Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Roglič zaradi napake izgubil bitko, ne pa tudi vojne (VIDEO)

Ravninska, vendar vetrovna 17. etapa najbolj dramatična za Slovenca v boju za vrh. Quintana je Pogačarja potisnil z odra za zmagovalce.
Primož Roglič. FOTO: AFP
Primož Roglič. FOTO: AFP
11. 9. 2019 | 19:50
11. 9. 2019 | 19:57
6:02
Guadalajara – »Črto pod dirko se potegne po koncu,« je med drugim dnevom premora v Burgosu dejal Primož Roglič. Kot da bi vedel, kaj ga dan kasneje čaka v 17. etapi. Ta je bila, čeprav na 219,6 km dolgi trasi ni bilo niti enega kategoriziranega vzpona, najbolj dramatična, odkar je pred osmimi dnevi oblekel rdečo majico vodilnega na dirki po Španiji. Ekipa Movistar je z Nairom Quintano in Alejandrom Valverdejem pokazala zobe in v vožnji v veter v škripce spravila slovensko navezo za najvišja mesta. Roglič kljub temu ostaja v sedlu, Tadej Pogačar pa je zdrsnil z odra za zmagovalce.



V kolesarski zgodovini so bile najbolj epske najtežje gorske etape v Alpah, Dolomitih in Pirenejih, vendar se izjemne zgodbe pišejo tudi na navidezno povsem nenevarnih cestah. In ekipa Movistar, ki je tu doma, je vetrovne kastiljske planote spremenila v pravi pekel za tekmece. Ob tem je imela izdatno pomoč največjih mojstrov za vožnjo v veter na svetu, Belgijcev. Ekipa Deceuninck Quick Step je v pobeg več kot 40 kolesarjev takoj po štartu najdaljše etape Vuelte 2019 poslala kar sedem svojih mož! Movistar jih je imel štiri, osrednji lik med njimi pa je bil Quintana, do včeraj šesti v skupnem seštevku in z več kot sedmimi minutami zaostanka za Rogličem že odpisan v boju za zmago in zmagovalne stopničke v Madridu.



...
...

 

Pobeg Quintane bi morala zatreti v kali


S tem se ni strinjal strateg Movistara Eusebio Unzue, ki je pokazal, da ni bil zaman del strokovne ekipe, ki je v dresu Banesta Pedra Delgada pripeljala do po ene zmage na Touru in Vuelti ter Miguela Induraina do petih zaporednih zmagoslavij na Touru in dveh na Giru. Španski lisjak je taktično odpihnil Rogličevo nizozemsko ekipo Jumbo Visma, ki je z eno zgrešeno potezo skoraj zapravila vse, za kar se je borila zadnja dva tedna in pol.

FOTO: AFP
FOTO: AFP


Pobeg Quintane bi morala zatreti v kali, kolumbijskemu hribolazcu pa so pustili, da si je brez odziva prikolesaril tri minute prednosti. Vrag je odnesel šalo, ko je naskok ubežnikov presegel šest minut in je bilo skupno delo kar treh ekip, ki so se znašle v škripcih (poleg Rogličeve še Pogačarjeva zasedba UAE in Astana Miguela Angela Lopeza), dovolj le za to, da je prednost ubežnikov padla na nekaj več kot pet minut.

Rdečo majico je rešila Astana


Unzue se je kot šahovski velemojster nato odločil za potezo, ki je marsikdo sprva ni doumel, vendar je z njo nastavil past za mat tudi Rogliču. Pri zasledovalcih je tempo do konca navila ista ekipa, ki je tempo narekovala v ospredju – Movistar. Quintana je zaradi svojih moštvenih kolegov izgubljal dragocene sekunde prednosti, Roglič in Pogačar pa pomočnike. Ko so Valverdejevi spremljevalci v modrih dresih na vso moč stopili na pedala, okoli Slovencev v rdeči in beli majici ni bilo nikogar več. Le Lopez, ki je izgubljal četrto mesto v skupni razvrstitvi, je imel okoli sebe še dovolj močno »vojsko«, da se ravninska bitka sprevrgla v popoln »pokol« na vrhu skupnega vrstnega reda. Valverde in druščina so se, ko so osamili Slovenca (tedaj je Quintanova prednost padla na 4:30), spet skrili v zavetrje. Astanini kolesarji so storili vse, kar je bilo v njihovih močeh, da razlika ne bi bila prevelika, vendar je spet narasla čez pet minut.

FOTO: AFP
FOTO: AFP




Roglič in Pogačar sta proti Quintani izgubila 5:19. Zasavec je tako lahko zadovoljen z razpletom, saj je še vedno trdno v vodstvu, le njegov najbližji zasledovalec ni več Valverde, temveč Quintana, ki zaostaja 2:24. Pogačar je zdrsnil s 3. mesta, če se želi vrniti nanj, bo moral v naslednjih treh dneh napasti Kolumbijca, za katerim zaostaja 1:18, in Španca, od katerega ga loči 54 sekund.
»Pričakovali smo napad ob vetru, ki so ga napovedovali. Storil sem napako in prevzemam odgovornost zanjo. Ko je Quintana napadel, sem bil na mestu, kjer ne bi smel biti. Ekipa je nato opravila svoje delo, lahko smo še kar zadovoljni z razpletom, saj smo še v dobri poziciji za končno zmago. Izgubili smo bitko, ne pa vojne,« je dejal Roglič in na vprašanje, ali je bila to etapa, v kateri je rešil končno zmago, odgovoril: »To bomo videli šele v Madridu, pred nami je še nekaj težkih in nepredvidljivih dni.«

Četrtkova etapa.
Četrtkova etapa.


Pogačar se vrača na svoj teren


»Res je bil težek dan, od štarta do cilja je šlo na polno. Nekaj takšnega smo pričakovali. Na koncu se je kar dobro izšlo. Primoževi in moji pomočniki so se podali v lov, takoj ko je nastala razlika, vendar so bili tudi v ospredju izjemno močni kolesarji. Prihranil nisem nič moči, vendar prihaja nov dan, spet bo šlo na polno od štarta,« pa je povedal Pogačar, ki se danes vrača na svoj teren. Na sporedu je 18. etapa s štirimi gorskimi cilji 1. kategorije. Šele po njej bodo lahko prešteli »mrtve« po tej vetrovni bitki, ki je zaradi izjemno visokega tempa bržkone načela veliko kolesarjev. Kako zahtevna je bila, pričajo besede zmagovalca dneva Philippa Gilberta. »To je bila zgodovinska etapa, kaj takšnega še nisem videl, 220 km dolga vožnja na kronometer na vso moč,« je belgijski velemojster za enodnevne dirke povedal po svoji drugi etapni zmagi na letošnji Vuelti – dosegel jo je z vrtoglavo povprečno hitrostjo 50,63 km/h!

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine