Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Pogačar je v šprintu premagal Mohoriča in zmagal na dirki po Sloveniji

Zaključek dirke po Sloveniji je bil nad pričakovanji. Trška gora je poskrbela za pravi kolesarski triler.
Pogačar je bil v ciljnem šprintu hitrejši od Mohoriča in osvojil etapo ter letošnjo dirko po Sloveniji. FOTO: Voranc Vogel
Pogačar je bil v ciljnem šprintu hitrejši od Mohoriča in osvojil etapo ter letošnjo dirko po Sloveniji. FOTO: Voranc Vogel
19. 6. 2022 | 08:53
19. 6. 2022 | 15:16
11:57

Zaradi takih trilerjev je kolesarstvo tako zanimiv šport. Za napetost je poskrbel Tadej Pogačar, ki je prvi napadel na klancu na Trško goro.

Čez gorski cilj na Trški gori sta prva prišla Tadej Pogačar in Matej Mohorič. Po klancu navzdol ju je dohitel še Rafal Majka. Potem se je zgodil velik incident. Sodniško vozilo je delalo zavetrje trem ubežnikom, medtem ko jih je sam lovil Luka Mezgec. Mezgec zaradi tega ni mogel priključiti in je počakal zasledovalce. 

Ciljni šprint pa je bil pravi scenarij za triler. Majka je obračun z Mohoričem prepustil Pogačarju. Pogi se je spremenil v šprinterja in na zadnjih centimetrih kock na Glavnem trgu sredi Novega mesta, za las prehitel Mohoriča in zmagal še na drugi etapi letošnje dirke po Sloveniji. Med zasledovalci je bil najhitrejši Luka Mezgec in osvojil 4. mesto. 

Najprej je kazalo, da je prav v zaključnih metrih padel Domen Novak, vendar se je k sreči izkazalo, da temu ni tako. Novak je prišel v cilj s prvo zaseldovalno skupino, dosegel enak čas kot Vincenzo Albanese in obdržal 3. mesto.

Pred razpletom dirke je etapo zaznamovala ubežniška skupina osmih kolesarjev, med katerimi so bili tudi trije Slovenci. Vendar Gregor Matija Černe (Slovenija),  Adam Jordan (Ljubljana Gusto Santic) in Aljaž Jarc (Adria Mobil) niso uspeli priti v cilj pred glavnino. 

Zmagovalec letošnje dirke po Sloveniji je Tadej Pogačar, drugi je Rafal Majka in tretji Domen Novak.

***

Spremljali smo v živo 

14:58
Domen Novak
je ubranil 3. mesto! Kaže, da smo narobe videli, kdo je bil udeležen v padcu. Dobro je, vse se je dobro končalo. 

14:54
Spektakel za gledalce! Pogačar je zmagovalec zadnje etape! Novak je padel!

14:53
Albanese je napadel Novaka! Novak se ne pusti!

14:52
Mohorič
sam med Majko in Pogačarjem. Kakšen šprint bo to?

14:48
Novak se je očitno otresel Albaneseja.

14:47
Sodnik je Mezgecu preprečil ulov vodeče trojice. Sodniški avto je predolgo delal zavetrje Mohoriču, Pogiju in Majki! 

14:46
Še vedno ne vemo, kako je z Novakom ... Majka, Pogačar in Mohorič imajo že nekaj sekund prednosti. Kje je Albanese? Popolna zmeda. Mezgec bo ujel vodilno trojico.

14:45
Mohorič
in Pogi sama čez gorski cilj na Trški gori. zdaj je ujel še Majka.

14:44
Pogi navija pedala, samo Mohorič mu sledi! Kje je Novak?

14:43
Pogi se je razjezil in gre na polno!

14:42
Ubežnike je glavnina ujela. Začel se je klanec na Trško goro.

14:41
Samo še 40 sekund je prednost ubežnikov. Koren je spustil nogo s plina, ker je treba počakati Glivarja. Prav je tako. Ne vemo kako je z Jeromlom.

14:40
Ajaj, Gal Glivar je padel! Najboljši mladi slovenski kolesar, ki je danes računal na visoko uvrstitev. Tudi Vid Jeromel je padel!

14:35
Glavni trg v Novem mestu je poln gledalcev. Zdaj gredo kolesarji proti Trški gori. Kristijan Koren je na čelu. 

14:30
Zadnjih 20 km. Osem ubežnikov: Gregor Matija Černe (Slovenija),  Adam Jordan (Ljubljana Gusto Santic),  Unai Iribar Jauregi (Euskatel - Euskadi), Aljaž Jarc (Adria Mobil), Adam Jordan (Ljubljana Gusto Santic), Adam Stachowiak (HRE Mazowsze Serce), Daniel Turek (Felbermayr - Simplon), Etienne Van Empel (China Glory Continental), Ukko Peltonen (Global 6 Cycling), ima še minuto prednosti.

14:25
Jan Polanc
je prevzel krmilo pelotona. Malce sem upal, da je on današnji UAE-ov adut za tretjo zmago na slovenskem touru, vendar videti je, da je spet samo pomočnik. Jan Polanc je imel danes 51 štart v sezoni, od novega leta, kar pomeni, da je še vedno med tistimi petimi z največ nastopi med kolesarji World Tour ekip. Kolesarji so v Novem mestu.

14:20
Deset kilometrov pred ciljem čaka edini gorski cilj dneva, Trška gora je klanec tretje kategorije, dolg je 2 km 9-odstoten povprečni naklon. Še 16 km do klanca, do vilja 26. Glavnina za osmimi ubežniki zaostaja 1:08.

Včerajšnji prehod Komende, rojstnega kraja Tadeja Pogačarja. FOTO: Dejan Javornik/Delo
Včerajšnji prehod Komende, rojstnega kraja Tadeja Pogačarja. FOTO: Dejan Javornik/Delo

14:15
Ves čas glavnino vlečejo Mezgečevi. Za koga pripravljajo teren? Najbrž so prepričani, da se Groenewegen lahko prekucne čez Trško goro.

14:11
Verjamemo, da glede zelene majice danes ne bo nobene drame. Grozljivka pa bo najbrž na Trški gori z Domnom Novakom v glavni vlogi. Ali 10 sekund pred Albanesejem zadostuje?

14:07
Aljaž Jarc
je zmagovalec na letečem cilju v Trebnjem. Trenutno stanje na dirki: 8 ubežnikov: bežijo trije Slovenci, vendar ne sami:  Gregor Matija Černe (Slovenija),  Adam Jordan (Ljubljana Gusto Santic),  Unai Iribar Jauregi (Euskatel - Euskadi), Aljaž Jarc (Adria Mobil), Adam Jordan (Ljubljana Gusto Santic), Adam Stachowiak (HRE Mazowsze Serce), Daniel Turek (Felbermayr - Simplon), Etienne Van Empel (China Glory Continental), Ukko Peltonen (Global 6 Cycling). Njihova prednost pred glavnino je že 4 minute, do cilja je še 100 kilometrov. Do cilja je 34 km, glavnina zaostaja 1:20.

14:05
Povprečna hitrost na dosedanji etapi je 43 km/h. Če prištejemo stopinje po Celzijusu, dobimo pravi kolesarski žar ... 

14:00
Tadej Pogačar ima pred samo 3 sekunde prednosti, vendar tu velja nepisano pravilo, da se v zadnji etapi, kot je današnja, vodilnega ne napada. To je neke vrste kolesarski gentlamanski dogovor, ki ga do zdaj ni še nihče prekršil. Dogovor ne velja v primerih, če je na zadnji dan etapne dirke posamična vožnja na čas ali gorska, kraljevska etapa.

13:55
Glavnino vleče moštvo Bike Excange, za njimi so bahrajnovci. Pogačar je na varnem tik za njimi. Ubežniki imajo še 1:20 prednosti. Prav gotovo bomo danes na Trški gori videli pravi ognjemet moči. Tudi Gal Glivar je obljubil, da bo poskušal presenetiti najboljše. Trška gora je hišna gora kolesarjev Adrije Mobil takoj za Gorjanci seveda.

13:50
Adam Jordan
 (Ljubljana Gusto Santic) je šele prvo leto v članski kategoriji, pa že v begu na dirki na kateri dirka najboljši kolesar na svetu. Glavnina zaostaja  manj kot 2 minuti. Do cilja je 47 km.

13:45
Matej Mohorič
je pred štartom na Vrhniki izjavil, da na spustu S Trške gore ne bo pretiraval. Tour je preblizu, da bi tvegal padec. Rafal Majka ima težave s kolesom!

13:40
Bolj kot za zmago bo zanimiv obračun za 3. mesto v skupnem seštevku. Domen Novak ima danes zelo delovno nedeljo. Vincenco Albanese za Domnom zaostaja pičlih 10 sekund.

Na Vrhiniki je Ivan Cankar poozdravil kolesarje: FOTO Prijavim.se Delo
Na Vrhiniki je Ivan Cankar poozdravil kolesarje: FOTO Prijavim.se Delo

13:35

image_alt
Zaradi Pogačarja se je število mladih kolesarjev povečalo za sto odstotkov

13:30
Italijan Vincenzo Albanese (Eolo Kometa) je trenutno na četrtem mestu, za Novakom zaostaja pičlih 10 sekund. Zadnja, peta etapa dirke po Sloveniji od Vrhnike do Novega mesta, je dolga 155 kilometrov. Na papirju je to etapa, na kateri bodo med sabo obračunali šprinterji, na cesti pa bo najbrž veliko bolj zahtevno.

13:25
Ubežniki imajo še vedno 3 minute prednosti. Do cilja je še 68 km. Težko je napovedati, kdaj jih bo glavnina pogoltnila. Najbrž tik pred Trško goro.

13:20
Danes bo najverjetneje najbolj zanimiv boj za tretje mesto v končnem skupnem seštevku. Domen Novak je dober klančar, vendar je Albanese tudi in še malce bolj eksploziven kolesar je, kar pomeni, da je idealen za klančke dolge 2 kilometra, z 9-odstotnim naklonom, klančkom, ki ima tudi 20-odstotno »rampo«, prav take, kot je Trška gora. Vendar Novaku izkušenj ne manjka, lahko samo ugibamo, koliko moči mu je ostalo po včerajšnji bitki za vsako sekundo na Veliki planini. Nevaren pa je tudi Poljak Vojtech Repa (Equipo Kern Pharma), ki je trenutno na petem mestu in za Domnom zaostaja 21 sekund. 

13:15
Torej, danes imamo oko na Mezgecu! Zdi se, da je najboljši kandidat za zmago na zadnji etapi s ciiljem v Novem mestu.

13:12
Osem ubežnikov ima še 3 minute prednosti. Tadej Pogačar še ni bil na Trški gori. Kolesarji so trenutno v Šmarje Sapu.

13:07
Tadej Pogača
r ima pred Rafalom Majko samo 3 sekunde prednosti! Če ne bo šlo nič narobe, bo to najmanjša razlika med prvim in drugim na dirki po Sloveniji. Verjetno tudi nasploh na etapnih dirkah.

13:05
Ampak, če klasični šprinterji, kot so Groenewegen, Merlier, Ackermann ne bodo zmogli s prvo skupino čez klanec, je to mogoče priložnost za Mezgeca? V odlični formi je. Razen, če ne bo na vrhu klanca na Trško goro moral čakati na Groenewegena.

13:00
Škoda ker je tik pred ciljem Trška Gora in najbrž (spet) ne bomo videli obračuna med tremi šprinterji, ko sodijo med najboljše na svetu. Organizatorji nas bodo najbrž prikrajšali za »življenjski« šprint na slovenskih cestah. 

12:55
Trenutno stanje na dirki: bežijo trije Slovenci, vendar ne sama:  Gregor Matija Černe (Slovenija),  Adam Jordan (Ljubljana Gusto Santic),  Unai Iribar Jauregi (Euskatel - Euskadi), Aljaž Jarc (Adria Mobil), Adam Jordan (Ljubljana Gusto Santic), Adam Stachowiak (HRE Mazowsze Serce), Daniel Turek (Felbermayr - Simplon), Etienne Van Empel (China Glory Continental), Ukko Peltonen (Global 6 Cycling). Njihova prednost pred glavnino je že 4 minute, do cilja je še 100 kilometrov.

Za Domna Novaka bo danes zelo delovna nedelja. FOTO: Arhiv Delo/Drago Perko
Za Domna Novaka bo danes zelo delovna nedelja. FOTO: Arhiv Delo/Drago Perko

5. etapa dirke po Sloveniji 2022. FOTO: Tourofslovenia.si
5. etapa dirke po Sloveniji 2022. FOTO: Tourofslovenia.si

***

Če je prvo mesto na dirki po Sloveniji oddano, to ne velja za tretjo stopničko na kateri samo z eno nogo stoji Domen Novak (Bahrain Victorious).

image_alt
Tadej Pogačar je jasno odgovoril dvomljivcem

Italijan Vincenzo Albanese (Eolo Kometa) je trenutno na četrtem mestu, za Novakom zaostaja pičlih 10 sekund. Zadnja, peta etapa dirke po Sloveniji od Vrhnike do Novega mesta, je dolga 155 kilometrov. Na papirju je to etapa, na kateri bodo med sabo obračunali šprinterji, na cesti pa bo najbrž veliko bolj zahtevno.

Premagati bodo morali napovedano vročino in 1500 metrov višinske razlike. Tik pred zaključnimi kilometri pa jih čaka še zadnja ovira, ki sploh ni tako nedolžna. Klančina na Trško goro in spust z nje bi znal razredčiti šprinterske vrste.

Domen Novak je dober klančar, vendar je Albanese tudi in še malce bolj eksploziven kolesar je, kar pomeni, da je idealen za klančke dolge 2 kilometra, z 9-odstotnim naklonom, klančkom, ki ima tudi 20-odstotno »rampo«, prav take, kot je Trška gora. Vendar Novaku izkušenj ne manjka, lahko samo ugibamo, koliko moči mu je ostalo po včerajšnji bitki za vsako sekundo na Veliki planini. Nevaren pa je tudi Poljak Vojtech Repa (Equipo Kern Pharma), ki je trenutno na petem mestu in za Domnom zaostaja 21 sekund. 

image_alt
Pogačar in Majka objeta skozi cilj na Veliki planini

Tadej Pogačar ima pred samo 3 sekunde prednosti, vendar tu velja nepisano pravilo, da se v zadnji etapi, kot je današnja, vodilnega ne napada. To je neke vrste kolesarski gentlamanski dogovor, ki ga do zdaj ni še nihče prekršil. Dogovor ne velja v primerih, če je na zadnji dan etapne dirke posamična vožnja na čas ali gorska, kraljevska etapa.

Videli bomo tudi dokončen obračun za rdečo majico, kajti danes kolesarje čakajo kar trije leteči cilji, prvi je v Ljubljani, sledita v Višnji Gori in v Trebnjem.  

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine