Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Etapa zmešnjav Dancu Cort Nielsenu, Roglič varno v cilju

Novica dneva z Gira je, da je zaradi bolezni odstopil tudi šesti v skupnem seštevku Aleksander Vlasov (Bora Hansgrohe).
Lisec Magnus Cort Nielsen (EF Education-EasyPost) je zmagovalec izjemno težke 10. etape. FOTO: Luca Bettini Afp
Lisec Magnus Cort Nielsen (EF Education-EasyPost) je zmagovalec izjemno težke 10. etape. FOTO: Luca Bettini Afp
16. 5. 2023 | 09:24
16. 5. 2023 | 17:35
13:24

Deseta hribovita etapa, dolga 196 kilometrov je minila od Scandiana do Viareggia je minila v dežju, vetru in mrazu. Zaznamovali so jo številni odstopi, med drugim tudi Aleksandra Vlasova, ki je bil pred današnjo etapo na šestem mestu v skupnem seštevku in je nasploh veljal za favorita za zmagovalne stopničke v Rimu.

Celo etapo so zaznamovali trije ubežniki. Alessandro De Marchi (Jayco AlUla), Magnus Cort Nielsen (EF Education-EasyPost), Derek Gee (Israel-PremierTech), do polovice etape je bil z njimi še Davide Bais (Eolo-Kometa), bežali so ves dan, a jih glavnina ni spustila za več kot štiri minute, zato smo bili prepričani, da bo to spet jalov beg.

Dirka se je prelomila na prvem gorskem cilju, na prelazu Radicci, kjer so bile samo tri stopinje Celzija. Peloton je razpadel na dve skupini. Zaradi padca je danes za dober skupni seštevek odpadel tudi Jay Vine (UAE). 

Vse je kazalo, da ubežnikom tudi danes ne bo uspelo, a potem je prišel zadnji del dirke, ki je bil ovinkast, cesta je bila izredno spolzka, zato je morala biti glavnina z rožnato majico in Rogličem, še kako previdna. Trio je imel zadnjih 15 km 40 sekund prednosti, dovolj, da so imeli čas za medsebojni obračun, v katerem je bil najmočnejši stari brkati lisec Magnus Cort Nielsen (EF Education-EasyPost). 

Roglič je še vedno odlično razpoložen. FOTO: Luca Bettini Afp
Roglič je še vedno odlično razpoložen. FOTO: Luca Bettini Afp

Rezultati 10. etape

1. Magnus Cort
2. Derek Gee
3. Alessandro De Marchi
4. Mads Pedersen

Skupni seštevek po 10. etapi

1. Geraint Thomas 
2. Primoz Roglic  + 0.02
3. Tao Geoghegan Hart  + 0.05
4. João Almeida  + 0.22
5. Andreas Leknessund  s.t.
6. Aleksandr Vlasov + 1.03
7. Damiano Caruso + 1.28
8. Lennard Kämna  + 1.52
9. Pavel Sivakov  + 2.15

Geraint Thomas ostaja rožnat. FOTO: Luca Bettini Afp
Geraint Thomas ostaja rožnat. FOTO: Luca Bettini Afp

 

Jutri je na vrsti 11. ravninska etapa, od Camaiore do Tortone, dolga kar 219 kiometrov.

11. etapa. FOTO: Giroditalia.it 
11. etapa. FOTO: Giroditalia.it 

 

Spremljali smo v živo

 

17:15
Magnus Cort Nielsen
(EF Education-EasyPost) je zmagovalec, drugi je Gee, tretji De Marchi ... v glavnini najhitrejši Pedersen ...

17:13
Gee je napadel, Cort ga lovil ... De Marchi zaostaja ...

17:12
Tokrat bo ubežnikom uspelo! Še vedno imajo 40 sekund prednosti. Glavnina jih sicer na vso moč lovi, ampak ...

17:10
Ubežniki se ne dajo, že 10 km imajo 40 sekund prednosti! Alessandro De Marchi (Jayco AlUla), Magnus Cort Nielsen (EF Education-EasyPost), Derek Gee (Israel-PremierTech) so junaki dneva, 10. etape! Še 5 km!

17:06

17:03
Ubežniški trio ima 40 sekund prednosti 9 km pred ciljem. Bo De Marchiju danes uspelo?

16:59
Za Rogliča je danes najpoomebneje, da pride v cilj brez padca. Cesta je povsem razmočena, zaključek pa je nevarno ovinkast. Trije ubežniki imajo še 40 sekund prednosti, 13 km pred ciljem. Spet padec! 

16:54
Samo še minuta prednosti za tri ubežnike, 20 km pred ciljem.

16:50

16:45
Ubežniki: Alessandro De Marchi (Jayco AlUla), Magnus Cort Nielsen (EF Education-EasyPost), Derek Gee (Israel-PremierTech) imajo samo še 1:43 prednosti. Bo De Marchi spet ujet nekaj metrov pred ciljem? Še 27 km do cilja. 

16:42

16:40

FOTO: Luca Bettini Afp
FOTO: Luca Bettini Afp

FOTO: Luca Bettini Afp
FOTO: Luca Bettini Afp

16:35
Precej zmešnjave na cesti. Kolesarji UAE na vso moč lovijo skupino z rožnato majico, saj je azradi padca zaostal Jay Vine, ki je deseti v skupnem seštevku. Težko, da bodo ujeli, saj zaostajajo poltretjo minuto. 

16:30
Glavnina je razpadla na dva pelotona, prvi del z rožnato majico za ubežniki zaostaja 2:20, drugi del v katerem je Jay Vine pa 4 minute. 

16:25
Končno lep prizor na Giru ... rožnati vlak spremlja peloton na njihovi levi strani že nekaj kilometrov. Cesta je spet čisto mokra, spet dežuje, ubežniški trio se ne preda, še vedno imajo 2:17 prednosti, 40 km pred ciljem.

16:20
Šprinterji Jonathan Milan (Bahrain Victorious), Davide Ballerini (Soudal-QuickStep), Pascal Ackermann (UAE Team Emirates), Mads Pedersen (Trek-Segafredo), Mark Cavendish (Astana Qazaqstan), Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck) so v glavnini, samo Fernando Gaviria (Movistar) je ostal zadaj.

16:15
Tole postaja mučno. Odstopi se vrstijo, padci si sledijo. Še 50 km trilerja na italijanskih cestah. Trije ubežniki imajo 2:19 prednosti.

16:11
Hud padec! Trije koelsarji so na tleh, Barguil bo odstopil ...

16:10
Šprinterji se pridno vračajo v glavnino, tudi Cavendishu je uspela vrnitev. Do cilja je 55 km, cesta je suha, topleje je, trije ubežniki pa imajo poltretjo minuto prednosti. Končno je Thomas slekel črn anorak, zdaj lahko prvič danes vidimo rožnati gral. Vraga ... spet je začelo deževati ...

16:05
Ekipa Bahrain Victorious se trudi, da odpadli šprinterji ne bi ujeli glavnine v kateri je njihov šprinter Milan. 

16:00
Trenutno stanje na dirki je: trije ubežniki: Alessandro De Marchi (Jayco AlUla), Magnus Cort Nielsen (EF Education-EasyPost), Derek Gee (Israel-PremierTech) imajo 2:07 prednosti pred glavnino, 70 km pred ciljem. Ne dežuje. Cesta je skoraj suha.

15:56
Peloton je bliskovito ujel napadalne Bahrajnovce! Jalov napad, metanje energije proč.

15:55
Napad Bahrajnovcev je resen, že več kot minuto imajo prednosti pred glavnino z rožnato majico in Rogličem. Jumbovci bodo morali na lov, prav tako kolesarji Ineosa in UAE.

15:50
Trije ubežniki so: Alessandro De Marchi (Jayco AlUla), Magnus Cort Nielsen (EF Education-EasyPost), Derek Gee (Israel-PremierTech).

15:46
Roglič
danes nima težav.

15:43

15:40
Dva kolesarja na tleh! Barta in Vine ... se je že začelo. Trije ubežniki imajo 40 sekund prednosti pred odpadlim Baisom, 4:37 pred napadalnimi Carusom, Milanom, Pasqualonom ter 5:24 pred rožnato majico in glavnino. Sivakov je pustil Bahrajnovce in čaka na glavnino, da bo pomagal loviti napadalce.

15:35
Bahrajnov napadalni trio ima že 40 sekund pred rožnato majico in Rogličem! Odstopi z dirke pa se kar vrstijo, Pozovivo, Kung, ...

15:29
Takoj po spustu sledi špica dolga 2,6 km! S tako hladnimi nogami bodo morali v precej strm klanec pred predaha ... Etapa postaja akcijska drama!

15:25
Bahrajnovci
so napadli rožnato majico, kar trije in Sivakov iz Ineosa bežijo pred glavnino na spustu. Riskanten napad v takem vremenu, na tako spolzki cesti.

15:20
Kolesarji so na spustu, nič se ne vidi od meglic, ampak videti je, da nekateri kolesarji hočejo dirkati, ne jamrati. Bahrajnovci gredo na nož po klancu navzdol. V ospredju pa štirje ubežniki, ki imajo spet 4 minute prednosti.

15:15
Roglič se vseskozi vozi v ospredju, ne moti ga dež niti mraz ... Na cilju v Viareggiu je pa suho in veliko topleje. Do cilja imajo še 98 km, ubežniki imajo 3:40 prednosti.

Roglič je še vedno odlično razpoložen. FOTO: Luca Bettini Afp
Roglič je še vedno odlično razpoložen. FOTO: Luca Bettini Afp


15:10
V begu so štirje kolesarji:
Davide Bais (Eolo-Kometa), Alessandro De Marchi (Jayco AlUla), Magnus Cort Nielsen (EF Education-EasyPost), Derek Gee (Israel-PremierTech). Na gorskem cilju prelazu Radicci imajo 4 minute prednosti, 108 km pred ciljem. Na vrhi prelaza je megleno in samo 3 stopinje, in še dežuje.

15:05
Na letošnjem Giru je odstopilo zaradi takšnih in drugačnih razlogov, največ zaradi covida-19, že 24 kolesarjev! Na današnji etapi že od samega štarta kolesarje pere močan dež. Samo 3 stopinje Celzija je na gorskem cilju, ki se mu trenutno približujejo kolesarji.

15:00
Novica dneva z Gira je, da je zaradi bolezni odstopil tudi šesti v skupnem seštevku Aleksander Vlasov (Bora Hansgrohe).
 

10. etapa. FOTO: Delo Infografika 
10. etapa. FOTO: Delo Infografika 

 

***
Po dnevu počitka na Giru sledi deseta hribovita etapa, dolga 196 kilometrov od Scandiana do Viareggia. Celih 2600 višinskih metrov bodo morali premagati, kar pa skoraj ni omembe vredno, kaj jih še čaka do Rima. 

image_alt
Primož Roglič v najtesnejši boj v zgodovini Gira

Spet se bodo že od starta vzpenjali proti prvemu današnjemu gorskemu cilji, ki jih čaka na prelazu Radici, 1527 metrov nad morjem. Uvrstili so ga v drugo težavnostno kategorijo, gorski cilj pa je na 87. kilometru dirke. Vzpon je dolg 4,2 kilometra, povprečni naklon je približno šestodstotni. Potem se cesta spusti v Castelnuovo di Garfagnana in se takoj začne vzpenjati na Monterperpoli, kratek klanec, dolg samo 2,6 kilometra, vendar je njegov povprečni naklon kar osemodstoten. Preostanek trase je valovit, približno 75 kilometrov po navidezni ravnini do cilja v Viareggiu.

Giro je že osemkrat obiskal Viareggio, vendar je minilo že ogromno časa od zadnjega obiska. Leta 1982 je Giuseppe Saronni v Viareggiu oblekel rožnato majico. Na današnji etapi sta tudi dva leteča cilja, na drugem bodo sprintali za bonus sekunde.

Novi nosilec rožnate majice je Geraint Thomas

Vemo že, da je Remco Evenepoel zaradi covida-19 moral zapustili letošnjo rožnato pentljo, zato je trenutno vodilni na dirki Geraint Thomas (Ineos Grenadiers). Samo dve sekundi za njim je Primož Roglič in samo tri sekunde za njim je zmagovalec Gira iz leta 2020 Tao Geoghegan Hart (Ineos Grenadiers). João Almeida je na četrtem mestu in za rožnato majico zaostaja 22 sekund, prav toliko tudi bivši nosilec rožnate majice na letošnji dirki Andreas Lukenssund (DSM Team).

image_alt
Rogliču prav dobra ocena, Evenepoelu spet rožnata majica

Danes bomo zagotovo spet spremljali ubežniško skupinico, ki bo poskušala pred sprinterji priti do cilja. Vprašanje je samo, koliko bodo te ubežnike pred seboj izpustili kolesarji Ineosa. Danes se začne pravi taktični boj. Do zdaj so vsi samo sledili merjenju moči med Rogličem in Evenepoelom, od danes naprej bodo morali Britanci začeli kovati načrt, kako ugnati Primoža.

Jumbo Visma ima dva športna direktorja. Addy Engels je izkušen, športni direktor že 11 let, ob sebi ima še bolj izkušenega Arthurja van Dongena. Ineosove kolesarje na letošnjem Giru vodita Matteo Tossato in Christian Knees. Prvi je izkušen maček, zelo pretkan že v svoji dolgi kolesarski karieri, športni direktor je od leta 2017, drugi je še neizkušen, saj je v tej službi slabo leto. Torej, imajo jumbovci prednost v znanju, če gledamo na papir. Od danes naprej bomo na Giru gledali pravo taktično poslastico, saj ne smemo zapostaviti še ekipe Bora Hansgrohe, UAE in seveda Bahrain Victorious. 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine