Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Rogliču prav dobra ocena, Evenepoelu spet rožnata majica

Primož Roglič je začel počasneje, a se je do cilja pobral in končal na šestem mestu 17 sekund za Evenepoelom, ki je spet rožnat.
Roglič je začel slabo, končal prav dobro. FOTO: Jennifer Lorenzini Reuters
Roglič je začel slabo, končal prav dobro. FOTO: Jennifer Lorenzini Reuters
14. 5. 2023 | 08:40
14. 5. 2023 | 17:27
14:47

Na prvem merjenju časa na 13-kilometru je kazalo na manjšo katastrofo. Primož Roglič je proti Remcu Evenepoelu zaostajal za celih 31 sekund.

Tega nismo pričakovali, a se je zgodilo, in za nameček sta po progi dobesedno letela tudi Tao Geoghegan Hart in Geraint Thomas. Oba zelo nevarna za skupen seštevek dirke.

Na drugem merjenju časa, na 23-kilometru je Roglič proti Evenepoelu že zmanjšal zaostanek za štiri sekunde. Na tretjem pa je zaostajal 23 sekund, vendar Remco tu ni bil najhitrejši, pred njim sta bila Geoghegan Hart in Thomas. V cilju je bil Remco zgolj za sekundo hitrejši od Thomasa, in dve sekundi od Geoghegan Harta. Roglič je končal na šestem mestu, 17 sekund za Remcom, ki je novi mož v rožnati majici.

V skupnem seštevku je prišlo do sprememb, Norvežan Andreas Leknessund se je poslovil od rožnate majice, Evenepoel je zdaj prvi, drugi je Thomas, ki zaostaja 45 sekund, tretji je Roglič, ki zaostaja 47 sekund, Geoghegan Hart je četrti in zaostaja 50 sekund, Almeida je peti in zaostaja 1:12.

Jutri je na Giru prost dan. V torek je na vrsti 10. etapa, hribovita in težka. 

Remco Evenepoel je spet prvi v skupnem seštevku. FOTO: Jennifer Lorenzini Reuters
Remco Evenepoel je spet prvi v skupnem seštevku. FOTO: Jennifer Lorenzini Reuters

***

Spremljali smo v živo
 

17:10
Remco
je v cilju. Prvi je. Eno sekundo pred Thomasom in 17 sekund pred Rogličem!

17:05
Roglič
je v cilju ... na petem mestu, 16 sekund za Thomasom. V redu je, zaostanek ni prehud.

Roglič močno zaostaja za Remcom. FOTO: Luca Bettini Afp
Roglič močno zaostaja za Remcom. FOTO: Luca Bettini Afp

17:03
Rogličev
zaostanek le ne bo tako hud. Remcu zmanjkuje moči. Vse se lahko še obrne do cilja ... 

17:01
Opala ... Remca je zabilo! Na tretjem merjenju je za 2 sekundi zaostal za Thomasom in Geoghegan Hartom, se pravi, da je samo 21 sekund pred Rogličem.

16:59
Roglič
je šesti na tretjem merjenju 23 sekund za Thomasom. Bolje mu gre. Thomas je v cilju za sekundo prehitel Geoghegan Harta!

16:57
Tao Geoghegan Hart
je novi vodeči!

16:55
Roglič
je sedmi na drugem merjenju, 25 sekund za Thomasom.

16:53
Tao Geoghegan Hart
in Geraint Thomas (Ineos Grenadiers) sta najhitrejša tudi na tretjem merjenju. 

16:51
Vlasov
je četrti v cilju! Odlična vožnja. Še vedno vodi Kung.

16:50
Britanca sta najhitrejša tudi na drugem merjenju. Čakamo Rogliča ... ki za Remcom zaostaja 35 sekund.

16:46

16:43
Remco
je na prvem merjenju najhitrejši, za 11 sekund je prehitel Thomasa, Rogliča pa za 20 sekund! Zdaj Roglič zaostaja že za 32 sekund!

16:42
Roglič
je šele osmi na prvem merjenju!

16:40
Remco
ima v 13-kilometrih že 27 sekund prednosti pred Primožem! Verjetno so se zmotili ...

16:38
Britanca sta še vedno najhitrejša na prvem merjenju časa. Čakamo Rogliča ...

16:35
Almeida
je počasnejši od Thomasa in Geoghegan Harta.

16:34
Še vedno dežuje, Roglič hiti po popolnoma razmočeni cesti. 

16:33
Geraint Thomas
pa je še hitrejši od Geoghegan Harta! Kung bo spet žalosten ...

16:32
Tao je na prvem merjenju hitrejši od Stefana Kunga!

16:31
Vsi kolesarji so zdaj na progi! 

16:30
Na voljo bodo trije vmesni časi – na 13. kilometru, na 23. in na 29. Vlasov in Caruso sta odlična na prvem merjenju.

16:25
Tudi Remco Evenepoel se je že pognal na progo. Samo še rožnata majica čaka na štart.

16:22
Roglič
je že na progi!

16:20
Tao Geoghegan Hart
je že na progi! Tudi Geraint Thomas, potem sledi Almeida in za njim Roglič.

16:15

16:10
Stefan Kung
je vodeči, njegov čas je: 41:28, povprečna hitrost: 50.643 km/h!

16:06
Bruno Armirail
 (FDJ), je Mollemo prehitel za 51 sekund! neverjetno, kakšna vožnja Francoza, ki je prvi prebil magičnih 50 km/h. Najboljši čas je zdaj: 41:32, povprečna hitrost: 50.562. Ampak ... Kung ga je prehitel pravkar!

16:05
Včerajšnji napad Primusa!

16:00
Še vedno je Bauke Mollema tisti kolesar na vročem stolu. Še vedno dežuje. Roglič je sredi ogrevanja, štartal bo ob 16:22. 

15:56
Primož Primus Roglič

15:55
Bauke Mollema!

15:50
Posebna oprema za kronometer je draga. Predraga. Posebno kolo s posebnimi obroči in krmilom, posebna čelada, posebna oblačila… V resnici je zelo malo tistih povprečnih rekreativcev, ki tako opremo zares rabijo ...

15:45

Trasa je ravna, kar se tiče višinskih metrov, vendar je ovinkasta, največji sovražnik bosta morebitni veter in slab dan za koga. Trasa je po okusu specialistov za to kolesarsko disciplino. Filippo Ganna je že včeraj zaključil z letošnjim Girom, tako da je prvi favorit za današnjo zmago Švicar Stefan Küng, ki ima zagotovo bolj spočiti nogi, saj se ne bori za skupni seštevek kot pa Remco Evenepoel​ in Primož Roglič.

Na voljo bodo trije vmesni časi – na 13. kilometru, na 23. in na 29.

15:40
Novi kolesar na vročem stolu trenutno vodilnega je Nizozemec Bauke Mollema. Novi najhitrejši čas je: 42:23, povprečna hitrost 49.548 km/h! Nehalo je deževati, a cesta je še vedno čisto mokra.

15:35
Danes je v bistvu Rogličev dan D. Če danes izgubi še kako sekundo v primerjavi z Evenepoelom, bodo Belgijcu še bolj zrasle peruti in upamo, da Rogli ne bo vzelo motivacijo za naprej. Vemo, da je najtežji del letošnjega Gira stisnjen v tretji teden dirke, tako, da je še prezgodaj za ugibanja, kako bo in kdo bo, koga ... Ampak, raje bi videli, da bi Roglič danes vseeno premagal Evenepoela.

15:30
Na začetku Gira smo upali na pojav novega »pirata Pantanija«. Nekdo nas je uslišal in včeraj lansiral Irca Bena Healeyja. Včeraj je uprizoril Pogijevo dirkanje oz. piratsko, kot smo ga bili vajeni v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Beni je iz ubežniške skupine, kar pomeni, da je moral vsaj dvakrat naviti pedale, da se je znašel na samostojnem pobegu. Soliral je 50 km, čez tri zaključne klance in v cilj prišel skoraj dve minuti pred zasledovalci! Pa še na kolesu je videti kot »sodobni« pirat. Kaj se bo zgodilo, ko se na dirki pojavi skupaj s Pogijem?

15:27
Kronometristi so posebni kolesarji. O tem ni debate. Uživajo, ko je njihov utrip eno uro na najvišjih obratih, ko uporabljajo zgolj dve, tri prestave ali še to ne, ko vse šviga mimo njih, ko jih peče vrat enako kot stegenske mišice, ko imajo zlomljen hrbet in dobro vedo, da jih bo bolel še dolgo po prevoženi ciljni črti, ko jim šumi zadnji polni obroč, ko zavori zacvilita samo pri obratu, ko lovijo tekmovalca pred sabo in bežijo pred lovcem, smeji se jim, ko sekajo ovinke, ko števec kaže vsaj štirico na prvem mestu, ko pokaže petko, začnejo razmišljati o stopničkah, nogi sicer gorita, a večji problem je drsenje riti s sedeža, pomislijo, da bi bilo res najbolje na sedež zalepiti brusni papir in tvegati uničenje najboljših hlač. Da, ponosni ste, kako lahko v klobčiču obračate najtežjo prestavo, kako vam kolena ne uhajajo navzven, niti komolci …

15:26
Prvi favorit za današnjo zmago Stefan Kung je že na progi! 

15:25
Takole je potekala včerajšnja napeta etapa:

image_alt
Roglič je Remcu ukradel 14 sekund

15:20
Kronometer je specifična disciplina, poznavalci trdijo, da je to druga najtežja kolesarska disciplina, takoj za ciklokrosom. Mogoče se lahko strinjamo celo, čeprav je Rolgič nekoč izjavil, da je vse odvisno od dnevne forme. Verjamemo mu, predvsem zato, ker zgodovinski dosežki na kronometrih nikoli niso bili tesno povezani s specialisti za to disciplino. Tudi ultra lahki kolesarji so že zmagovali na kot palačinka ravnih kronometrih. In tudi mojstri za enodnevne dirke so zmagovali na gorskih kronometrih. 

15:15
Kaj je danes zelo pomembno? Izbira gum in tlak v zračnicah oz. brezračničnem plašču. To je današnja skrivnost vseh mehanikov v pelotonu. Srb Veljko Stojnić je trenutno zadnji v skupnem seštevku, zato je danes prvi štartal.  

15:12

15:10
Sto kolesarjev se je že spustilo po štartni rampi, še 61 jih sledi. Na drugem mestu je trenutno jumbovec Edoardo Affini, tretji je trekovec Alex Kirsch. Torej bomo danes kljub dežju videli hiter kronometer. Primožev čas bo zagotovo bod 40-minutami. 

15:05
Vremenska napoved kaže, da bo deževalo tudi ob 16:22, ko bo na progo krenil Primož Roglič. No, on je pravzaprav specialist za mokre kronometre. Danes ne bi smel imeti veliko težav, čeprav je na trasi kar 14 rondojev in 21 ovinkov.

15:00
Drugi kronometer na letošnjem Giru poteka v dežju, pravem nalivu pravzaprav. Na vroče stolu v cilju trenutno sedi Avstralec Michael Hepburn (Jayco-Alula). Njegov najboljši čas na 35 km dolgem kronometru je 42:37, povprečna hitrost pa klju popolnoma mokri cesti kar 49.276 km/h!


Trasa drugega kronometra. FOTO: Delo Graphic news
Trasa drugega kronometra. FOTO: Delo Graphic news

***

Danes je pred kolesarji težko pričakovana 9. etapa, posamična vožnja na čas, dolga 35 kilometrov od Savignana sul Rubicone do Cesene. 

Trasa je ravna, kar se tiče višinskih metrov, vendar je ovinkasta, največji sovražnik bosta morebitni veter in slab dan za koga. Trasa je po okusu specialistov za to kolesarsko disciplino. Filippo Ganna je že včeraj zaključil z letošnjim Girom, tako da je prvi favorit za današnjo zmago Švicar Stefan Küng, ki ima zagotovo bolj spočiti nogi, saj se ne bori za skupni seštevek kot pa Remco Evenepoel​ in Primož Roglič.

Na voljo bodo trije vmesni časi – na 13. kilometru, na 23. in na 29.

Primož Roglič je tisti, ki ima izmed letošnjih udeležencev rožnate pentlje največ zmag na kronometrih na tritedenskih dirkah, zmagal je kar sedemkrat. Tudi danes je med favoriti za zmago, vendar ima raje gorske kot pa kot palačinka ravne kronometre. 

Skupna dolžina kilometrov na treh kronometrih letošnjega Gira znaša več kot 73 kilometrov, kar je nezaslišano na zadnjih tritedenskih dirkah. To je bil tudi glavni razlog svetovnega prvaka Remca Evenepoela, da je sploh prišel na letošnji Giro. Precej podobno je razmišljal tudi Roglič.

Andreas Leknessund se najbrž zaveda, da je danes njegov zadnji dan v rožnatem. FOTO: Jennifer Lorenzini Reuters
Andreas Leknessund se najbrž zaveda, da je danes njegov zadnji dan v rožnatem. FOTO: Jennifer Lorenzini Reuters

Na prvem kronometru na prvi etapi letošnjega Gira, ki je bil dolg le 19 kilometrov, je bil Remco od Primoža hitrejši za ogromnih 43 sekund. V skupnem seštevku Primož za rožnato majico zaostaja 38 sekund, za Remcom, ki ga od prevzema ponovnega vodstva na dirki, loči le osem sekund, pa pol minute. Danes bomo zagotovo videli novega nosilca rožnate majice. 

Kako bo danes na 35 kilometrov dolgem, prav tako ravninskem kronometru? Upajmo, da Roglič prihaja v boljšo in boljšo formo in da bo zato jutri precej bolj konkurenčen Evenepoelu. Včeraj je Remcu pokazal, da se ga ne boji, da ga bo napadal kjerkoli, bo to možno. Ne smemo pa pozabiti še na Portugalca Almeido (UAE) in oba Britanca Geoghegan Harta in Thomasa. (Ineos Grenadiers), oba izvrstna na kronometrih, oba že zmagovalca tritedenske dirke.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine