Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Niermann: Zjutraj bomo videli, ali bo Primož štartal

Roglič ni bil daleč od odstopa, vendar je z 10. mestom ubranil rumeno majico na kriteriju Dauphine. Vseeno ni gotovo, ali se bo jutri potegoval za končno zmago.
Primož Roglič si je pri padcu v 4. etapi kriterija Dauphine posnel kar nekaj kože. FOTO: Anne-Christine Poujoulat/AFP
Primož Roglič si je pri padcu v 4. etapi kriterija Dauphine posnel kar nekaj kože. FOTO: Anne-Christine Poujoulat/AFP
15. 8. 2020 | 16:46
15. 8. 2020 | 18:59
5:09
Kakšna drama pred in med 4. etapo kriterija Dauphine! Danes smo videli, kako se lahko v kolesarstvu vse v trenutku obrne na glavo. Začelo se je z odstopom lanskega zmagovalca Toura Egana Bernala, ki zaradi težav s hrbtom ni štartal. Zaradi padca sta nato predčasno dirko končala še Steven Kruijswijk in Emmanuel Buchmann, 3. in 4. z lanske dirke po Franciji. Na tleh pa se je znašel tudi Primož Roglič. Morda je tudi slovenski zvezdnik, ki mu je posnelo kar nekaj kože, že razmišljal o tem, da bi sestopil s kolesa, vendar je stisnil zobe in z 10. mestom ubranil rumeno majico.

Na 153,5 km dolgi preizkušnji (Ugine–Megève) s šestimi kategoriziranimi vzponi in skupno 4700 višinskimi metri vzpenjanja je dogajanje eksplodiralo, čeprav je Ineos ostal brez svojega kolumbijskega kapetana. V pobeg se je podalo 15 kolesarjev, med njimi tudi Matej Mohorič (Bahrain McLaren), francoski zvezdnik Julian Alaphilippe (Deceuninck Quick Step) ter poljska »lokomotiva« pri Ineosu Michal Kwiatkowski.

Egan Bernal danes ni štartal zaradi težav s hrbtom. FOTO: Anne-Christine Poujoulat/AFP
Egan Bernal danes ni štartal zaradi težav s hrbtom. FOTO: Anne-Christine Poujoulat/AFP


Vendar so bili za Jumbo Vismo bolj kot tekmeci nevarni padci. Kruijswijk se je zapletel v skupinski padec (ob tem si je izpahnil ramo, tako da je vprašljiv tudi njegov nastop na Touru), ki je z dirke odnesel še Buchmanna (Bora Hansgrohe), tretjeuvrščenega na dirki, in njegovega moštvenega kolega Gregorja Muhlbergerja.



Na žalost se nesreče s tem še niso končale, na 82. kilometru se je na tleh znašel tudi Roglič. Zaostal je za skupino favoritov, kazalo je že, da bo sestopil s kolesa, vendar je nadaljeval. Na poti nazaj med tekmece za končno zmago mu je pomagal najmočnejši pomočnik v zadnjih dneh Sepp Kuss. Američan je ob Rogliču ostal tudi v vse manjši skupini favoritov, v kateri je imela na predzadnjem vzponu dneva na Montée de Bisanne (12.4 km, 8,2 km) Jumbo Visma še Toma Dumoulina. Ta se ni obremenjeval z ubežniki, ki Rogliču niso bili nevarni v skupnem seštevku, temveč skrbel, da skoki Mikela Lande (Bahrain McLaren) in Romaina Bardeta (AG2R) iz skupine favoritov niso bili uspešni.

Profil 4. etape kriterija Dauphine. FOTO: Infografika Delo
Profil 4. etape kriterija Dauphine. FOTO: Infografika Delo


Sledil je še zadnji spust in ciljni vzpon proti Megèvu, (7,4 km s povprečnim naklonom 4,7 odstotka). Med ubežniki v ospredju ni bilo več Mohoriča, v skupino z rumeno majico pa se je vrnil Tadej Pogačar (UAE), ki je pred tem odpadel. Začela se je dvojna bitka, med ubežniki, ki so šli v zadnji klanec s prednostjo dobrih dveh minut in pol, za etapno zmago, v Rogličevi skupini pa je šlo za sekunde v boju za rumeno majico.



Glavno vprašanje je bilo, kakšne posledice je pri slovenskem asu pustil padec. Ob izjemni podpori moštvenih kolegov, med katere se je v ospredje vrnil tudi Wout van Aert, tekmeci niso imeli možnosti, da bi ga napadli. Samostojen napad pa je med ubežniki uspel Nemcu Lennardu Kämni, ki je slavil svojo najodmevnejšo zmago doslej, predvsem pa poskrbel za obliž na ranah ekipe Bora Hansgrohe, ki je pred tem izgubila svojega kapetana Buchmanna.

V skupnem seštevku drugouvrščeni Thibaut Pinot (Groupama FDJ) je v šprintu preizkusil Rogličeve noge, vendar se 30-letnega Zasavca ni otresel. Končala sta na 9. in 10. mestu, v skupnem seštevku je Slovenec še vedno 14 sekund pred Francozom. Pogačar je etapo končal kot 12., njegov zaostanek za Rogličem tako na 9. mestu skupnega seštevka ostaja 1:17. Mohorič je danes končal na 32. mesto z zaostankom 4:55, Jan Polanc (UAE) pa na 64. mestu z zaostankom 18:27.


Zjutraj bodo ocenili Rogličevo stanje


Jutri je na vrsti še zadnja etapa s štartom in ciljem v Megèvu, na 153,5 km dolgi poti pa bo kar osem kategoriziranih vzponov. Sodeč po doslej videnem, Rogliču ne bi smeli predstavljati prevelike ovire. Upati je le, da mu številne odrgnine ne bodo kradle spanca. Predvsem pa, da ni utrpel še kakšne hujše posledice.

Profil 5. etape kriterija Dauphine. FOTO: Infografika Delo
Profil 5. etape kriterija Dauphine. FOTO: Infografika Delo


Sodeč po besedah športnega direktorja Jumba Visme Grische Niermanna padec ni bil nedolžen. »Primož je trdo padel, ni se dobro počutil. Na srečo si je dovolj hitro opomogel in pregrizel do cilja skozi bolečino. Etapo je končal brez težav in deloval dovolj močan. Bomo videli, kako hude so poškodbe, zjutraj bomo preverili njegovo stanje in se odločili, ali bo štartal,« je povedal Niermann.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine