Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Groenewegen je na dirki po Sloveniji slavil drugič zapored

Zaključek 2. etape na dirki po Sloveniji je bil skoraj na las podoben včerajšnjem v Rogaški Slatini.
Dylanova druga zmaga zapored, že četrta na slovenskem touru. FOTO: Jože Suhadolnik
Dylanova druga zmaga zapored, že četrta na slovenskem touru. FOTO: Jože Suhadolnik
15. 6. 2023 | 08:00
15. 6. 2023 | 15:25
26:01

Tudi 2. etapo 29. dirke po Sloveniji je odločil sprinterski festival treh najboljših sprinterjev na dirki. Drugič zapored je slavil Nizozemec Dylan Groenewegen (Jayco Alula), včeraj tretji Nemec Phil Bauhaus (Bahrain Victorious) je bil danes tretji, včeraj tretji Italijan Matteo Moschetti (Q36.5 Pro Cycling Team) pa je bil danes drugi.

Etapa s startom v Žalcu in ciljem v Ormožu je bila dolga 163 kilometrov, posuta je bila s štirimi letečimi in dvema gorskema ciljema 4. kategorije.

Etapo so spet zaznamovali ubežniki, najprej jih je bežalo šest, štirje izmed njih so bili Slovenci, kar nas še posebej veseli. Bežali so: Moran Vermeulen (Team Vorarlberg), Marko Pavlič (Slovenia),  Andrea Garosio (EOLO-Kometa), Aljaž Jarc (Adria Mobil), Jaka Vovk (Kranj), Jernej Hribar (Ljubljana Gusto Santic), na polovici etape se jim je pridružil še Xabier Isasa Larranaga (Euskaltel-Euskadi).

Na prvem gorskem cilju sta napadla Moran Vermeulen (Team Vorarlberg) in Marko Pavlič (Slovenia), ostale je glavnina ujela. Potem je napadel še Vermulen, Pavlič mu ni mogel slediti, ampak tudi njega je glavnina ujela 17 kilometrov pred ciljem. 

Potem so se čez zadnji gorski cilj vrstili napadal, najbolj napadalni so bili kolesarji Bore Hansgrohe, vendar sprinterji se niso dali. Več škode v glavnini je naredil spust z Jeruzalema kot pa sam vzpon. Glavnina je razpadla na več skupinic. Sprinterji pa so v zaključku etape ponovili včerajšnji scenarij. 

V skupnem seštevku še vedno vodi Dylan Groenewegen.Najboljši Slovenec danes je bil Tilen Finkšt (Adria Mobil) na 11. mestu. V skupnem seštevku med deseterico ni še nobenega Slovenca. 

Jutri so na vrsti strmejši in daljši klanci

Jutri je na vrsti 3. etapa dolga 174 kilometrov od Grosuplja do Postojne. 

»Po štartu v Grosuplju kolesarje kmalu čaka zahteven vzpon na Rakitno, kjer lahko pričakujemo tudi resne poskuse pobegov, v kolikor se bodo pretendenti za zmago odločili za zgodnji napad. Trasa bo nato karavano pripeljala do Postojne. Sledi slikovit in zahteven krog do Ilirske Bistrice in nazaj do ciljnega mesta. Zaključek etape dovoljuje napade pretendentov za etapno in končno zmago.« So povedali organizatorji.

Zagotovo go jutri glavnina razpadla prej kot je v prvih dveh etapah. Spet bo to dan za ubežnike, ki pa se bodo pred startom morali dobro ogreti, saj jih že v uvodnih kilometrih čaka težak klanec dolg 9,2 kilometra, s povprečnim 5,5-odstotnim naklonom.

Na etapi so trije leteči in trije gorski cilji. Najtežji klanec je prav prvi na Rakitno, zadnji na Šembije sodi v 3. kategorijo, dolg je skoraj 4 kilometre.

29. dirka po Sloveniji Foto Zx
29. dirka po Sloveniji Foto Zx

***

Spremljali smo v živo

 

15:00
Skoraj kopija včerajšnjega sprinta. Groenewegen je zmagal tudi danes! Spet je Mezgec opravil ogromno delo za svojega kapetana. Moschetti danes drugi, Bauhaus tretji.

14:57
Na spustu je glavnina razpadla na več skupinic, vendar v cilju bodo zagotovo vsi skupaj ... no, razen tistih, ki so odpadli že pred zadnjim klancem čez Jeruzalem.

14:55
Ne, ne, napadi so jalovi ... videli bomo ponovitev včerajšnjega sprinta. Še 5 km.

14:52
Nekaj poskusov napadov, vendar, če sprinterji niso izpustili glavnine navkreber, je ne bodo niti navzdol. 

14:49
Kolesarji so na spustu proti Ormožu. Še vedno je v glavnini kakih 100 kolesarjev.

Občina Ormož - dežela šipona in pogač

Čarobna pokrajina, kjer se ravnica in blago hribovje, ponujata kot idealno okolje za šport, je prava oaza za človeka, ki skuša naravo doživeti tudi iz sedla kolesa. Destinacija je prepredena s tematskimi označenimi kolesarskimi potmi s pomenljivimi imeni; Kolesarska pot Jeruzalem, Kolesarska pot od buč do šipona, Sončna kolesarska pot, Medena kolesarska pot, Kolesarska pot izjemne narave in Kolesarska pot Ormoške gorice.

Kolesarske in pohodne poti vodijo skozi Jeruzalem, kraj s svetim imenom, ki je center svetovne vinske kulture.  Poti vas peljejo vse do Naravnega rezervata Ormoške lagune, kjer je raj za ornitologe, ljubitelje narave in tiske, ki iščejo mir. Družbo pticam delajo vodni bivoli, ki se prosto pasejo in so nekaj posebnega.  Poti pripeljejo mimo gradov, muzejev, ki vabijo v svoj objem, mimo kleti, v katerih dozorevajo odlična vina in zaustavijo ob odličnih gostilnah in turističnih kmetijah, ki vabijo na odlično kulinariko.

14:45
Zadnji klanec na 2. etapi ni naredil veliko škode v glavnini. Vsi sprinterji so preživeli ... še 13 km do cilja.

14:40
Kolesarji so na zadnjem današnjem klancu ... Kolesarji Bore so najbolj napadalni ...

14:35
Zadnji klanec na današnji, drugi etapi je dolg ​4,7 kilometra, s povprečnim 2,8-odstotnim naklonom. 

14:30
Zadnjih 25 km dirke. Samo še pol minute prednosti Vermeulena ...

14:25
Moran Vermeulen (Team Vorarlberg) še vedno solira in še vedno ima 50 sekund prednosti 28 km pred ciljem.

14:21
Moran Vermeulen (Team Vorarlberg) se je otresel Marka Pavliča. Samo še en ubežnik je na dirki!

Gorišnica je gručasto naselje na Ptujskem polju ob magistralni cesti Ptuj–Ormož.

Na rodovitni ravnici med naselji prevladujejo obdelovalne površine z njivami in travniki. Prav naša dragocena rodovitna prst nam poleg ostalih bogastev, s katerimi nas vsako leto obdaruje, daje še prav posebno bogastvo – Ptujski lük. Proti vznožju in na južnih obronkih Slovenskih goric uspeva žlahtna vinska trta, zato se lahko pohvalimo tudi z vrhunskimi vinogradniki in vini. 

V sami sredini naše občine je Dominkova domačija, ki je po mnenju strokovnjakov Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije najstarejša v celoti ohranjena hiša, grajena v panonskem stilu.

Prav poseben pečat v naši občini še prav gotovo dajeta tudi šport in športna aktivnost, ki sta nepogrešljiv del našega vsakdana. Da šport našim občanom pomeni pomembno obliko sprostitve, potrjuje veliko športnih društev, ki so zelo aktivna in uspešna. Med drugim so to Kolesarski klub Muretinci, Športno društvo Gorišnica, Šola nogometa Gorišnica, Rokometno društvo Moškanjci-Gorišnica, Judo klub Gorišnica, ribiški klubi, šahovski klub …

Pohvalimo se lahko z na novo zgrajenim športnim parkom s travnatim nogometnim igriščem, ki ga obdajajo atletska steza, pomožno igrišče, fitnes na prostem, otroška igrala, košarkarsko igrišče … in predstavlja srčico športnega udejstvovanja v občini Gorišnica.

14:20
Ubežnika se ne predata, le še minuto imata prednosti pred glavnino, 35 km pred ciljem. Jasno je, da tudi danes ubežnikom ne bo uspelo presenetiti sprinterjev. Najbrž se bo vse odločilo na gorskem cilju čez Jeruzalem.

14:15

14:10
Moran Vermeulen
(Team Vorarlberg) in Marko Pavlič (Slovenia) sta sama v ospredju dirke, ostali ubežniki so bili ujeti.

14:08
Na dirki po Švici, ki prav tako poteka danes, so se kolesarji peljali mimo najbolj znanega hotela v kolesarskem svetu.

14:05
Trenutno stanje na dirki: Imamo dva ubežnika: Moran Vermeulen (Team Vorarlberg) in Marko Pavlič (Slovenia), imata 25 sekund prednosti pred: Andrea Garosio (EOLO-Kometa), Aljaž Jarc (Adria Mobil), Jaka Vovk (Kranj), Jernej Hribar (Ljubljana Gusto Santic) in Xabier Isasa Larranaga (Euskaltel-Euskadi), in 2:40 pred glavnino, 47 km pred ciljem.

Cirkulane

Občina Cirkulane spada v prelepo slovensko pokrajino, imenovano Haloze, ki se delijo na gozdnate in vinorodne. Cirkulane so del vinorodnih Haloz. Skozi občino teče potok Bela s svojimi pritoki. Razgibano reliefno pokrajino s čudovitimi razgledi nad reko Dravo sestavlja 13 naselij. Občina zajema površino 32 km2, v njej prebiva 2.374 prebivalcev. Zgodovina Cirkulane je tesno povezana z gradom Borl, ki se nahaja na skali nad reko Dravo.

Grad Borl, spomenik državnega pomena in biser vzhodnoevropske kulture,  naj bi nastal  v 11. stoletju in je ena od najlepših vstopnih točk v Haloze. Grad Borl je delno obnovljen z viteško dvorano, na gradu je razstava »Interpretacijski center Drave«. Čeprav je grad le delno obnovljen, je želja širšega okolja celovita obnova gradu Borl, ki bi postal nosilec razvoja turizma v prihodnje. Kar štiri cerkve krasijo pobočja; farna cerkev Sv. Barbara,  Sv. Katarina, Sv. Elizabeta in božjepotna cerkev   Sv. Ana.

Na čudoviti lokaciji v centru Cirkulan, tik ob cerkvi Sv. Katarine, je od leta 2021 urejen Park etnografske dediščine. Prostor je namenjen kulturno- izobraževalnim dogodkom.  V centru Cirkulan se nahaja Športni park z atletsko stezno, nogometnim igriščem, igriščem odbojke... zraven naše osnovne pole pa še fitnes na prostem. Zaposlitev v urejeni poslovno ekonomski coni najde veliko število domačinov.

Navdušeni smo, da bo letošnja kolesarska dirka potekala tudi po naši občini Cirkulane. Vsem udeležencem želimo uspešno dirko, obiskovalcem veliko lepih trenutkov, vse pa vas vabimo, da nas obiščete tudi v prihodnje.

14:00

Ubežnika Pavlič in Vermeulen sta šte vedno sama v ospredju dirke, 50 km pred ciljem.


Videm pri Ptuju

Občina Videm leži na južnem robu Dravskega polja, na obeh straneh Dravinje, kjer se Haloze približajo rokavom reke Drave in spada v Podravsko regijo.

Površina občine meri 80,2 km2 in ima okoli 5.600 prebivalcev. Središče občine je Videm, ki je gručasto naselje, večinoma na levem bregu Dravinje. Danes ima kraj videz močno urbaniziranega naselja, v katerem stari kmečki domovi izginjajo in jih nadomeščajo nove, moderne zgradbe. Kraj je dobil ime po župnijski cerkvi sv. Vida, ki je bila zgrajena že v času romantike in se prvič omenja leta 1320. 

Ravnica Dravskega polja ponuja ugodne možnosti za poljedelstvo in živinorejo, medtem ko se prebivalci gričevnatih Haloz ponašajo s pridelavo kakovostnih in nagrajenih vin. Lepote narave, ostanki kulturne, etnološke in etnografske dediščine ter mnoge turistične znamenitosti in posebnosti pa so največje bogastvo občine.

Večje industrije v občini ni, dokaj dobro pa sta razvita podjetništvo in drobno gospodarstvo, predvsem na področju trgovine, storitev in gostinstva. Turizem na območju občine je ena od gospodarskih panog, od katere si občina v prihodnje veliko obeta.

Občina Videm se ponaša z bogato športno zgodovino. Zaradi neokrnjene narave, njene lepote in razgibanosti terena ponuja najrazličnejše možnosti za različne športne dejavnosti.

Z obiskom Kolesarske dirke po Sloveniji 2023, želimo našo občino še bolj približati kolesarjem. Naši kraji ponujajo veliko izbiro poti, bodisi po ravninskem, kakor tudi hribovitem delu občine, ki si jih lahko tako ljubiteljski kakor tudi zagriženi kolesarji sproti prilagajajo

13:55
Moran Vermeulen (Team Vorarlberg) in Marko Pavlič (Slovenia) sta napadla med ubežniki!

13:53

13:47
Leteči cilj v Kidričevem je dobil Španec Xabier Isasa Larranaga (Euskaltel-Euskadi), Jarc je bil drugi in Vovk tretji.

Kidričevo
Dobrodošli v občini Kidričevo, podravski prestolnici najlepših ravnic. Tam dol na ravnem polju, kjer je nastala tudi istoimenska pesem, se razprostira pokrajina.  Skoraj neskončna. Zeleni travniki in gozdovi, ki segajo v daljavo, so prepleteni s polji žita in drugih poljščin, ki se zibajo v vetru. Čuti se svež veter, ki počasi piha čez polje in značilno diši po naravi. Zdi se, da čas teče počasi, vendar je hkrati poln življenja. To je kraj, kjer narava in človek sodelujeta, da ustvarjata bogato in rodovitno zemljo in kjer človek  lahko doživi veličino domačnosti v doživetjih, športnih aktivnosti, muzejih in  kulinaričnih dobrotah. 

Ob letošnji kolesarski dirki  po Sloveniji vas  na ravno polje  vabijo številne  nove kolesarske  poti in nov Wake park Green lake, kjer se lahko preizkusite v  deskanju na vodi.

Dobrodošli na Ravnem polju! 

13:45
Vovk
in Hribar sta najmlajša med ubežniki, še vedno sta v kategoriji U23, drugi so vsi starejši. Torej, odličen uspeh mladcev, da jima je uspelo danes biti med ubežniki. To je tudi edini cilj pravzaprav mladih kolesarjev na takih dirkah, kot je dirka po Sloveniji. 

13:40
Na begu je sedem kolesarjev: Andrea Garosio (EOLO-Kometa), Aljaž Jarc (Adria Mobil), Jaka Vovk (Kranj), Jernej Hribar (Ljubljana Gusto Santic), Moran Vermeulen (Team Vorarlberg), Marko Pavlič (Slovenia) in Xabier Isasa Larranaga (Euskaltel-Euskadi), njihova prednost pred glavnino znaša poldrugo minuto, 60 km pred ciljem. Igra mačke z mišjo, je to. In najbrž bomo to gledali vse do zadnjih 30 kilometrov.

13:35
Xabier Isasa Larranaga
(Euskaltel-Euskadi) je sam ujel vse ubežnike in takoj sprintal za leteči cilj, vendar mu ni uspelo zmagati. Jarc je bil drugi na letečem cilju v Majšperku.

Majšperk
V ponos nam je, da lahko prvič gostimo kolesarsko dirko po Sloveniji in z njo tudi vse vrhunske kolesarje. V občini Majšperk, so neokrnjena narava in kulturne znamenitosti krajev srce turistične ponudbe. Številne označene pohodniške, sprehajalne in kolesarske poti omogočajo obiskovalcem, da od blizu začutijo našo pokrajino. Pohvalimo se lahko s športnim parkom, ki zajema nogometno igrišče, pomožno nogometno igrišče, igrišče za tenis, skvoš igrišče, fitnes dvorano, »cage ball«, »pump track« poligon, skejt park in manjši zip-line.

V letošnjem letu se zaključuje gradnja regionalnih kolesarskih povezav za zagotavljanje trajnostne mobilnosti, ki predstavlja veliko dodano vrednost tudi na področju turizma. Med drugim v občini nudimo izposojo električnih koles, s pomočjo katerih postane razgibani haloški relief še privlačnejši. K sprostitvi vaših misli, ob moči voda, vabi Sestrško jezero s svojo biotsko raznovrstnostjo in reka Dravinja z aktivnostmi na ali ob reki.

Največja znamenitost občine je več kot 600-let stara bazilika Marije Zavetnice na Ptujski Gori. Štejejo jo za enega najlepših primerov evropske visoke gotike.

Pestrost izbire vabi k obisku in doživetjem občine Majšperk.

13:30
Andrea Garosio
(EOLO-Kometa) je edini ubežnik, ki dirka za ekipo Pro kategorije, ostali so vsi iz kontinentalnih ekip.

13:25

13:20

Kateri tuji kolesar je pustil največji pečat na dirki po Sloveniji? V njeni 30-letni zgodovini so k nam prihajala številna zveneča imena, tudi Dylan Groenewegen, ki je danes slavil svojo tretjo zmago v Rogaški Slatini, vendar nobeno ni bilo tako uspešno kot Diego Ulissi. Izkušeni Italijan je v dresu ekipe UAE začel svoj osmi »slovenski tour«, na katerem je že slavil dve končni in štiri etapne zmage. V naslednjih dneh bo poskušal še obogatiti to bero in uživati v slovenski družbi.

image_alt
Pogačar in Roglič sta vas ponesla v neslutene višave

13:15
Ubežniki:  Andrea Garosio (EOLO-Kometa), Aljaž Jarc (Adria Mobil), Jaka Vovk (Kranj), Jernej Hribar (Ljubljana Gusto Santic), Moran Vermeulen (Team Vorarlberg), Marko Pavlič (Slovenia), so povečali prednosti. Zasleduje jih Xabier Isasa Larranaga (Euskaltel-Euskadi), ki za njimi zaostaja minuto, pelotona pa že poltretjo minuto.

13:08
80 km pred ciljem, ubežni sekstet malica kar na kolesu. Glavnina jih ima na muhi, malce manj kot dve minuti so za ubežniki. 

13:04
Vsi kolesarji so že prečkali prvi gorski cilj. Še vedno bežijo: Andrea Garosio (EOLO-Kometa), Aljaž Jarc (Adria Mobil), Jaka Vovk (Kranj), Jernej Hribar (Ljubljana Gusto Santic), Moran Vermeulen (Team Vorarlberg), Marko Pavlič (Slovenia), pred glavnino imajo 1:55 prednosti.

Štore

Ponosni smo, da bo tudi letošnja dirka Po Sloveniji potekala skozi naše kraje, ki s svojo bogato železarsko tradicijo, izjemno kulturno dediščino in pristno kulinarično ponudbo, vabijo medse. 

Naši občani pustijo pečat pristnosti in gostoljubnosti. Neokrnjena narava in zeleni odtenki naših gričev vzbujajo željo po gibanju in novih doživetjih. Vi, izletniki, turisti, pohodniki in kolesarji, pa ste tisti, ki nam pomagate pisati nove, uspešne zgodbe in ste tisti, ki nam dajete navdih, da se razvijamo in postajamo boljši.

12:58
Za skupni seštevek samo Vovk in Hribar nista nevarna, prvi zaostaja več kot 10 minut, drugi več kot 15 minut. Ostali štirje so včeraj prišli v cilj s prvo skupino. In to je tudi razlog, da jih peloton ne izpusti izpred oči za več kot dve minuti.

12:55
Ubežniki med katerimi so tudi štirje Slovenci, so še vedno 2 minuti pred glavnino. Pravkar so na prvem kategoriziranem klancu današnje druge etape.

Prebold
Prebold je s svojo lego na južnem robu Savinjske doline in severnih pobočij Zasavskega hribovja idealno izhodišče za številne zanimive pohodniške, planinske in kolesarske poti. Skupaj s kampoma Dolina in Park, postajališčem za avtodome, Hotelom Prebold, zasebnimi nastanitvami  in glampingom pa predstavlja odlično lokacijo za športne priprave in raziskovanje neokrnjene narave.

Med številnimi kolesarskimi in planinskimi potmi, ki vodijo po hribovitih krajih nad Preboldom, lahko pod vznožjem Mrzlice s Homa ali Golave občudujete edinstveno favno in floro ter uživate v razgledih Savinjske doline z nasadi hmelja in celo Kamniško Savinjskih Alp v ozadju. V poletnih dneh se osvežite v Bazenu Prebold.

Za tiste dni, ko nam ponagaja vreme ali nas premaga utrujenost, pa je obisk Muzejske zbirke Prebold skozi čas ali drugih znamenitosti dobrodošla popestritev in zapolnitev aktivnosti vsakega obiskovalca.

Vabljeni v zelenje Savinjske doline,  kjer se prepletajo  narava, užitek  in dobro počutje.

12:50
Kolesarji se približujejo prvemu gorskemu cilju na 2. etapi. Klanec na Stoperce je dolg 3 km, 5.4- odstoten je povprečni naklon.

12:45
Druga etapa je že v teku. Že se je oblikovala ubežniška skupinica v kateri so: Andrea Garosio (EOLO-Kometa), Aljaž Jarc (Adria Mobil), Jaka Vovk (Kranj), Jernej Hribar (Ljubljana Gusto Santic), Moran Vermeulen (Team Vorarlberg), Marko Pavlič (Slovenia).

Njihova trenutna prednost je 2:30, 100 km pred ciljem.

Tudi danes na kratko predstavljamo kraje skozi katere poteka slovenski tour.

Zlata je vreden vsak košček neokrnjene narave, ki ga še lahko najdemo. Žalec je poln zgodb, ki jih govori narava, človek pa jih je zapisal. Radovedno se podajte po naših učnih poteh in obiščite sanjske kotičke, sami ali v družbi.  Žalec je bil zaradi svoje lege že od nekdaj pomembna postojanka, kar se odraža v pestrosti kulturnih in zgodovinskih znamenitosti.

V Žalcu je veliko možnosti za aktivno preživljanje prostega časa: pohodništvo, plezanje, kolesarjenje, jezdenje konj, ribolov, tematske in sprehajalne poti. Veliko doživetij vas čaka pri nas, možnosti, da pozabite na vsakdan in si spočijte v zavetju zelene doline, v objemu zelenega zlata, obdane s prijaznimi ljudmi.

V Spodnji Savinjski dolini, v objemu zelenega zlata, so najlepša doživetja vselej na dosegu – noge! Ko hočete na obiskati hmeljišča in znamenitosti Žalca, sedite na kolo. Lahko je kakršnokoli - tudi električno! Ko hočete preizkusite lastne moči, sedite na cestno kolo in se poženite po kar 19 dobro označenih kolesarskih cestnih poteh, dolgih do 50 kilometrov in z višinskimi razponi do več kot 600 metrov. Ko je vaša izbira gorsko, treking ali turno kolesarjenje, se podajte proti Slovenski turnokolesarski pot. Najdaljša tovrstna vezna pot v Evropi, dolga kar 1800 kilometrov, ima eno od svojih sicer kar 109 kontrolnih točk tudi v koči na Mrzlici – enem od vrhov nad Savinjsko dolino.

Fontana piva je poklon hmeljarski dediščini Spodnje Savinjske doline in Žalca, ki je središče hmeljarstva v naši državi. Slovenija je tudi peta največja proizvajalka hmelja na svetu, hmelj pa je tista »začimba«, ki daje pivu okus in prepoznavno noto.

V Žalcu smo želeli obstoječo zgodovino povezati s sedanjostjo in postaviti temelje zanimive turistične zgodbe za prihodnost.

Žalec in okolica

Vabljeni k obisku drugih znamenitosti kot so Ekomuzej hmeljarstva inh pivovarstva Slovenije, Rimska nekropola  in  Jama Pekel v Šempetru. Zanimiv je tudi sprehod po mestu Žalec. Vabimo vas tudi k ogledu Dvorca Novo Celje ali k obisku krajinskega parka Ribnika Vrbije.

29. dirka po Sloveniji Foto Zx
29. dirka po Sloveniji Foto Zx

***

Druga etapa od Žalca do Ormoža je dolga 163 kilometrov. Na etapi so štirje leteči in dva gorska cilja četrte kategorije. Še en dan za sprinterski obračun, če bo sprinterjem le uspelo premagati 4,7 kilometra dolg klanec v Jeruzalemu s povprečnim 2,8-odstotnim naklonom. 

Tako je bilo v prvi etapi

image_alt
Mezgec serviral zmago Groenewegnu

Včeraj smo videli, da je imela večina sprinterjev precejšnje težave čez edini kategorizirani klanec četrte kategorije, vendar je prav vsem uspelo ujeti glavnino po klancu navzdol. Nekako podoben razplet lahko pričakujemo tudi danes, saj so kakovostne razlike med moštvi na letošnji slovenski pentlji izredno velike.

Druga etapa bo prav tako spet priložnost za ubežnike, ki bodo prav gotovo vseskozi poskušali z napadi že na samem začetku etape. Napadali in svojo priložnost bodo iskali kolesarji kontinentalnih moštev, za katere je to edina možnost, da se pokažejo na dirki. Ekipe World Tour jih bodo najbrž spet izpustile v beg, vendar jih bodo celotno etapo tesno nadzorovale, saj ne bodo dovolile, da bi ostali brez etapnega plena. 

Včerajšnji zaključek v Rogaški Slatini. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Včerajšnji zaključek v Rogaški Slatini. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Včeraj smo videli točno tak razplet, ubežniki so bili večji del etape na varni razdalji, ki se je vse bolj topila proti koncu etape v Rogaški Slatini. Na samem zaključku so nekateri kolesarji iz Pro moštev poskušali presenetiti kolesarje, ki so prišli po etapne zmage in seveda zmago v skupnem seštevku.

Tako je to, če na isti dirki dirkajo kolesarji najvišje kategorije, torej kolesarji iz World Tour, Pro in Continentalovih ekip. To je v prenesenem smislu enako, kot bi na enem turnirju igrali nogometaši prve, druge in tretje lige. Zakaj svetovna kolesarska zveza UCI dovoljuje tak sistem dirkanja, pa je seveda druga tema.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine