Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Tadej Pogačar se je poigral še v šprintu navkreber

Slovenski kolesarski as je v 8. etapi Gira v kali zatrl misli tekmecev, da bi nadoknadili kaj od izgubljenega v vožnji na čas.
Tadej Pogačar se je veselil še ene prepričljive zmage na Giru. FOTO: Luca Bettini/AFP
Tadej Pogačar se je veselil še ene prepričljive zmage na Giru. FOTO: Luca Bettini/AFP
11. 5. 2024 | 16:55
11. 5. 2024 | 17:26
4:38

Kaj lahko tekmeci na Giru storijo, ko si Tadej Pogačar zaželi zmago? Ne prav veliko, po izjemni vožnji na čas v 7. etapi je simultanko uprizoril tudi v 8. etapi, prvi pravi gorski etapi 107. Gira. Ko je pospešil v zaključku ciljnega vzpona na Prati di Tivo, mu spet nihče ni mogel slediti. Prikolesaril si je tretjo etapno zmago v tem tednu in skupaj že deseto v sezoni.

Zajetna ubežna skupina je upala, da si bo na 152 km dolgi preizkušnji s skoraj 4000 višinskimi metri, v kateri je bilo ravnine le za vzorec, lahko prikolesarila nekaj dnevne slave. Vendar so imeli v Pogačarjevi ekipi UAE drugačne načrte. Očitno so želeli še dograditi to, kar je 25-letniku s Klanca nad Komendo uspelo že dan prej na uri resnice.

Na njej je ugnal tudi svetovnega prvaka Filippa Ganno (Ineos), predvsem pa se je močno oddaljil od vseh svojih tekmecev za vrh v skupnem seštevku. Vzpon na Prati di Tivo, na katerem je Pogi leta 2021 že slavil zmago na dirki Tirreno–Adriatico, je bil tako prava priložnost, da v kali zatre misli na protinapade.

Njegovi pomočniki so hitro prevzeli narekovanje tempa na čelu glavnine in ubežnikom niso dopustili več kot dobri dve minuti prednosti, na vznožju 14,6 km dolgega ciljnega vzpona s 7-odstotnim povprečnim naklonom pa je znašala le še slabe pol minute.

Nato je bilo edino vprašanje, ali bo Pogačar napadel prvi ali bo počakal na skok katerega od tekmecev in odgovoril nanj. Ob ostrem tempu, ki so ga narekovali njegovi pomočniki, ga dolgo ni bilo junaka, ki bi si drznil pospešiti še bolj.

Slaba 2 km pred ciljem se je vendarle opogumil mladi Italijan Antonio Tiberi (Bahrain Victorious). Boj za etapno zmago se je razplamtel in v njem je imel vseskozi glavno besedo Pogačar. Najprej je pokril nekaj skokov tekmecev, nato mu je na pomoč priskočil še Rafal Majka, ki mu je pripravil šprint, v katerem si je brez večjih težav prikolesaril prednost za nekaj dolžin kolesa.

Njegov prvi zasledovalec je bil Dani Martinez (Bora Hansgrohe), ki je drugi tudi v skupnem seštevku, v katerem zdaj zaostaja 2:40, Geraint Thomas (Ineos) pa 2:58.

Ni načrtoval zmage

»Nisem pričakoval zmage, tega v tej etapi nismo načrtovali, a kot ekipa smo izjemno vozili od začetka. Na zadnji klanec smo prišli z majhnim zaostankom, tudi naprej je šlo super, Majka je izjemno pripravil zadnjo akcijo. Lepo je spet zmagati na Prati di Tivo,« je v cilju povedal Pogačar, ki je pričakoval močnejši Martinezov upor v zaključku.

Profil 9. etape Gira. FOTO: Infografika Delo
Profil 9. etape Gira. FOTO: Infografika Delo

»Martinez je letos že zelo dobro šprintal, o njem sem razmišljal kot o najnevarnejšem tekmecu. Že pred tem je bilo nekaj napadov, Tiberi je pokazal, da je v formi, vendar sem imel položaj pod nadzorom,« je o razpletu še povedal Pogačar, ki je dobil etapo in vodstvo na Giru tokrat ubranil na peto obletnico prve slovenske rožnate majice. Oblekel jo je Primož Roglič, potem ko je 11. maja 2019 zmagal na uvodni vožnji na čas v Bologni. To dirko po Italiji je Roglič, ki je zmago slavil lani, po številnih težavah končal na 3. mestu.

Zaenkrat nič ne kaže, da bi lahko kdo slekel Pogačarja, pred katerim je zdaj dolga, vendar pretežno ravninska etapa s ciljem v Neaplju, najbolj južni točki letošnje dirke. »Upam, da bo sproščujoč dan, vendar je zadnjih 50 km zelo zapletenih, veliko živčnosti bo v karavani. Upam, da bomo šli čez ta del dirke brez težav, nato pa nas čaka dan premora, ki se ga zelo veselim,« se mirnega konca prvega tedna Gira nadeja Pogačar.

Results powered by FirstCycling.com

 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine