Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Mezgec serviral zmago Groenewegnu

Dylan Groenewegen (Jayco Alula) je še tretjič slavil etapno zmago v Rogaški Slatini.
Nizozemec Dylan Groenewegen (Jayco Alula) je prvi mož v zelenem na letošnji dirki po Sloveniji. FOTO: Jože Suhadolnik
Nizozemec Dylan Groenewegen (Jayco Alula) je prvi mož v zelenem na letošnji dirki po Sloveniji. FOTO: Jože Suhadolnik
14. 6. 2023 | 09:36
14. 6. 2023 | 16:47
25:32

Kazalo je že, da si bodo danes šprinterji v Rogaški Slatini obrisali pod nosom, a sta potem v zadnjih metrih, ne kilometrih, vajeti prevzela najprej Matej Mohorič, ki je najbolj pripomogel, da so ujeli tri ubežnike, in potem še Luka Mezgec, ki je svojega aduta potegnil skoraj do ciljne črte.

Prva etapa ni bila samo tipanje tekmecev, ampak že pravi sprinterski obračun. Etapa od Celja do Rogaške Slatine je bila dolga 188,6 kilometra. Minila je po pričakovanjih; videli smo obračun dveh najboljših šprinterjev na letošnji pentlji, zmagal je Dylan Groenewegen, ki je bil za nekaj centimetrov hitrejši od Phila Bauhausa.

Dirko so zaznamovali štirje ubežniki, med katerimi sta bila dva Slovenca. Andrea Garosio (Eolo-Kometa), Boštjan Murn (Adria Mobil), Teo Pečnik (Kranj) in Tomaš Kalojiros (RRK Group - Pierre Baguette - Benzinol), niso imeli nikoli več kot štiri minute prednosti. Vztrajali so do edinega gorskega cilja na Žičko Kartuzijo, kjer je najprej odpadel Teo Pečnik. 

Dylan Groenewegen tretjič prvi v Rogaški Slatini. FOTO: Jože Suhadolnik
Dylan Groenewegen tretjič prvi v Rogaški Slatini. FOTO: Jože Suhadolnik

Murn ostal brez rdeče majice

Trije ubežniki so nadaljevali sami do predzadnjega, drugega, letečega cilja v Šentjurju. potem pa je Boštjan Murn napadel in s solo vožnjo osvojil še maksimalne točke in nekaj bonifikacijskih sekund na zadnjem letečem cilju v Šmarju pri Jelšah. Vendar tudi to ni bilo dovolj, da bi jutri nosil rdečo majico, kajti zmagovalec etape je dobil kar 25 točk.

Ko je glavnina ujela še Murna so se vrstili napadi tistih kolesarjev, ki nimajo v šprinterskem obračunu za zmago v etapi nobenih možnosti. 

V zaljučku etape je še najbolje kazalo trem kolesarjem: Alessandro Tonelli (Green Project-Bardiani CSF-Faizane) se je priključil Alessandru Fedeliu (Q36.5 Pro Cycling Team) in Lucasu Erikssonu (Tudor Pro Cycling Team). Dva kilometra pred ciljem je že skoraj kazalo, da jim bo uspelo presenetiti šprinterje, a kot rečeno, Matej Mohorič je bil tisti, ki je glavnino, oziroma kar je ostalo od nje, potegnil do ubežnikov. Šprinterski obračun se je zgodil le med dvema kolesarjema, saj je tretji Matteo Moschetti (Q36.5 Pro Cycling Team) že zaostal za več, kot eno celo kolo. 

Najboljši Slovenec v 1. etapi je bil Anže Skok (Ljubljana Gusto Santic), na 12. mestu. Zeleno majico vodilnega v skupnem seštevku pa je oblekel Nizozemec Dylan Groenewegen (Jayco Alula).

Luka Mezgec je v cilju izjavil, da z Dylanom nista nič paničarila, da sta bila samozavestna in sta zato maksimalno dobro izpeljala zaključek prve etape. Dodal je še, da je bila etapa izjemno težka in hitra, da jih je zdelovala tudi vročina.

Groenewegen bo tudi v 2. etapi favorit za zmago

Taka so naša predvidevanja, saj je 2. etapa prav tako kot prva namenjena sprinterjem kova Groenewegen in Bauhaus. Dolga je 163 kilometrov, start je v Žalcu, cilj pa v Ormožu. Na etapi so štirje leteči in dva gorska cilja.

Predvsem drugi gorski cilj v Jeruzalemu bo največja ovira za nosilca zelene majice Groenewegna. Klanec je dolg 4,7 km, povprečen naklon pa je 2,8 odstoten. Dovolj težak za klasične sprinterje.

V drugi etapi bodo kolesarji prečkali naslednje kraje: Žalec, Prebold, Štore, Majšperk, Kidričevo, Videm pri Ptuju, Cirkulane, Gorišnica in Ormož 

Druga etapa bo prav tako spet priložnost za ubežnike, ki bodo prav gotovo vseskozi poskušali z napadi že na samem začetku etape. Etapa je že na papirju nekoliko težja kot prva, zato bo zagotovo že jutri prišlo do sprememb med prvo deseterico.   

29. dirka po Sloveniji - 1. etapa.
29. dirka po Sloveniji - 1. etapa.

 

***

Spremljali smo v živo
 

15:55
Dylan Groenenwegen
je bil hitrejši od Bauhausa!

15:52
Trojki ne bo uspelo ... Glavnina jih ima že na muhi, še 9 sekund imajo prednosti 2 km pred ciljem.

15:50
15 sekund prednosti za tri ubežnike 6 km pred ciljem! Mogoče jim pa uspe! Bahrain Victorious lovi na vso moč

15:47
Šprinterji imajo danes slab dan. Nekateri so že daleč zadaj. 9 km pred ciljem imajo trije ubežniki 18 sekund prednosti. 

Alessandro Tonelli (Green Project-Bardiani CSF-Faizane) se je priključil Alessandru Fedeliu (Q36.5 Pro Cycling Team) in Lucasu Erikssonu (Tudor Pro Cycling Team).

15:44
Še 12 km, ubežnika sta skoraj ujeta ...

15:43
Dva ubežnika: Alessandro Fedeli (Q36.5 Pro Cycling Team) in švedski državni prvak Lucas Eriksson (Tudor Pro Cycling Team) sta pred glavnino. Imata 15 sekund prednosti 15 km pred ciljem. 

15:42
Spet padec! Ne vem, če bo eden lahko nadaljeval ... napadi iz ozadja, Avstrijca so ujeli. Pravzaprav je to napad na šprinterje. Kolesarji, ki ne morejo zmagati v šprintu napadajo! 

15:40
Kolesarji bodo kmalu v Rogaški Slatini. Do cilja je še 18 km, Avstrijec ima samo še nekaj sekund prednosti ...

Rogaška Slatina je edinstveno zdravilišče, ki je 400-letno tradicijo znanja in izkušenj združilo z duhom sodobnosti. Ponaša se z moderno zdraviliško infrastrukturo in turistično ponudbo, s pestrim kulturno-zabavnim dogajanjem ter igralništvom in kongresnim turizmom. Edinstvenost Rogaške Slatine je naravna mineralna voda Donat Mg, ki se že več kot 100 let uporablja v zdravilne namene.

Za oddih lahko izbirate med številnimi hoteli, ki obdajajo Zdraviliški park kot osrednji del mesta. V njem in okolici so mnoge znamenitosti: pivnica mineralnih vod, kapelica sv. Ane, Zdraviliški dom - Grand hotel Rogaška, v katerem je znamenita Kristalna dvorana, muzej Anin dvor, spomeniki ipd. Pohvalimo se lahko s 350-letno tradicijo steklarstva Steklarne Rogaška, kot ene največjih steklarn na svetu in z Orglarstvom Škrabl, kot največjo evropsko delavnico najstarejšega inštrumenta s tipkami – orgel.

Skrbno se neguje tradicija in običaji, ki jih spoznate z obiskom Juneževe domačije. Rogaška Slatina pa vabi tudi k ogledu: Kozmetike Afrodita, Paviljona kaktej (zbirke preko 7000 kaktusov), Turistične vodne poti (prikaz dediščine vode), Krajinskega parka Boč, z znano cvetlico Velikonočnico (lat. Pulsatila Grandis), Bobrovega centra ipd.

15:38
Avstrijec se je predal ... spet bodo sledili napadi tistih, ki se ne morejo spopasti s šprinterji.

15:23
UAE na čelu glavnine, pred njimi je samo De Marchi, ki je prej padel. Sebastian Schonberger (Human Powered Health) solira 15 sekund pred vsemi, 25 km pred ciljem. UAE pripravljen za Molana? Dobro se nam je skrival celo etapo. 

15:22
Murn
je počakal glavnino, 34 km pred ciljem se začenja vse znova. Odpadel je tudi Dušan Rajovič! Šprinterji imajo težave ...

15:20

FOTO: Jože Suhadolnik
FOTO: Jože Suhadolnik

FOTO: Jože Suhadolnik
FOTO: Jože Suhadolnik

15:15
Španec je naredil napako na enem ovinku in padel. Pobral se je, še vedno lovi Murna, vendar glavnina ga bo ujela ... Murn še vedno solira, pol minute prednsoti ima 33 km pred ciljem. Še en nekategoriziran klanec!

15:10
Bravo Murn! Rdeča majica je njegova. Zbral je enajst točk na letečih ciljih.

»Dobrodošli v občini Šmarje pri Jelšah, ki ponuja raznolika pohodniška in kolesarska doživetja v krajih z bogato zgodovino. V Šmarju pri Jelšah se lahko povzpnete po znameniti Kalvariji s cerkvijo sv. Roka. Ustavite se v Muzeju baroka, kjer lahko občudujete in se dotaknete 43 originalnih lesenih skulptur iz kapel Kalvarije, ki so stari več kot 260 let. Srednjeveški Lemberg vabi v Rotovž, ob katerem stoji sramotilni steber. Popotnika pot naprej vodi na slikovito Sladko Goro, kjer stoji mogočna romarska cerkev Božje Matere, ki velja za enega najpomembnejših kulturnih spomenikov v Sloveniji. Izjemni razgledi po vinorodni in gričevnati pokrajini se ponujajo z več gričev, najbolj slikoviti pa s Tinskega, ki slovi po edinstveni panorami s cerkvama sv. Ane in Matere Božje.

Obiščite naše kraje, uživajte in sprostite se ob čudovitih razgledih po šmarski pokrajini.« Matija Čakš, župan Občine Šmarje pri Jelšah

15:06
Boštjan Murn
bo jutri oblekel rdečo majico. Osvojil je leteči cilj v Šmarju pri Jelšah.

15:03
Murn solira, lovi ga Raul Garcia Pierna (Equipo Kern Pharma) odličen kronometrist, španski državni prvak. Murn ima pred zasledovalcem 20 sekund prednosti, pred glavnino pa 40.

Ponikva

Ponikva je urejen, gričevnat kraj obdan s polji, travniki, gozdovi, ponikalnicami in prijaznimi ter srčnimi ljudmi. Bogata je s kulturno in naravno dediščino, saj je bila v srednjem veku sedež prafare, najdena kamnita sekira pa dokazuje naseljenost človeka na tem območju že v kameni dobi.

Tukaj so se rodili škof-blaženi Anton Martin Slomšek, kartograf Blaž Kocen, slovničar Mihael Zagajšek, geolog Stanko Buser in igralka Štefka Drolc. Obiščete lahko njihove rojstne hiše in spominska obeležja.

Sredi vasi stoji mogočna baročna cerkev sv. Martina, ki jo krasijo čudovite freske Jakoba Brolle in kipi rezbarske družine Mersijev. Ob cerkvi je vidno nekdanje protiturško obzidje. V bližini, na Slomškovem trgu pa kot povezava med preteklostjo in sedanjostjo, stoji mogočen Mersijev paviljon, delo arhitekta Marka Mušiča.

Med ponikalnicami se nahaja bogato rastišče zaščitene rastline velikonočnice (Pulsatilla grandis), ob cesti pri železniški postaji pa nas prijazno pozdravi obnovljen kostanjev drevored.

Na Ponikvi se lahko sprehodite kar po dveh učnih poteh, po Poti treh znamenitih ponkovških mož in po Kraško vodni učni poti Stanka Buserja.

Slikovit razgled z bližnjega grička s podružnično cerkvijo sv. Ožbalata pa ti ostane za vedno v spominu.

15:00
Padla sta Alex Martin (EOLO-Kometa) in veteran Alessandro De Marchi (Team Jayco AlUla). Boštjan Murn solira.

14:55
Samo še Boštjan Murn je v ospredju, oba druga ubežnika sta se vdala, 50 km pred ciljem gre vse znova. Murn ne bo dolgo vztrajal sam. Dobro bi bilo, da bi zdržal do letečega cilja, ki je v Šmarju pri Jelšah. Padec!

14:50
Med Slovenci, ki bi v današnjem šprintu lahko pomešal načrte Groenewgnu in Bauhausu je Tilen Finkšt (Adria Mobil).

14:45
Nekategorizirani klanec pri Šentjurju je naredil kar nekaj osipa v pelotonu. Zdaj so kolesarji na spustu, kolona je zelo raztegnjena, trojka še vedno beži. 

Krajevna skupnost Grobelno

Cerkev sv. Ahacija v Stopčah - Kraj Stopče se v virih prvič omenja 22. junija 1318. Cerkev je bila verjetno zgrajena v drugi polovici 17. stoletja. Sestavljajo jo ladja, na jugu pozidana kapela, prezbiterij s posnetimi ogli, zvonik in zakristija. Zlati oltar sv. Ane je iz konca 17. stoletja. V zvoniku cerkve je je zanimiv najmanjši zvon, ki naj bi bil pripeljan iz rifniškega gradu. Ljudsko izročilo govori, da so s tem zvonom klicali kmete na tlako. Okoli cerkve je bilo v kroniki izpričano pokopališče, na katerem so leta 1813 pokopali 10 francoskih vojakov.

14:40
Glavnino ves čas vlečejo kolesarji Jayco Alula in Eolo Kometa. Bahrajnovci se še skrivajo. Do cilja je 55 km. Trojka ima 2:10 prednosti.

14:35
Glavnina na vso moč lovi ubežnike. Teo Pečnik je počakal na peloton, trojka: Boštjan Murn (Adria Mobil),  ​Andrea Garosio (Eolo-Kometa) in Tomaš Kalojiros (RRK Group - Pierre Baguette - Benzinol)  pa še vedno na begu. Murn je zmagovalec drugega letečega cilja. V točkovanju je zdaj drugi.

14:30
Boštjan Murn
je pozimi že skoraj zaključil kolesarsko kariero, vendar si je premislil in letos 30.4. zasedel 5. mesto na dirki Paris-Roubaix v kategoriji U23. 

14:26
Do cilja je 66 km, trije ubežniki imajo 2:10 prednosti, Koroška sulica je sam med glavnino in ubežniki.

14:23
Sledi spust, Teo Pečnik lovi trojico, ki mu je ušla pred gorskim ciljem. Naslednji leteči cilj je v Šentjurju. 

Šentjur

Radi bi vas popeljali po poteh naših krajev, skozi čarobno podeželje, kjer čas teče drugače. Raziskujte, odkrivajte, bodite brez omejitev! Kolesarska brezpotja ali izrisane trase? Mirno popoldne ob jezeru, pohod do planinske postojanke ali raziskovanje muzejskih zbirk in etnološke dediščine? Okušanje izvrstnih vin v tipičnih gorcah ali družinski izlet po učnih poteh? Izbira je vaša. Vaših je vseh 222 km² naravnega bogastva, tisočletne ljudske in kulturne zapuščine. Kot veleva tradicija, pri nas od nekdaj velja, da gostu, ki potrka na naša vrata, ponudimo najboljše, kar imamo.

14:21
Pečnik
je odpadel, Murn hoče zmagati na gorskem cilju. Italijan je napadel. Murn ga ne more ujeti ... Andrea Garosio (Eolo-Kometa) bo jutri v modri majici najboljšega na gorskih ciljih, ker je danes tole edino točkovanje za gorske cilje.

14:20
Kvartet z dvema Slovencema ima še 1:30 prednosti. Pred njimi je edini gorski cilj na današnji 1. etapi.

14:15
Kolesarji so že na vzponu na Žičko Kartuzijo.

14:10
Murn in Pečnik sta še zelo mlada kolesarja in zagotovo ne računata na visoko uvrstitev v skupnem seštevku. Oba sta še v kategoriji U23. Edina taktika zanju je, da med begom probata nabrati čim več točk na letečih in gorskih ciljih.

14:08
Boštjan Murn
(Adria Mobil), Teo Pečnik (Kranj), ​Andrea Garosio (Eolo-Kometa) in Tomaš Kalojiros (RRK Group - Pierre Baguette - Benzinol) še vedno bežijo pred glavnino. Trenutno imajo 2:13 prednosti, povprečna hitrost je 40 km/h.

14:02
Ubežniki so že skoraj tik po Žičko Kartuzijo. Do cilja je še 80 km.

13:57
Andrea Garosio (Eolo-Kometa), Boštjan Murn (Adria Mobil), Teo Pečnik (Kranj), Tomaš Kalojiros (RRK Group - Pierre Baguette - Benzinol), imajo še vedno 2:50 prednosti, 90 km pred ciljem.

FOTO: Jože Suhadolnik
FOTO: Jože Suhadolnik

13:55
Etapa od Celja do Rogaške Slatine je dolga 188,6 kilometra. Že na papirju je videti, da bodo sprinterji imeli danes zelo naporen dan, če bodo hoteli priti do zaključnih kilometrov v Rogaški. Ampak, če pogledamo malo nazaj, hitro lahko vidimo, da je to mesto usojeno Dylanu Gorenewegnu (Jayco Alula), moštvenemu kolegu Luke Mezgeca. Torej, Dylan gre danes na tretjo etapno zmago v Rogaški Slatini, njegov najtesnejši pomočnik v sprintu pa bo Mezgec. Čeprav bi vsi Slovenci raje videli obrnjeno vlogo vsaj na domači dirki.

Občina Polzela – mesto na podeželju

Osrednja lega Občine Polzela ob prometni osi vzhod – zahod omogoča preprost dostop od koderkoli. Čeprav je Polzela urbano naselje, je v njeni neposredni bližini slikovito zeleno gričevnato zaledje. Z vseh strani osončen grič Vimperk ali Vinski vrh (448 m) je dobil ime po vinogradih ob njegovem vznožju. Položen gozdnat greben se od tod nadaljuje, z nekaj vzponi in spusti, proti severu. V drugem delu se prične vzpenjati in se zaključi na vrhu bolj poznane Gore Oljke (733 m), hribu, ki ga označuje od daleč vidna baročna cerkev z dvema zvonikoma. Na vzhodni strani grebena je neposeljena dolina Slatine s slikovitimi pogledi, malo naprej pa vas Andraž nad Polzelo, nekoč znana po sadjarstvu.

Občudovalce gradov vabimo na ogled srednjeveškega gradu Komenda na gričku sredi Polzele, ki obiskovalcem ponuja osvežitev ali okusno kosilo v grajskem ambientu, pa tudi vodene oglede. Nedaleč stran je arboristični park Šenek z otroškim igriščem, ki je priljubljeno postajališče za družinsko kolesarjenje.

13:52

Moštvo UAE. FOTO: Jože Suhadolnik
Moštvo UAE. FOTO: Jože Suhadolnik

FOTO: Jože Suhadolnik
FOTO: Jože Suhadolnik

13:50
Na begu so: Andrea Garosio (Eolo-Kometa), Boštjan Murn (Adria Mobil), Teo Pečnik (Kranj), Tomaš Kalojiros (RRK Group - Pierre Baguette - Benzinol).
13:45
Edini kategorizirani klanec sodi v 4. kategorijo, Žička kartuzija (1.6 km, 6.2-odstoten povprečen naklon). 

13:40
Dirka po Sloveniji je tudi krasna priložnost za spoznavanje mest, vasi in naselij skozi katera poteka. Štart je bil v Celju, potem je sledil Vojnik. 

Celje, kjer danes živi približno 50 tisoč prebivalcev, je gospodarsko, administrativno in kulturno središče savinjske regije. Mesto ob Savinji se ponaša s slavno zgodovino iz obdobja celjskih grofov in rimske Celeie. Najbolj obiskani turistični znamenitosti v mestu, Stari grad Celje in arheološko razstavišče Celeia – mesto pod mestom spominjata na ti veličastni obdobji. Celje je tudi eno najbolj znanih športnih središč v državi, s prvaki in nosilci medalj z olimpijskih iger ter evropskih in svetovnih prvenstev.

V zadnjih letih Mestna občina Celje veliko pozornosti posveča kolesarstvu, tako da gradi sodobne kolesarske povezave v mestu in razvija javni sistem izposoje koles. Občina je vključena tudi v gradnjo regionalnih kolesarskih povezav, kot so Celje–Laško, Celje–Štore–Šentjur, Celje–Žalec itn. V okolici mesta je veliko zanimivih kolesarskih poti. Celje je tudi dolgoletni ponosni gostitelj vedno razburljivih etap kolesarske dirke Po Sloveniji, ki ob progo vselej privabljajo številne navijače in obiskovalce.

Vojnik

V zavetju zelenih gozdov in nizkega gričevja, na stičišču ugodnih prometnih povezav, dovolj daleč od hitrega življenja, a dovolj blizu, da skrenete s poti in doživite raznoliko občino Vojnik. S svojo velikostjo se uvrščamo med srednje velike občine in smo del Savinjske regije.

Vojnik s svojo prekrasno okolico in celovito turistično ponudbo idealno pribežališče tako turistom kot okoliškim prebivalcem. Lahko se sprehodite po gozdni učni poti Modrijanov do Tomaža nad Vojnikom, kjer se ob koncu poti okrepčate na Planinskem domu. Če ste ljubitelji kulturne dediščine, vsekakor ne smete zamuditi ogleda znane KremserSchmidtove cerkve sv. Jerneja ali sprehoda mimo gotske cerkve sv. Florjana do Marijine cerkve nad Vojnikom, kjer se nahajajo ene najstarejših orgel na Slovenskem. Vas mika šport v naravi? Igranje tenisa, nogometa, košarke, rokometa je le del naše ponudbe.

Teo Pečnik ima povsod navijačice. FOTO: Jože Suhadolnik
Teo Pečnik ima povsod navijačice. FOTO: Jože Suhadolnik

Mogoče pa si želite le počitka in neskončnih sprehodov po naravi ali da vas uspava enakomeren topot največjega mlinskega kolesa na Slovenskem. Vse to in še več vas čaka v vasi Polže na Sorževi domačiji. Ko se že potepate po Novi Cerkvi, si lahko ogledate bogato notranjost cerkve sv. Lenarta. Vredna obiska sta tudi grad Lemberg, ki prav nič ne kaže svojih 800 let, in malo mlajša graščina s parkom Socka. Preko Trnovelj pri Socki vas pot pripelje do Frankolovega. Tam si lahko ogledate cerkev sv. Jožefa in zanimivo arhitekturo cerkve sv. Trojice na Gojki.

Nikakor pa ne smete zamuditi pokušnje dobrot izpod rok Hilde Goršek. V poletnih mesecih se lahko odločite za skok v vodo na bazenu na Frankolovem ali pa se s člani Padalskega društva Kajuh v tandemu spustite s Kojniške gore. Sveži zrak, voda, gozdovi, travniki, raznolikost na vsakem koraku.

13:35
Prednost ubežnega kvarteta je padla na 2:50, 100 km pred ciljem.

13:30
Petič zaporedoma bo etapni cilj v Rogaški Slatini, kjer bosta glavna kandidata za etapno zmago na 189,5 kilometra dolgi preizkušnji Dylan Groenewegen (Jayco AlUla) in Phil Bauhaus (Bahrain Victorious), ki sta oba tu že bila najboljša.

13:25
Danes imamo na dirki Delovega fotografa Jožeta Suhadolnika.

Najboljša domača ekipa Adria Mobil. FOTO: Jože Suhadolnik
Najboljša domača ekipa Adria Mobil. FOTO: Jože Suhadolnik

Slovenski državni prvak med lepoticama. FOTO: Jože Suhadolnik
Slovenski državni prvak med lepoticama. FOTO: Jože Suhadolnik

13:20
Prednost štirih ubežnikov se ne povečuje, torej ima peloton vse pod kontrolo. Do edinega gorskega cilja je še daleč, vmes so še trije nekategorizirani klanci. Današnja etapa ima 2000 višinskih metrov, torej vse prej kot lahka, če se spomnimo, da je dolga 188 km. 

13:15
Na današnji etapi bi ubežnikom lahko celo uspelo priti do cilja pred nosom glavnine. Vse bo odvisno od volje kolesarjev iz ekip Bahrain Victorious in Jayco Alula. Trenutna prednost ubežnikov je premajhna, da bi si lahko kaj takega obetali. 

13:10
Ubežniki so: Andrea Garosio (Eolo-Kometa), Boštjan Murn (Adria Mobil), Teo Pečnik (Kranj), Tomaš Kalojiros (RRK Group - Pierre Baguette - Benzinol). Njihova trenutna prednost pred pelotonom je 3:15, 110 km pred ciljem je povprečna hitrost dirke 41 km/h.

13:05
Prva etapa 29. dirke po Sloveniji je že v teku. Za kolesarji je že prvi leteči cilj v Braslovčah. Trenutno so na begu štirje kolesarji, med katerimi je tudi Slovenec.

29. dirka po Sloveniji - 1. etapa.
29. dirka po Sloveniji - 1. etapa.

***

Celje je bilo lani najboljši gostitelj cilja etape dirke po Sloveniji, letos pa je knežje mesto, kjer se je pred 30 leti končala sploh prva etapa »slovenskega toura«, doletela čast, da kolesarsko karavano pospremi na petdnevno pot po naših cestah. Nanjo se bodo podali tudi trije naši asi iz ekip svetovne serije, Matej Mohorič (Bahrain Victorious), Luka Mezgec (Jayco Alula) in Domen Novak (UAE).

image_alt
Mezgec in Mohorič po etape, Novak po majico

Prva etapa ne bo samo tipanje tekmecev, ampak že pravi sprinterski festival, kajti na startu v Celju je nekaj prvih zvezdnikov tega poklica. 

Etapa od Celja do Rogaške Slatine je dolga 188,6 kilometra. Že na papirju je videti, da bodo sprinterji imeli danes zelo naporen dan, če bodo hoteli priti do zaključnih kilometrov v Rogaški. Ampak, če pogledamo malo nazaj, hitro lahko vidimo, da je to mesto usojeno Dylanu Gorenewegnu (Jayco Alula), moštvenemu kolegu Luke Mezgeca. Torej, Dylan gre danes na tretjo etapno zmago v Rogaški Slatini, njegov najtesnejši pomočnik v sprintu pa bo Mezgec. Čeprav bi vsi Slovenci raje videli obrnjeno vlogo vsaj na domači dirki.

Ampak, ekipa Bahrain Victorious ima na slovenski pentlji dva odlična sprinterja, ki bosta zagotovo danes kos dvojcu Mezgec-Groenewegen, to sta Srb Dušan Rajović in Nemec Phil Bauhaus.

Mesta, ki jih bodo kolesarji v prvi etapi prečkali, so: Celje, Vojnik, Polzela, Braslovče, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Velenje, Dobrna, Zreče, Slovenske Konjice, Šentjur, Spodnji Vrh pri Stopčah, Ponikva, Šmarje pri Jelšah in Rogaška Slatina. 

Na današnji etapi so trije leteči cilji in en gorski, ki sodi v četrto kategorijo. Prvi leteči cilj je v Braslovčah, potem sledi gorski cilj Žička Kartuzija, potem leteči cilj v Šentjurju in zadnji v Šmarju pri Jelšah.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine