Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Še ena francoska nočna mora za Primoža Rogliča

Zasavski as je po grdem padcu v 12. etapi odstopil s Toura.
Primož Roglič je padel na desno ramo, ki so mu jo operirali leta 2022. FOTO: Marco Bertorello/AFP
Primož Roglič je padel na desno ramo, ki so mu jo operirali leta 2022. FOTO: Marco Bertorello/AFP
11. 7. 2024 | 18:18
12. 7. 2024 | 17:58
5:35

Biniam Girmay (Intermarche Wanty) je bil s svojo že tretjo zmago veliki junak 12. etape Toura, ki bi morala biti rutinska za slovenska borca za vrh v skupnem seštevku, vendar se je za Primoža Rogliča (Red Bull Bora Hansgrohe) sprevrgla v še eno francosko nočno moro. Ob zapletu 12,2 km pred ciljem, za katerega ni bil nič kriv, je grdo padel. Tako je na ravninski preizkušnji izgubil skoraj dve minuti in pol, še bolj skrb vzbujajoče pa je, da je priletel na desno ramo, ki so mu jo operirali leta 2022.

Šprinterske preizkušnje so med najbolj stresnimi za kolesarje, ki se borijo za rumeno majico, in 12. etapa je potrdila, zakaj. Iz ničesar je nastala katastrofa za Rogliča. Kolesar ekipe Astana Aleksej Lucenko je s kolesom podrgnil ob robnik, ki je ločeval dva vozna pasova, ter z desnega padel na levega, malo za tem, ko je mimo pripeljal rumeni Tadej Pogačar (UAE).

Ta se je s svojo ekipo vozil v ospredju glavnine in se izognil padcu, nekoliko bolj zadaj je bila ekipa »rdečih bikov« z Rogličem, ki je bil med osmoljenci, ki so naleteli na po tleh kotalečega Lucenka. Rogla je padel precej bolj silovito kot dan prej na izjemno zahtevni 11. etapi v Centralnem masivu. Tam zaradi pravila nevtralizacije v zadnjih 3 km ni izgubil nič dodatnega časa, tokrat je nevtralizacija veljala v zadnjih 5 km, a mu to ni pomagalo.

Stežka sledil pomočnikom

Do cilja ga je ločilo 12 mučnih kilometrov, v katerih je zrak pred njim rezala domala cela ekipa Red Bull Bora Hansgrohe, a pomočniki niso smeli na pedala pritisniti na vso moč, saj jim je 34-letni Kisovčan stežka sledil. Tedaj televizijski gledalci še niso vedeli, zakaj, saj je kamera spremljala njegov levi bok, na katerem ni bilo videti posledic padca. Posnetek z druge strani pa je razkril strgan dres na desni rami, Rogličevi »Ahilovi peti«, ki so jo morali predlani operirati po številnih padcih.

Neposredna posledica padca je, da je Roglič v cilj prikolesaril 2:27 za zmagovalcem Girmayem in vsemi velikimi tekmeci za vrh v skupnem seštevku, v katerem še naprej vodi Pogačar 1:06 pred Remcom Evenepoelom (Soudal Quick Step) in 1:14 pred Jonasom Vingegaardom (Visma Lease a Bike). Roglič je zdrsnil na 6. mesto z zaostankom 4:42.

Profil 13. etape Toura. FOTO: Infografika Delo
Profil 13. etape Toura. FOTO: Infografika Delo

Tako so se njegove sanje o rumeni majici na cilju v Nici močno oddaljile, zelo zahtevna bo že vrnitev na oder za zmagovalce. Še posebej, če bo v nadaljevanju čutil posledice padca. Spomnimo, da je Roglič lanski Tour izpustil, v letih 2021 in 2022 pa je odstopil zaradi padcev, vendar šele po tem, ko je več dni vztrajal kljub hudim bolečinam.

»Brez dvoma je poškodovan in izgubil je nekaj časa. Gotovo smo se želeli izogniti takšnemu scenariju. Zdaj imamo drugačne cilje, kot je boj za zmagovalni oder: kako je z njim in ali lahko nadaljuje dirko. Mislim, da imamo najboljšo možno zdravniško ekipo, bomo videli, kaj bo prinesla ta noč in jutrišnje jutro,« je povedal športni direktor Rogličeve ekipe Rolf Aldag.

Na padec rojaka pa se je odzval tudi Pogačar. »Slišal sem, da je za nami prišlo do padca, a je bilo takrat že zelo stresno v glavnini. Nisem imel pojma, kdo je padel, na koncu pa so nam rekli, da je padel prav Roglič. Skrušen sem, saj vem, da je bil v dobri formi in je napredoval iz etape v etapo. Gotovo bi se boril z nami do konca. Žalostno je videti, da je padel in izgubil toliko časa. Vemo, da je Primož velik borec. Upam, da se bo pobral in morda dobil vsaj katero od etap,« je povedal 25-letnik s Klanca pri Komendi.

Jutri bo na Touru na sporedu še ena šprinterska preizkušnja, nato pa bosta na vrsti dve ključni etapi v Pirenejih.

Results powered by FirstCycling.com

 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine