel dvomestno število točk. Prva četrtina se je končala z izidom 28:21 v korist Lakers. James je sicer nastopil že na svoji 17. tekmi božičnega sporeda v karieri, s katero je na večni lestvici prehitel Kobeja Bryanta.

Po slabem prvem polčasu precej boljši začetek drugega z neverjetnimi 51 točkami v 12 minutah

Dallas je uvod v drugo četrtino odigral brez Dončića, a se je tudi močno premešana domača zasedba, ki jo podobno kot jezernike pestijo hude težave s poškodbami, razmeroma dobro kosala z Jamesom, Westbrookom in ostalimi kalifornijskimi asi. Toda po izjemnem prodoru Jamesa, ki je prednost spet povišal na 11 točk, je 6:56 minute pred koncem druge četrtine sledila nova domača minuta odmora. 

To je bil znak, da se v igro vrne Dončić, kljub temu, da je po enem prvih napadov zapravil oba prosta meta, pa je 3:55 minute pred koncem polčasa, ko je z razdalje zadel Tim Hardaway mlajši, Dallas zaostajal le še za šest točk (35:41). V zadnjih minutah je prednost obalnega kluba spet narasla na dvomestno število točk, Lakers so celo izenačili najvišjo prednost na tekmi (51:37), a je nekaj boljši zaključek Teksašanov – tudi z metom s polrazdalje Dončića in zadetim prostim metom – vseeno poskrbel za povsem znosnih 43:54 ob polčasu. Ljubljanski zvezdnik je v prvih 24 minutah, odigral jih je 18, dosegel 10 točk.

Tretja četrtina se je začela po željah domačih ljubiteljev košarke, saj se je po rafalu trojk, zadnjo je zadel Hardaway, 8:24 minute pred koncem četrtine zaostanek znižal na vsega tri točke (55:58). Po novi trojki Christiana Wooda so vijolično-zlati vodili le še za točko (60:61), preobrat pa so domači košarkarji dokončali dobrih šest minut pred koncem četrtine, ko je najprej Dončić zadel po samostojnem prodoru, nato pa podal navzven do Hardawaya za prvo vodstvo na tekmi (65:63). Prednost je zgolj še naraščala in klopi gostov pri izidu 76:65 ni preostalo drugega, kot da vzame novo minuto odmora. Toda to ni ustavilo lanskih konferenčnih finalistov, ki so pod budnim očesom upokojenega in zdaj tudi v kipu upodobljenega Dirka Nowitzkega pridno polnili koš tekmecev in vodili tudi že z 20 točkami naskoka. Na koncu četrtine je na semaforju pisalo 94:75, Dallas je samo v tem delu tekme dosegel neverjetnih 51 točk.

Zadnja četrtina: Lakers pokazali nekaj življenja, toda hitro padli

Z nekaj hitrimi koši, v igro se je po kar nekaj izpuščenih minutah tretje četrtine vrnil James, so gostje tudi po zaslugi nezbranosti v Dallasovih vrstah znižali na 82:94. Dončić je po osebni napaki nad Jamesom 10:32 minute pred koncem tekme prejel že svojo četrto. James je bil obakrat natančen in Dallas je nenadoma vodil zgolj še za 10 točk (94:84). Toda Hardaway je s petimi zaporednimi točkami nemudoma ohladil Kalifornijce. Ti so z razigranim Jamesom sicer ohranjali zaostanek okoli desetih točk, manjše težave za domače je sicer napovedala že peta osebna napaka Dončića, ki pa je na drugi strani igrišča kmalu spet dvignil navijače na noge z obratom ob Beverleyju in košem pod osebno napako. 

Pri vodstvu s 16 točkami razlike 3:50 minute pred koncem dvoboja so Dončiću piskali izključujočo šesto osebno napako, toda »challenge« domače klopi je bil uspešen in Ljubljančan je dobil priložnost, da še z nekaj bravurami, tudi prepoznavno zadeto trojko s korakom nazaj, navduši občinstvo, medtem ko je naskok njegovega moštva spet dosegel 20 točk. Dončić je 2:32 minute pred koncem vendarle zapustil igrišče z 32 točkami in s po 9 skoki ter asistencami. James je dvoboj končal kot prvi strelec z 38 točkami, dodal je še 6 skokov in 5 asistenc v 34:20 minute na igrišču, Dončić je igral 39:18 minute, medtem ko je Wood v 37:51 dosegel 30 točk, 8 skokov in 7 asistenc, Hardaway pa je v 38:49 dodal 26 točk in 6 skokov.

Jezerniki so tudi tokrat igrali brez poškodovanega krilnega centra Anthonyja Davisa in na 13. mestu še naprej krčevito lovijo točke, ki bi jim v zahodni konferenci prinesle vsaj igranje dodatnih kvalifikacij za končnico 2023, medtem ko je Dončić s teksaškim moštvom ostal na 8. mestu. Vseeno ima ekipa iz mesta angelov, ki je 17-krat osvojila naslov v ligi NBA, v tej sezoni zgolj štiri zmage manj od prvakov iz leta 2011. 

Dončića je vodstvo lige NBA na svojem ​youtube kanalu uvrstilo v izbor najboljših božičnih debitantov od leta 2014, z Dallasom se je v sezoni 2019/20 prvič kot del božičnega sporeda pomeril ravno z LA Lakers, toda takrat v Staples Centru:

Dončić je vroč, na nedavnem teksaškem obračunu s Houston Rockets je za zmago s 112:106 dosegel kar 50 točk. Njegov Dallas je na zelo izenačenem zahodnem delu lige osmi, Lakers pa so le pred dvema ekipama na lestvici, a imajo zgolj pet zmag manj kot Mavericks. Ob 23. uri po slovenskem času se bosta v Bostonu pomerili še domača ekipa Celtics, poraženi finalist minule sezone, in Milwaukee Bucks.

Najbolj nore božične tekme v ligi NBA od leta 2016:

V noči na ponedeljek po slovenskem času bodo Denver Nuggets Vlatka Čančarja, vodilni v zahodni konferenci, igrali s Phoenix Suns, večer pozneje pa bodo v akciji še Chicago Bulls Gorana Dragića, ki jih čaka njegov nekdanji klub iz Houstona. Dallas ima sicer le tri zmage manj od Denverja.

Kolaž najboljših božičnih akcij:

Philadelphia ugnala NY Knicks v MSG

Božični dan v ligi NBA se je začel z obračunom velikih atlantskih rivalov New York Knicks in Philadelphia 76ers v kultnem newyorškem Madison Square Gardnu. Tesen obračun je Philadelphia v svojo korist prevesila v zadnji četrtini, ko se je poleg že tradicionalno odličnega centra Joela Embiida razigral še ameriški zvezdnik James Harden ter svoje moštvo ponesel do zmage s 119:112. Philadelphia se je še dodatno utrdila na 5. mestu vzhodne konference z izkupičkom 20 zmag in 12 porazov ter še dodatno pobegnila prvim zasledovalcem iz New Yorka (18:16), pri katerih je bil tokrat najbolj razpoložen Julius Randle s 35 točkami in 8 skoki, Embiid se je izkazal z identičnim učinkom, a je na parketu preživel dobrih šest minut manj, Harden se je na koncu ustavil pri 29 točkah in 13 asistencah v dobrih 43 minutah na igrišču.

Stephen Curry vsaj še dva tedna ne bo nared, so sporočili iz njegove ekipe Golden State Warriors. Štirikratni prvak lige in najboljši igralec finalne serije prejšnje sezone, v kateri so bojevniki osvojili naslov, od poškodbe leve rame 14. decembra ne igra. Iz Warriors poročajo, da se njegovo zdravstveno stanje sicer izboljšuje.

Lestvico zagotavlja Sofascore

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine