Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Pogačar in Majka objeta skozi cilj na Veliki planini

Tadej Pogačar in Rafal Majka sta spet dokazala, da sta vsaj za razred pred tekmeci na letošnji dirki po Sloveniji.
Pogačar v zeleni in Majka v rdeči majici na poti skozi Komendo. FOTO: Dejan Javornik
Pogačar v zeleni in Majka v rdeči majici na poti skozi Komendo. FOTO: Dejan Javornik
18. 6. 2022 | 09:00
18. 6. 2022 | 15:36
14:44

Kraljevska etapa je minila v znamenju ogromnega števila gledalcev ob celi 152 kilometrov dolgi trasi od Laškega do Velike Planine.

Minila pa je tudi v znamenju premoči dveh kolesarjev UAE moštva. Tadej Pogačar in Rafal Majka sta bila vse štiri etape razred zase. Jutri sledi še zadnja etapa s ciljem v Novem mestu, kjer pa ne pričakujemo sprememb med prvimi tremi v skupnem seštevku.

Devet ubežnikov med katerimi sta bila tudi David Per (Adria Mobil) in Hrvat Viktor Potočki (Gusto Santic Ljubljana), je krojilo potek kraljevske etape. Glavnina oziroma ostanek pelotona jih je ujel v zaključnih kilometrih pred vzponom na Veliko planino.

Potem so na vrsto prišli »big boysi«, kot jim pravijo navijači in kraljevsko etapo prevzeli v svoje noge. Spet je izstopal duo Pogačar-Majka, ki sta se 6 kilometrov pred ciljem otresla vseh zasledovalcev. Bolj zanimiv boj se je bil za tretje mesto v skupnem seštevku, saj se je Domen Novak najprej otresel četrtouvrščenega Nicole Concija, potem pa je padel v krizo, a vseeno uspel rešiti tretjo stopničko. 

Tadej Pogačar in Rafal Majka sta objeta prečkala ciljno črto na Veliki planini. Fotofiniš je zmago določil Majki, Pogi pa ostaja v zeleni majici. Majka ostaja na drugem mestu in Novak na tretjem v skupnem seštevku.

Vrstni red po 4. etapi

1.Pogačar Tadej    UAE Team Emirates    15:35:44
2.Majka Rafał    UAE Team Emirates    0:03
3.NovakDomen    Bahrain - Victorious    1:56
4.Albanese Vincenzo    EOLO-Kometa    2:07
5.Řepa Vojtěch    Equipo Kern Pharma    2:17

***

Spremljali smo v živo

15:00
Majka
in Pogi sta se objela in skupaj prečkala cilj. Majka je zmagovalec 4. etape. Novak je rešil tretje mesto!

14:58
Bosta Majka in Pogi objeta prečkala cilj?

14:56
​Ogromno, ogromno število gledalcev na Kranjskem Raku!

14:53
Kakšen šov bo Pogi pripravil navijačem na Veliki planini. Novak je v krizi! Še 2 km.

14:50
Samo še trije kilometri. Pred zasledovalci imata 40 sekund prednosti.

14:47
Conci
je odpadel, Novak je spredaj in lažje diha, odlično brani 3. mesto. Majka in Pogi pa daleč spredaj. Še 4 km do cilja.

14:45
Majka
in Pogačar sta sama! Spredaj seveda!

14:43
Španec Nicolau je napadel, samo Majka in Pogačar mu lahko sledita. Španec zaostaja 1:43 v skupnem seštevku. Glavnina je razpadla, še celih 5 km do cilja. Novak lovi Majko in Pogačarja.

14:42
Coba so ujeli. Spet Polanc na čelu ostankov glavnine. Novak je zraven, uspešno brani tretje mesto. Tudi mladi Gal Glivar je blizu. Danes je odličen. Še 6 km.

14:40
Ivan Cobo Cayon
 (Kern Pharma) je presenetil z napadom! Pogiju ni nevaren, saj zaostaja 46 minut v skupnem seštevku. Ves dan je bežal in še vedno ima moči za napad. Ne, ne, kmalu ga bodo ujeli. Še 8 km.

14:38
Kakšen ritem navijajo v glavnini! Tisti, ki vemo kakšen je klanec na Veliko planino se čudimo hitrosti. Prav gotovo bo to novi KOM na Stravi. Polanc še vedno vleče glavnino. Tratnik in ubežniki so ujeti! Zdaj bo šlo na novo in čisto zares. Še 10 km do cilja, 2 km do Podvolovjeka. 

14:35
Jan Tratnik
vleče za sabo 5 kolesarjev. Nihče mu ne menja. Jan Polanc pa vleče glavnino, ki zaostaja slabo minuto.

14:30
Začeli so se napadi v ostanku glavnine. Tratnik ni sam, trije koelsarji so ga prijeli, ko je dohitel ubežnike. Pol minute imajo prednosti pred zeleno majico. Viktor Potočki se dobro drži v zavetrju Tratnika. Jan Polanc zdaj vleče glavnino. Vzpon na Veliko planino se je začel! Še 14 km do cilja.

14:25
Tratnik
je ujel ubežnike. Kdo mu lahko sledi? Najverjetneje nihče ... ubežniki so preutrujeni, tudi Per in Potočki. Glavnina je pol minute zadaj.

14:21
Tratnik zdaj sam lovi ubežnike. Še 20 sekund ga loči 19 km do cilja.

14:17
Jan Tratnik
se je pognal iz glavnine v lov na ubežnike!

14:15
Zadnjih 25 km 4. etape. Leteči cilj v Ljubnem ob Savinji. Glavnina zaostaja samo še 40 sekund.

14:10
Kolesarji Bahrajna še vedno navijajo hud tempo. V glavnini je še okoli 50 kolesarjev. Ubežniki imajo le še poldrugo minuto prednosti, 27 km do konca.

14:07
Kolesarji so pravkar prečkali Gornji Grad. Še 30 km do cilja. 

14:05
Bahrajnovci drago prodajajo kožo! Devet ubežnikov ima še 2 minuti prednosti. To ne bo zadostovalo za cilj na Kranjskem Raku. Ubežniki so: David Per (Adria Mobil), Viktor Potočki (Ljubljana Gusto Santic), Umberto Marengo (Drone Hopper - Androni), Francesco Carollo (MG K Vis Colors For Peace), Samuele Zoccarato (Bardiani CSF Faizane), Lionel Taminaux (Alpecin Fenix), Xabier Mikel Azparren (Euskatel Euskadi), Ivan Cobo Cayon (Kern Pharma), Tomaž Budzinski (HRE Nazowsze Serce).

14:00
Na Črnivcu je kolesarska norišnica! Toliko navijačev ni bilo še nikjer na slovenskem touru! Kaj bo šele na cilju na Veliki planini? Glavnina se je raztrgala. Bahrain Victorious je navil tempo, zdaj sledi vratolomni spust v Gornji Grad. Mohoriču se je snela veriga! 

13:55
Kolesarji so na Črnivcu! Zdi se mi, da samo mene ni tam zgoraj! Cela Slovenija je na Črnivcu. In zdaj se bodo preselili na Kranjski Rak, koliko navijačev bo šele na cilju? Potočki je osvojil tudi tretji gorski cilj.

13:50
Vse mirno v pelotonu, razen, da je za nekatere kolesarje tempo prehud. Nihče ne napada zelene majice. Bahrajnovci so mirni, kaže, da čuvajo moči za ubranitev 3. mesta Domna Novaka. No, pomota, bahrajnovci so prevzeli čelo glavnine in navili hud tempo. 

13:45
Črnivec je na sploh zelo priljubljen klanec med slovenskimi kolesarji. Dolg je 10,6 km, povprečen naklon je 5,6-odstoten. Glavnina še vedno zaostaja za 3 minute. Ubežniki se še ne napadajo med sabo. Do cilja je 46 km.

13:42
Še prizora iz prepolne Komende.

FOTO: Dejan Javornik
FOTO: Dejan Javornik
FOTO: Dejan Javornik
FOTO: Dejan Javornik

13:40
Ubežnikom gre odlično. Povečali so prednost na 3:20. Že so na polovici klanca na Črnivec. Še 48 do cilja. 

13:35
Pred kolesarji je »hišni« klanec Tadeja Pogačarja. Črnivec je klanec, ki je bil redno vključen v njegove treninge. Če ga tekmeci ne bodo napadli, kar dvomi, na tem klancu, potem so vsi sprijaznjeni z usodo, ki jih je doletela včeraj. Do cilja je 53 km.

13:30
Per se je hitro pobral in že nadaljuje skupaj z ubežniki, ki so še vedno 3 minute pred glavnino, ki jo nadzira in vleče moštvo UAE.

13:25
David Per
se je zapletel v padec!

13:20

Domačin Tadej Pogačar v zeleni majici pozdravlja navijače v Komendi. FOTO: Dejan Javornik
Domačin Tadej Pogačar v zeleni majici pozdravlja navijače v Komendi. FOTO: Dejan Javornik

13:15
Ubežniki so že v Tunjicah. Glavnina se trga na klancu proti Vrhovljam. Povprečna hitrost današnje etape je 46 km/h!

13:10
​Komenda je danes res navdušila. Vendar glavnina drvi naprej proti Vrhovljam. Do cilja je 65 km, glavnina pa zaostaja 3 minute!

13:06
Kolesarji so že prečkali Komendo in Klanec! 

FOTO: Dejan Javornik
FOTO: Dejan Javornik

FOTO: Dejan Javornik
FOTO: Dejan Javornik

FOTO: Dejan Javornik
FOTO: Dejan Javornik

13:03
Domen Novak je pred 4. etapo izjavil, da ne bo napadal zelene majice, kajti Pogačar je dokazal, da je razred zase. Osredotočil se bo na 3. mesto. Za ovratnik mu diha Nicola Conci, ki za njim zaostaja le 15 sekund.

1. Tadej Pogačar (UAE Emirates)  11;41:58
2. Rafal Majka (UAE Emirates) + 0:07
3. Domen Novak (/Bahrain Victorious) 0:55
4. Nicola Conci (Alpecin Fenix) 1:10
5. Vincenzo Albanese (EOLO Kometa) 1:36
6. Luka Mezgec (BikeExchange - Jayco) 1:36
7. Matej Mohorič (Bahrain Victorious) 1:36
8. Davide Gabburo (Bardiani CSF Faizane) 1:37
9. Joel Nicolau Beltran (/Caja Rural - Seguros RGA) 1:43
10. Vojtek Repa (Kern Pharma) isti čas    1:43

13:00
Kolesarji bodo kmalu v Mengšu, kjer jih čaka leteči cilj. Potem sledita Komenda in Klanec. Glavnina za 9. ubežniki zaostaja 5 minut.

12:55
Komenda zdaj!

FOTO: Dejan Javornik
FOTO: Dejan Javornik

FOTO: Dejan Javornik
FOTO: Dejan Javornik

FOTO: Dejan Javornik
FOTO: Dejan Javornik

12:50
Trenutno sanje na dirki: skupina 9 ubežnikov ima že 5 minut prednosti pred glavnino. Nihče od ubežnikov ni nevaren zeleni majici za skupni seštevek. Ubežniki so: David Per (Adria Mobil), Viktor Potočki (Ljubljana Gusto Santic), Umberto Marengo (Drone Hopper - Androni), Francesco Carollo (MG K Vis Colors For Peace), Samuele Zoccarato (Bardiani CSF Faizane), Lionel Taminaux (Alpecin Fenix), Xabier Mikel Azparren (Euskatel Euskadi), Ivan Cobo Cayon (Kern Pharma), Tomaž Budzinski (HRE Nazowsze Serce). Do cilja je še 93 km.

12:45
Četrta, kraljevska etapa že poteka. Za kolesarji sta že dva gorska cilja, oba sodita v 3. kategorijo in na obeh je zmagal Hrvat Viktor Potočki (Gusto Santic Ljubljana). Glavnina zaostaja 3 minute. Kolesarji so že blizu Komende, kjer se je zbralo ogromno število gledalcev. 

Kraljevska etapa s štirimi kategoriziranimi vzponi. FOTO: Tourof sovenia.si
Kraljevska etapa s štirimi kategoriziranimi vzponi. FOTO: Tourof sovenia.si

***
Četrta, predzadnja etapa bo dokončno ustoličila najboljšega kolesarja na letošnji slovesnki pentlji. Kraljevska etapa, ki dobesedno poteka čez Pogačarjevo dvorišče.

image_alt
Tadej Pogačar gre domov v zeleni majici

Vzpon na Črnivec je klanec, ki ga je Pogi verjeteno največkrat prevozil v dosedanji karieri. To je klanec, na katerem je treniral za moč, za vzdržljivost, ko je skupaj z rogovci ponavljal nešteto klančarskih intervalov, ko so se učili spustaških prvin in še večkrat, kadar niso vedeli kam na kolo, pa so šli na Črnivec ali pač v Kamniško Bistrico, v katero se zavije spodaj levo.

Letošnja kraljevska etapa na slovenskem touru je dolga 152 kilometrov. Štartali bodo v Laškem, končni cilj pa je na Veliki planini. Vmes bodo morali opraviti s štirimi kategoriziranimi klanci in dvema letečima. Prvi klanec je vzpon na Jesenovo, dolg je le 2,8 kilometra in sodi v 3. kategorijo.

Takoj za njim sledi vzpon na Trojane, še en Pogačarjev hišni klanec. Ta je dolg le 2,4 kilometra in tudi sodi v 3. kategorijo. V Mengšu je prvi leteči cilj, potem gre karavana čez Komendo in takoj zatem čez Klanec, Pogijevo domačo vas. Karavana zatem nadaljuje čez Vrhovlje v Tunjice naprej čez Kamnik na Črnivec, ki sodi v 2. kategorijo.

S Črnivca se bodo spustili v Gornji Grad, potem sledi Ljubno ob Savinji in naprej čez Luče na Podvolovjek, Kranjski Rak Volovjek in Veliko planino, ki je ketegoriziran kot klanec 1. kategorije.

Tadej Pogačar je včeraj pokazal zakaj je najboljši na svetu. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Tadej Pogačar je včeraj pokazal zakaj je najboljši na svetu. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Po klasičnem scenariju se bodo nekateri kolesarji najverjetneje že v Laškem odločili za pobeg. Kar bo za Pogačarjev UAE, zelo neugodno, kajti imajo samo še pet kolesarjev na štartu. Če bo med ubežniki kak kolesar, ki je nevaren za skupen seštevek pa bo dan za Pogačarja še veliko težji. Bahrain Victorious se najbrž še ni vdal, imajo še popolno ekipo in danes bi mogoče lahko s številčno premočjo naredili veliko več. Lahko pa da so se po včerajšnjem prikazu moči Rafala Majke in Tadeja Pogačarja vsi ostali odločili boriti se za tretje mesto v skupnem seštevku. Med profesionalci se to redko dogaja, ampak, če se znajdejo na dirki, kjer sta dva za razred boljša, potem je mogoč tudi tak scenarij.

Razlike med prvo deseterico pred kraljevsko etapo sploh niso velike, vendar današnji štirje klanci bodo verjetno to časovno razliko močno povečali. Med deseterico je nekaj kolesarjev, ki se ne deklarirajo za klančarje in prav ti bodo zagotovo danes zelo trpeli.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine