Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Spet padec pred ciljem. Druga zmaga Philipsena

Padec na ciljni ravnini je razredčil sprinterje. Tudi Pogačar se je za las izognil padcu.
Jasper Philipsen je zmagal še drugič na letošnjem Touru. FOTO: Marco Bertorello Afp
Jasper Philipsen je zmagal še drugič na letošnjem Touru. FOTO: Marco Bertorello Afp
12. 7. 2024 | 09:05
12. 7. 2024 | 17:28
9:23

Novica dneva pred današnjo 13. etapo je bila, da je z dirke odstopil Primož Roglič. Posledice padca na včerajšnji so prehude, da bi nadaljeval z dirko po Franciji.

Današnja, hribovita in vetrovna etapa je bila na cesti veliko težja kot na papirju. Od starta do cilja so se vrstili napadi in pobegi, vendar sprinterske ekipe so tudi danes računale na sprint glavnine.

Nekaj sprinterjev je na vetru in na obeh klancih zaostalo za glavnino, nekaj pa jih je padlo na ciljni ravnini. Vseeno smo videli pravi sprinterski spektakel Z Jasperjem Philipsenom v glavni vlogi. Do živega mu ni mogel niti Wout van Aert, ki je bil danes videti v najboljšem položaju. 

Luka Mezgec se tudi danes ni dobro znašel z Michaelom Matthewsem, potem ko je že na klancih zaostal Dylan Groenewegen. Tadej Pogačar ostaja v rumenem. Danes je imel tudi nekaj sreče, saj je bil zelo blizu padcu na samem zaključku etape.  

Results powered by FirstCycling.com

 

Pogačar ima enega tekmeca in enega pomočnika manj. FOTO: Marco Bertorello Afp
Pogačar ima enega tekmeca in enega pomočnika manj. FOTO: Marco Bertorello Afp

Spremljali smo v živo


17:11
Nekaj sprinterjev je padlo v ciljni ravnini! Pogi se je rešil za las. Jasper Philipsen pa se danes ni dal. V silovitem sprintu je premagal Van Aerta. Pogačar je bil 9.

17:11
Spet padec pred ciljem. Philipsen je zmagal!

17:07
Še 3 km, Girmay je preživel ves današnji veter in klance ...

17:05
Nekaj sprinterjev ni v glavnini. Še 5 km ...

17:00
Glavnina je spet strnjena, ampak dirka postaja kaos.

16:59
Ubežniki so ujeti ... napadi se znova vrstijo, 11 km pred ciljem.

16:55
Trem kolesarjem je uspelo narediti minimalno razliko pred glavnino. Povprečna hitrost na dirki je 48 km/h!

16:50
Ubežnika sta ujeta. Vrstijo se novi napadi, 18 km pred ciljem.

16:42
Padec Rogliča pa se je dotaknil tudi njegovih bivših sotekmovalcev v Vismi Lease a bike. »Grozno je, res mi je žal za Primoža, to zanj ni prva velika smola, takšne stvari so se mu dogajale že prej. O skupni zmagi se ne bi smelo odločati na etapi, kot je bila ta,« je padec Slovenca komentiral belgijski zvezdnik Wout van Aert, ki se je v 11. etapi prav tako znašel na tleh, a ni utrpel hujših poškodb.

Športni direktor Visme Frans Maasen je bil kratek in jedrnat: »To je veliko sranje. Želimo si, da bi tudi Primož enkrat imel srečo.«

image_alt
Belgijski zvezdnik o Rogličevem padcu: Grozno je, žal mi je zanj
 

16:37
Carapaz
in Johannessen imata že pol minute prednosti pred glavnino. Še 500 metrov drugega klanca je pred njimi, 30 km pred ciljem. 

16:35
Grdo je padel na desno ramo, ki si jo je poškodoval že večkrat in so mu jo leta 2022 tudi operirali. Da je v hudih bolečinah, je bilo razvidno že iz tega, da je stežka sledil tempu svojih moštvenih kolegov, ki so poskušali poskrbeti za to, da bi v boju za vrh skupnega seštevka izgubil čim manj časa.

V cilj je vlak Red Bulla Bore Hansgrohe prikolesaril 2:27 za zmagovalcem etape Biniamom Girmayem (Intermarche Wanty) in tudi glavnimi tekmeci v boju za rumeno majico Tadejem Pogačarjem (UAE), Remcom Evenepoelom (Soudal Quick Step) in Jonasom Vingegaardom (Visma Lease a Bike). Tako je Roglič v skupnem seštevku zdrsnil na 6. mesto z zaostankom 4:42.

image_alt
Konec Toura za Primoža Rogliča

16:30
Prvi klanec je za kolesarji. Iz glavnine sta skočila Carapaz in Johannessen, imata že 16 sekund prednosti, 35 km pred ciljem. Kmalu bo na vrsti še drugi klanec.

16:25

16:20
Pogačarjeva
skupina ima še 20 sekund prednosti pred glavnino, Cavendisheva skupina zaostaja že dve minuti. Zanimivo bo videti, kdo od sprinterjev je preživel to vratolomno vožnjo na veter.

16:15
Pogačar
res nima potrpljenja. Vse kaže, da se Remca niti slučajno ne boji, da pa hoče pred Vingegaardom pridobiti vsaj nekaj sekund in to na vse možne načine. Padec v prvi skupini! Wilder je na tleh, ampak vsi nadaljujejo. Do cilja je še 45 km, sledita še dva klanca 4. kategorije. Bo Pogi napadel? Povprečna hitrost na etapi je 49,7 km/h! 

16:10
Ubežnike je ujelo 43 kolesarjev, glavnina zaostaja 52 sekund. Vsi favoriti so v Pogijevi skupini.

16:06
Pogačar
se izmenjuje na čelu prve skupine! Zakaj mu je tega treba? Res troši moči na vse možne načine ... kot, da jutri ne obstaja! Ubežniki imajo še 15 sekund prednosti.

16:05
Masaker na vetru! Vsi favoriti za skupni seštevek so v prvi skupini. Še 40 sekund prednosti imajo ubežniki. Kolesarji postavljajo ešalone ... malo pozno so se spravili to početi. 

16:00
Močan veter z desne strani je začel pihati ... glavnina je že razpadla ... rumena majica je spredaj ... uhu, tole bo pa hudo. 

15:55
Pogačar
o Rogliču ...

15:50
Ayuso
je odstopil, ker je staknil covid-19! No, upajmo, da ne pride do Pogija. Pogačar je prebolel covid tri tedne pred Tourom.

15:45
Na cesti so samo še štirje ubežniki. Zasledovalce je glavnina pogoltnila. Še minuto imajo prednosti, 67 km pred ciljem.

15:40
O Pogijevi Urški je te dni tudi veliko govora. Trenutno je 20. na ženskem Giru.

15:35

15:30
Glavnina bo kmalu ujela skupino z Mohoričem. Štirje ubežniki imajo še vedno poldrugo minuto prednosti ...

15:25
Kwiatkowski (Ineos Grenadiers), Gregoire (Groupama-FDJ), Bernard (Lidl-Trek) in Cort (Uno-X), so ubežniki, ki imajo 40 sekund prednosti pred zasledovalci in 1:21 pred glavnino. Mohorič je med zasledovalci skupaj s še 16-kolesarji.

15:20
Štirim kolesarjem je bil tempo v ubežniški skupini prepočasen, zato so se odločili za pobeg. Trenutno imajo pol minute prednosti pred 17-zasledovalci in poldrugo minuto pred glavnino, 88 km pred ciljem. 

15:15
Ubežniki imajo 95 km pred ciljem 50 sekund prednosti. Povprečna hitrost na dirki je 49 km/h! Ni vroče, 22 stopinj Celzija je, veter piha 20 km/h z desne strani v hrbet.

Iz Bore ni še nobenih novic o Rogliču.

15:10
Med ubežniki je tudi Adam Yates, zato jih glavnina ne izpusti več kot minuto. Če je to današnja taktika moštva UAE, je nadvse zanimiva. Adam v skupnem seštevku zaostaja 6:59. 

15:05
Velika skupina, v kateri je 21 kolesarjev, ima minuto prednosti pred glavnino. Kmalu po startu je odstopil tudi Ayuso. Ne vemo še, kaj je vzrok, najbrž je tudi on zbolel. Med ubežniki je tudi Mohorič.

15:00
Trinajsta etapa Toura že poteka. Žal nadaljujejo brez Primoža Rogliča, ki je zaradi posledic poškodb, ki jih je staknil ob včerajšnjem padcu, odstopil. 

Profil 13. etape. FOTO: Letour.fr 
Profil 13. etape. FOTO: Letour.fr 

Že tretjič zapored se je Tour de France za Primoža Rogliča končal predčasno. Iz njegove ekipe Red Bull Bora Hansgrohe so sporočili, da so se po temeljitih zdravniških pregledih po grdem padcu v 12. etapi odločili, da 34-letni Kisovčan ne bo nadaljeval dirke.

Več sledi.

image_alt
Konec Toura za Primoža Rogliča

Hribovita, 13. etapa od Agena do Paua, je dolga 165. Najtežji del kolesarje čaka na zadnjem delu etape.Včeraj je bil najtežji del etape na prvem delu, danes je obratno. Karavana se na današnji, 13. etapi premakne iz Agena proti vznožju Pirenejev. Mesto Pau bo Tour gostilo že 64.

image_alt
Girmay dosegel hat-trick. Roglič zaostal več kot dve minuti

Dva gorska cilja 4. kategorije sta videti nezahtevna, vendar je etapa posuta tudi z nekategoriziranimi klanci, ki bodo v prid pobegu večje skupine kolesarjev.

Včeraj ubežnikom ni uspelo, sprinterske ekipe so imele prevelik interes za etapno zmago. Danes bo najverjetneje podoben scenarij. Najprej bomo gledali dirko med ubežniki in potem sprinterski obračun. Iz Bore še ni informacij o zdravstvenem stanju Primoža Rogliča.

 

Results powered by FirstCycling.com

 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine