Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Girmay dosegel hat-trick. Roglič zaostal več kot dve minuti

Tadej Pogačar je že na začetku današnje etape občutil trdoto francoskega asfalta. Roglič pa je padel na zaključku etape.
Girmay dosegel še tretjo etapno zmago na letošnjem Touru. FOTO: Thomas Samson Afp
Girmay dosegel še tretjo etapno zmago na letošnjem Touru. FOTO: Thomas Samson Afp
11. 7. 2024 | 09:26
11. 7. 2024 | 17:32
9:21

Primož Roglič je zaradi padca padel na 6. mesto! V skupnem seštevku zaostaja 4:42 za rumeno majico. Zanj usoden je bil padec 12 kilometrov pred ciljem. V cilj je prišel 2:27 za zmagovalcem.

Kaže, da je bolečina velika, saj kljub štirim pomočnikom niso več mogli kolesarji Bore ujeti glavnine vse do cilja. Še en slab dan za Rogliča na Touru.

Sprinter Biniam Girmay pa se je veselil še tretje etapne zmage na dirki. V zaključnih metrih je bil najhitrejši, premagal je Van Aerta in Demara. 

Nesrečni Primož! FOTO: Marco Bertorello Afp
Nesrečni Primož! FOTO: Marco Bertorello Afp

FOTO: Marco Bertorello Afp
FOTO: Marco Bertorello Afp

 

Spremljali smo v živo

17:06
Girmay
dosegel hat-trick! Ja, ja, Roglič je padel na desno ramo, zdaj vidimo, strgan rokav, krvava rama, ne, ne, ne ... ah, saj to ni mogoče ... zaostal je več kot dve minuti! 

Results powered by FirstCycling.com

17:04
Ne, Roglič nima strgane majice, kaže, da je bil samo vpleten v padec, da se ni mogel izogniti kolesarjem na tleh ... vendar ni še jasno, zakaj tak zaostanek! Verjetno okvara na kolesu ... še 2 km, on pa zaostaja 2 minuti! Ajajajaj ....

17:02
Ne morem razbrati, ali ima Roglič strgan dres na hrbtu ali ne ... kakorkoli, skupaj s pmočniki lovi glavnino, še 4 km do cilja, zaostajajo 1:39! Ah, ta človek res nima sreče ...

16:59
Tratnik vleče glavnino na vso moč, Roglič zaostaja poldrugo minuto, vendar je v skupini s še 26-kolesarji!

16:58
Roglič
že lovi glavnino s pomočjo pomočnikov! Zaostaja 1:15 ... nismo točno videli, kaj se je zgodilo ... ni videti, da bi padel, samo ni mogel mimo kolesarjev na tleh, ampak zakaj toliko zaostaja? Ne vidim, da bi imel strgan dres ... 

16:55
Tekma za zeleno majico je bolj tesna kot za rumeno.  Hud padec v glavnini, Roglič je vmes!

16:50
Tudi Marjeta in Mirko sta na Touru.

16:45
Danes navijamo za Bauhausa. Groenewegen že ima eno zmago, privoščimo jo še kolesarjem Bahrain Victoriousa.

16:41
20 km pred ciljem je glavnina strnjena. Mohorič se vozi pet metrov pred glavnino ...

16:36
Mezgeca
in Mohoriča čaka še veliko dela. Mezgec bo pomagal do zmage Groenewegenu, Mohorič Bauhausu, ki kot kaže ni odpadel na klancih.

16:31
Glavnina je strnjena. Kolesarji odštevajo zadnje kilometre. Še 27 jih je ostalo do ciljnega sprinta. Nihče ne napada. Še enkrat bomo videli sprint glavnine. 

16:26

16:22
Povprečna hitrost na današnji etapi je 47 km/h! Še 35 km do cilja.

16:17

16:13
Ubežnike so ujeli 40 km pred ciljem!

16:12
Na Touru vseh Tourov so bili pred startom tudi štirje izraziti favoriti. Na cilj so prišli trije ...

16:10
Favoriti za današnjo etapno zmago so: Biniam Girmay, Arnaud De Lie, Jasper Philipsen, Wout van Aert, Mathieu van der Poel, Michael Matthews, Paul Lapeira, Marijn van den Berg, Matej Mohorič, Magnus Cort, Alberto Bettiol, Stephen Williams, Romain Grégoire ... 

16:05
Še trije ubežniki so slabo minuto pred glavnino: Jonas Abrahamsen (Uno-X), Quentin Pacher in Valentin Madouas (Groupama-FDJ).

16:00
Rogličev včerajšnji spodrsljaj ...

15:55
»To je bil zelo dober dan, naša ekipa je opravila izjemno delo. Na Peyrolu sem se počutil zelo dobro in napadel. Na drugem klancu je bil Jonas zelo močan in me je ujel. Zdaj vidimo, da gre za pošten dvoboj, da je tudi on v izvrstni formi. Premagal me je, čeprav sem dobro šprintal. Bil je zelo težak dan, a sem užival v njem. Naj se Tour nadaljuje v tem slogu,« je povedal Pogačar, potem ko je 30. v karieri oblekel rumeno majico, v kateri zdaj vodi 1:06 pred Evenepoelom, 1:14 pred Vingegaardom in 2:15 pred Rogličem.

image_alt
Pogačarjev peklenski načrt brez zmage, Rogličeva dvojna sreča v nesreči

15:50
Ubežniki se ne predajo. Še vedno so minuto pred glavnino, 60 km pred ciljem.

15:45

15:40
70 km pred ciljem imajo ubežniki še minuto prednosti.

15:35
Letošnji Tour postaja vse bolj podoben tistemu iz leta 1989, ki velja za najbolj napetega v zgodovini dirke. Tudi takrat so bili štirje izraziti favoriti za skupno zmago in tudi takrat, pravzaprav je bil takrat na zadnje, kronometer na zadnji etapi.

15:30
Po včerajšnji tako težki etapi, tudi današnja ni lahka, čez dva gorska cilja so morali, in še kopico nekategoriziranih klancev, vseeno, trenutna hitrost na dirki je 47 km/h! Neverjetni so! 

15:25
Ubežniki: Jonas Abrahamsen (Uno-X), Anthony Turgis (Uno-X), Quentin Pacher in Valentin Madouas (Groupama-FDJ) imajo še vedno poldrugo minuto prednosti, 80 km pred ciljem. No, da imajo v Bahrainu covid, so še nepotrjene govorice. 

15:20
O včerajšnji etapi se še vedno veliko govori. Res težko dojamemo, da je Pogi izgubil sprint proti Vingegaardu. Tega res ni nihče pričakoval. Čudno je že, da se je Vingegaard sploh lotil sprinta. Veliko je še govora o Rogliču, ki je bil spet na tleh. K sreči se ni hudo poškodoval, a odrgnine so neprijetne in zelo moteče na kolesu. Še najbolje jo je odnesel Remco, ki je še vedno največja uganka, vidi se, da dirka z načrtom.

15:15
Covid še naprej reči kolesarje Bahrain Victoriousa. Včeraj je odstopil Fred Wright, danes pa Pello Bilbao!

15:10
Na begu so: Jonas Abrahamsen (Uno-X), Anthony Turgis (Uno-X), Quentin Pacher in Valentin Madouas (Groupama-FDJ), poldrugo minuto prednosti imajo 90 km pred ciljem.

15:05

15:00
Današnja, hribovita etapa se je začela dramatično. Pogačar se je zapletel v padec. Zamenjal je kolo in nadaljeval. Kot kaže ni staknil poškodb. Fabio Jakobsen je odstopil z dirke!

Profil 12. etape. FOTO: Letour.fr 
Profil 12. etape. FOTO: Letour.fr 

Hribovita, 12. etapa od Aurillaca do Villeneuve-sur-Lotoma, je dolga 204 kilometrov. Še ena dolga in težka etapa predvsem za sprinterje.

image_alt
Roglič je padel, Vingegaard zmagal

Za razliko od prejšnje, je danes najtežji del, v prvi polovici etape. Tudi višincev je za polovico manj kot na 11. etapi.

V prvih 90 kilometrih dirke naj bi bili na udaru sprinterji, saj jih čaka kar nekaj vzponov. Vrh Saint-Mamet-la-Salve, jih čaka že na 11. kilometru dirke.  Dolg je 3,6-kilometra, vendar ni strm. Naslednji je  Saint-Medard-de-Presque, dolg je 4,2 km, povprečni naklon je 5,3 %.

Sledijo Cote de Rocamadour (2,1 km, 5,5 %) in Cote de Couzou (1,7 km, 6,3 %). Tudi v nadaljevanju etape je cesta vse prej, kot ravna. 

Etapa, kot je današnja, je odlična za pobeg večje skupine. Tisti, ki še računajo na skupni seštevek, bodo trpeli na prvem delu, potem bodo zagotovo varčevali z močmi za etape, ki prihajajo. 

 

Results powered by FirstCycling.com

 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine