Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Roglič odšteva dneve do skupne zmage, Pogačar kliče na pomoč dež (VIDEO)

V 18. etapi dirke po Španiji je slovenski nosilec rdeče majice spet prevzel popolni nadzor.
Primož Roglič (desno) je v šprintu Alejandru Valverdeju pokazal, kdo je še vedno gospodar Vuelte. FOTO: AFP
Primož Roglič (desno) je v šprintu Alejandru Valverdeju pokazal, kdo je še vedno gospodar Vuelte. FOTO: AFP
12. 9. 2019 | 20:15
12. 9. 2019 | 20:49
5:19
Primož Roglič je en dan bližje zmagi na 74. dirki po Španiji. Po vetrovnem preplahu v 17. etapi je imel v 18. etapi, v kateri je zasedel 2. mesto, spet vse pod nadzorom. Ponovno je postal njegov najbližji zasledovalec Alejandro Valverde, ki ne ve več, kaj storiti, da bi v naslednjih dveh dneh nadoknadil 2:50 zaostanka. Precej slabši dan pa je za Tadejem Pogačarjem, ki prvič v zadnjih dveh tednih ni mogel slediti Miguelu Angelu Lopezu, kar ga je stalo bele majice najboljšega mladega kolesarja in zdrsa na skupno 5. mesto. Tako kot Roglič tudi on pravi, da dirka še ni končana …


»Superman« je poskusil tudi na zadnjem klancu




Roglič bi si po današnjem dnevu kajpak želel, da bi bilo že vsega konec. Na štirih vzponih prve kategorije je potrdil, da v karavani Vuelte nihče ni močnejši od njega. Dan prej si je privoščil taktično napako, ki bi ga skoraj drago stala, to pot je bilo spet vse po starem. Tekmeci so ga napadali na zadnjih dveh vzponih, on jim je brez težav sledil.



Najbolj bojevit med kandidati za končni vrh je bil to pot Lopez, čigar napad na vzponu na Morcuero so izničili vsi neposredni tekmeci. Ko je kolumbijski »Superman« na zadnjem klancu na Puerto de Cotos poskusil še enkrat, sta zašla v težave Pogačar in Nairo Quintana. Za 20-letnega Komendčana je bil ritem Rogliča in druščine malenkost preoster. Do vrha vzpona je izgubil pol minute. Ker se je sam boril proti četverici v ospredju, je tudi kasneje izgubljal čas in moral združiti moči s Quintano (na vzponu je imel še hujšo krizo), da sta do cilja izgubila le 59 sekund proti Lopezu.


Valverdeju izmaknil dve sekundi


Roglič se je sprva skrival v zavetrju tekmecev, nato je tudi on nekaj dodal k tempu, ki bi skoraj zadostoval tudi za etapno zmago, o kateri pa slovenski zvezdnik ta čas ne razmišlja. Tudi zato je lahko svojo prvo zmago na tritedenskih dirkah slavil Sergio Higuita, 22-letni Kolumbijec, ki ga je Pogačar spomladi za nekaj sekund ugnal na dirki po Kaliforniji. Nosilec rdeče majice je v šprintu zasledovalcev Valverdeju pokazal, da je močnejši, in z bonifikacijo pridobil še simbolični dve sekundi v skupnem seštevku.



»Noge me še vedno dobro nesejo, nisem imel nikakršne krize, skozi celotno etapo sem imel vse pod nadzorom, čeprav je bil tempo spet zelo visok od štarta. Še en dan manj je do cilja, vendar bitka za rdečo majico še ni končana, še naprej moramo ostati zbrani,« svojo mantro iz dneva v dan ponavlja Roglič, ki bi ga v sredo lahko padec zbranosti drago stal. V vožnji na veter ni pokril napada Quintane in po težki bitki je izgubil več kot pet minut, lahko bi se končalo tudi precej huje.
»Lekcijo iz 17. etape si bom zapomnil za celotno kariero in upam, da nikoli ne bom ponovil takšne napake,« je povedal Roglič, ki je v cilju prvič pokomentiral podaljšanje pogodbe z ekipo Jumbo Visma do leta 2023: »Ne vem, zakaj bi menjal ekipo. Skupaj smo zrasli, veliko sem prispeval k temu, da je ekipa na ravni, ki jo je dosegla. Dosežemo lahko še kaj več in to si želim doseči s svojo sedanjo ekipo.«


Pogačarja zdelale visoke temperature


»Zadnja dva vzpona sta bila izjemno zahtevna, šel sem na vso moč, vendar nisem zdržal v ospredju. Lahko sem zadovoljen, da sem še vedno v prvi peterici, saj sem imel nekoliko slabši dan. Spet je bilo zelo vroče, kar mi ne ustreza,« je Pogačar ocenil dan, v katerem je izgubil belo majico. Lopez ima zdaj pred Slovencem, ki je 1:18 oddaljen od zmagovalnega odra (Quintane), 32 sekund prednosti.

Med petkovo 19. etapo od Avile do Toleda naj bi deževalo pri 20 stopinjah Celzija in ob vetru okoli 20 km/h. FOTO: Delo
Med petkovo 19. etapo od Avile do Toleda naj bi deževalo pri 20 stopinjah Celzija in ob vetru okoli 20 km/h. FOTO: Delo


»To pot je bil Lopez najmočnejši v karavani, tudi on ima še lahko slab dan, za belo majico bo še bitka. Tudi stopničke so morda dosegljive, čeprav že nekoliko čutim napore 18 dni dirkanja. Pred nami je še ena težka etapa in vremenska napoved mi je bolj po godu,« je še dejal Pogačar, ki za sobotno 20., zadnjo gorsko etapo »kliče« dež, v katerem je v 9. etapi slavil svojo prvo od dveh zmag.



Proti nebu z drugačnimi željami pogleduje Roglič, saj bi lahko bile spolzke ceste zadnja past na njegovi zmagoslavni poti v Madrid. Danes naj bi med 19. etapo od Avile do Toleda deževalo pri 20 stopinjah Celzija in ob vetru okoli 20 km/h. Zaključna sobotna bitka za Madrid naj bi tudi potekala v dežju in temperaturah med 10 in 15 stopinj. Vuelte še ni konec.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine