Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Reportaža iz Pariza: Elizejske poljane pripravljene na rumeno pentljo

V francoski metropoli bo počasi vse pripravljeno na spektakularni nedeljski zaključek Toura pred slavolokom zmage.
Pariz v času Toura. FOTO: Nejc Grilc
Pariz v času Toura. FOTO: Nejc Grilc
28. 7. 2018 | 15:24
28. 7. 2018 | 17:00
3:48
V soparnem dopoldnevu, ko so grozeči črni oblaki nad Parizom še nakazovali, da bi lahko pokvarili sobotno promenado, so se Elizejske poljane že začele pripravljati na enega od vrhuncev leta. V nedeljo zvečer se bo na poti med obeliskom in slavolokom zmage odločalo o zadnjem etapnem zmagovalcu dirke po Franciji 2018 in nazdravljali šampionom. 

Kakšne posebne naglice pri prirediteljih vseeno ni bilo čutiti. Vsi po vrsti so zagotavljali, da imajo stvari pod kontrolo in da bo do zgodnjih popoldanskih ur v nedeljo, ko se bodo kolesarji prvič pripeljali v Pariz, vse nared za pravi spektakel na Elizejskih poljanah. Zdaj tribune še samevajo, pred zvedavimi turisti jih varujejo zdolgočaseni redarji, veliko večji vrvež pa je na drugi strani avenije, kjer se pripravljaljo VIP šotori. 
 

Sodi piva in hladilniki, polni vina, so pripravljeni


Tam bodo jutri nekatere ekipe pripravile luksuzno navijaško izkušnjo za pokrovitelje, pombembneže in ljudi, ki pomembno prispevajo k obstoju ekipe. Iz tovornjakov se razkladajo sodi piva, hladilniki z vinom že čakajo na žejno množico, bele mize in stole pa trenutno še prekrivata prah in listje, a bo do jutri tudi to zagotovo urejeno. Vmes, ko množica delavcev postavlja odre, tribune, stranišča in bifeje za Tour, po Elizejskih poljanah še vedno paradirajo avtobusi, ki spominjajo na francoski naslov svetovnih prvakov v nogometu, tudi kakšna zastava še vedno plapola iz drvečih prestižnih jeklenih konjičkov, kakršnih v centru Pariza kar mrgoli. 

Pravi kolesarski navijaški vrvež je čutiti le na Elizejskih poljanah, kjer na vsakih deset metrov stojijo stojnice in kombiji, ki prodajajo navijaške artikle Toura, hostese v rumenih in pikčastih majicah pa nase opozarjajo s plesom in glasbo, konkurenca je namreč res huda. Parižani se zanje še zmenijo ne, za turiste pa je draž največje kolesarske dirke na svetu očitno dovolj velik, da vsaka stojnica pritegne vsaj nekaj radovednežev. 
 

Zdaj tudi Francozi navijajo za Rogliča


Slavolok zmage na eni in obelisk na Place de la Concorde na drugi sta pripravljena na najbolj prestižno šprintersko etapo vseh etap. Še pred tem bo čas za šampanjec in nazdravljanje šampionom, med katerimi je letos tudi Primož Roglič, ki bo v Parizu doživel bučen sprejem. V enem od lokalov blizu Elizejskih poljan je Andre vneto spremljal sobotni kronometer že kmalu po začetku in zatrdil, da bo stiskal pesti za Rogliča: »Seveda smo si vsi Francozi želeli, da bi bil Romain Bardet vsaj v igri za zmago, res dolgo že čakamo domačina, ki bo v Pariz pripeljal z rumeno majico. Letos ni imel možnosti, zato nas zdaj večina navija za Rogliča, je pravi borec in protipol prevladi Skya, ki jo imamo res že zadosti.«

Z njim se strinjajo v večjem delu Evrope, kjer svojega kandidata za vrh nimajo, Roglič pooseblja Davida, ki se je vsaj resno zoperstavil Goljatu, če ga že premagati letos (še) ni uspel. Tudi navijačev Lotta bo v Parizu dovolj, v ciljni ravnini jih čaka njihova tribuna, kjer bodo lahko stiskali pesti za Primoža in ga pozdravili na odru za zmagovalce, ki bo zgodovinski tako za Lotto kot za Slovence. Danes zvečer bo Tour še prepustil mesto v ospredju turističnemu vrvežu okrog največjih pariških znamenitosti, jutri pa se bodo Elizejske poljane za nekaj ur prelevile v kolesarsko Maracano, ki bo pokala po šivih. 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine